Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPEKTAKL U POREČU

Ovo možda niste znali o odbojci na pijesku, ali vrijeme je da doznate

Odbojka na pijesku
Foto: VL
28.05.2015.
u 16:22

Najbitnije su razlike u tome što se odbojka na pijesku igra na pijesku i sa samo dva igrača sa svake strane, a samim time je i teren nešto manjih dimenzija (8x8 metara umjesto 9x9 metara)

Ukupno 84 ženska i 96 muških parova najavilo dolazak na prvo izdanje Swatch FIVB World Tour Major turnira u Poreču, što je jedna od najvećih prijava za jedan takav turnir Svjetske serije u odbojci na pijesku.

Izniman odaziv igrača najbolja je potvrda organizatorima za odlično obavljene pripreme, ali isto tako i potvrda da je  FIVB  napravio odličan potez kada je za domaćina turnira Major serije odabrao upravo Poreč, koji je prva stanica turnira Swatch FIVB Major serije na kojem će se najbolje svjetske igračice i igrači odbojke na pijesku natjecati za nagradni fond od 800 tisuća američkih dolara, ali i za vrijedne bodove za kvalifikacije na Olimpijske igre u Rio de Janeiru 2016. godine.

Ne treba smetnuti s uma da će turnir pratiti u cijelom svijetu, TV prijenosi već su dogovoreni i dolazak su najavili mnogi novinari sa svih strana planeta. Ali činjenica jest da se kod nas u Hrvatskoj na ovaj sport još uvijek gleda kao na nešto egzotično i kao rekreaciju na plaži. Stvar je bitno drukčija, ipak se radi o olimpijskom sportu.

Dok je dvoranska odbojka više manje poznata svima, ona na pijesku ima nekoliko bitnih razlika koje su jasne, ali i koje se možda ne znaju. Naravno, najbitnije su razlike u tome što se odbojka na pijesku igra na pijesku i sa samo dva igrača sa svake strane, a samim time je i teren nešto manjih dimenzija (8x8 metara umjesto 9x9 metara). Igra se na dva dobivena seta od 25 poena (mora biti minimalno dva razlike), a ne na tri kao u dvorani.

Nije dozvoljeno igranje prstima iznad glave prilikom prijema servisa ili napada kao u dvorani. To se tek iznimno dozvoljava prilikom prijema čvrstog udarca (smeča) i to ako je putanja lopte iznad visine ramena igrača koji brani napad. Dodir bloka se uvijek broji kao prvi kontakt i zabranjen je mekan dodir prilikom kojeg igrač koristi vrške prstiju da odredi smjer lopte prema protivnikovom polju, već je za napad dozvoljen samo "smeč".

Nešto je drukčija i oprema kod igrača na pijesku i u dvorani. U slobodnoj varijanti sve što treba je odgovarajući ravni prostor na pješčanoj plaži ili terenu, odbojkaška lopta i mreža. Kako je riječ o sportu koji je najčešće vezan uz plaže, natjecatelji su, u skladu s tim, uvijek bosi i često odjeveni u kupaće kostime. Dok će djevojke odabrati dvodijelni sportski kupaći kostim, muški često koriste nešto šire kupaće gaćice i majice bez rukava. Zbog sunca neizbježni detalj su i sunčane naočale ili kape sa šiltom.

Također, nije to ni tako mlad sport, nastao je u Sjedinjenim Američkim Državama (Kalifornija) 1920. godine, ali kao natjecateljski sport profilirala se tek u devedesetim godinama prošlog stoljeća, da bi već 1996. postao i olimpijski sport, nakon čega se razvoj prema naprijed nije zaustavljao. Najmoćnije nacije su Brazil i SAD, imaju najviše medalja i uspjeha. A kao što vidimo, Hrvatska se našla na karti i neka to bude početak sjajnih uspjeha, sigurno imamo što za reći i pokazati!

>> U Poreču započinje nova era svjetske odbojke na pijesku!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije