Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORISNI DREVNI SAVJETI

Od svog doma možete stvoriti zaštićenu, zdravu i lijepu oazu

16.03.2009.
u 18:21

Alergije na pelud drveća, korove, hranu ili prašinu već su odavna postale naša svakidašnjica. – Kak’ je to moguće? Mi smo radili u polju, djeca su bila od jutra do mraka vani pa nismo bili bolesni. Nismo dom sterilizirali. A danas moraš neprestano rintati i glancati da sve bude k’o u apoteci – čudi se 71-godišnja susjeda Đurđica pričajući o mladim danima, a cijeli je život provela u malom turopoljskom selu.

Slobodan protok zraka

Dom je mjesto u kojemu se moramo osjećati zaštićeno. Zdravu, sigurnu i prirodnu domu pridonosi uporaba prirodnih materijala: drva, celuloze, keramike, metala i kamena. Pazite i na dobru izolaciju, no ne pretjerujte jer čist zrak mora slobodno protjecati. – U nas su vrata neprestano bila otprta – kaže gospođa Đurđica. Nema to veze s većim povjerenjem u susjede, nego je Đurđici još prije 50-ak godina baka rekla da u provjetrenoj kući ukućani imaju mnogo manje izgleda prehladiti se ili dobiti gripu.

Sindrom bolesne zgrade

Organski dom savršeno je usklađen, a prirodni materijali odaju dojam luksuza, praktični su i otporni. Posteljina, pokrivači ili ručnici od lana, pamuka, svile ili vune, za razliku od tkanina iz masovne proizvodnje ne sadrže vinil, formaldehid ni ostale otrovne tvari koje mogu izazvati alergije ili bolesti.

Prirodne boje također su važan element organskog doma. Dostupne su u svim nijansama, a ne otpuštaju otrove dok se nanose ni poslije. Prirodni materijali privlače mnoge kukce i moljce, a to nije nikakav problem jer je, kaže Đurđica, kao i nekada, dovoljno postaviti mirisne vrećice s osušenom lavandom među odjeću i posteljinu kako bismo štetočine zauvijek otjerali iz svoga doma.

Mnogi ne razmišljaju o tome da njihovi domovi mogu biti bolesni, a neki, iako žive u stanovima, nikada nisu čuli za sindrom bolesne zgrade.

Ušteda vode i energije

Kako pridonijeti da dom postane zdraviji za nas i okoliš, kako uštedjeti energiju, vodu, imati manje smeća, jeftinije prati rublje i slične savjete možete pronaći u knjizi Organski dom Rosamond Richardson koju je objavio Profil. Iako gospođa Đurđica nikada nije pročitala knjigu, već desetljećima na starinskim savjetima stvara svoj organski dom i, kako kaže, zdrava je k’o dren.

Želite prijaviti greške?