Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.12.2011. u 12:00

Zoran Milanović uistinu ima velik problem – kako pacificirati goropadnog Radimira Čačića

Ni svečani čin preuzimanja mandata nove vlade iz ruku predsjednika države ni božićno drvce i blagdanski ugođaj na Pantovčaku nisu blagotvorno djelovali na goropadnu narav Radimira Čačića, kažu drugog najjačeg političara nove vlade. Opet je, već treći put ni u tjedan dana, na dovoljno duge trenutke potpuno izgubio živce i pokušao održati lekciju novinarima, time i radoznaloj hrvatskoj javnosti. Naravno, razlog pucanja opet su bili njegovi neriješeni računi i veze s Coningom te dvojba je li bilo nezakonitosti u kreditu koji je Croatia osiguranje dalo Coningu tri dana prije izbora. I novinari, a vidi se i sam Čačić, “osjećaju” da ta veza Čačića i Coninga, premda formalnopravno prekinuta, i dalje na neki način egzistira, u suprotnom bi se čak i Čačić samo šeretski nasmijao i dobacio neku pošalicu, a ne bi reagirao kao da mu je netko upravo iščupao bubreg. Zoran Milanović uistinu ima velik problem jer mora pronaći načina pacificirati “najslabiju kariku” svoje nove vlade.

Novinari su, naime “okusili” Čačića i vrlo brzo će, zadrži li on prezriv odnos prema njima, i sam osjetiti ono što je u proteklom vremenu izluđivalo njihove političke protivnike u HDZ-u. Neće moći nigdje pobjeći od novinarskih neugodnih pitanja. Ovdje, pak, ne zabrinjava toliko nezgodna narav Čačića, nego umišljenost koju našim političarima više nitko ne želi tolerirati. Bar ne u Hrvatskoj, koja se nagledala već svakakvih političara. Zabrinjava kada, kao uvod u odgovor novinarima, Čačić rabi ove riječi; “postavljate pitanje predsjedniku strateškog partnera u vladi i treće najveće stranke u ovoj zemlji”. Očito Čačić smatra da mu visoka politička funkcija omogućava stjecanje imuniteta pred novinarima. Ili kad nastavlja taj niz, pa kaže da je on ostvario najbolji izborni rezultat za koaliciju. Pa što onda!? Kakve veze ima njegov uspjeh na izborima s njegovom obvezom da, sada kao javni “funkcionar”, podnese sve, baš sve i odgovori na svako, baš svako pitanje koje zanima javnost. Onu istu koja mu je podarila “najbolji rezultat”. Nije Čačić bio drukčiji ni kada je bio ministar u koaliciji “šestorke”, ranih dvijetisućitih. I tada je održavao, doduše rijetko, presice i tada bi se obrecao svako malo na “glupa pitanja”. I davao upute što i kako pitati. Čačić se, dakle, nije promijenio, no promijenili su se mediji. Prije bi smatrali da je nepristojno iznositi kako je neki političar nepristojan.

U međuvremenu, kako su dramatični politički, a pogotovu gospodarski događaji odmicali, kroz kritiku duge HDZ-ove vlasti – mediji su ojačali. I postali profesionalniji. Time i, potencijalno puno nezgodniji za političare. Koji moraju biti odgovorniji no dosadašnji i koji, barem što se tiče medija i javnosti, neće imati gotovo nikakav “popust”. Ni Sanaderu nije ništa pomoglo što je imao odličan rezultat i bio predsjednik prve stranke u zemlji. Poruka političarima glasi – to što su novinari “rasturali” vlast HDZ-a, ne znači da su to radili zato što su “vaši”, nego zato što su radili svoj posao. Nisu to vaši misionari, nego predstavnici zanimanja koje postoji da bi nadzirala rad i posao svih “javnih djelatnika”, plaćenih iz državnog proračuna. Stoga bi i Čačić napravio svima uslugu da napokon riješi te repove u vezi s Coningom. Nije, kaže vlasnik, no možda ima za njih neki savjet. Jer novinari su se sada uvjerili gdje je Čačić “tanak”.

Komentara 22

OB
-obrisani-
12:39 15.12.2011.

...\"kroz kritiku duge HDZ-ove vlasti – mediji su ojačali. I postali profesionalniji.\" Sprdačina.

DU
Deleted user
13:24 15.12.2011.

Naslov: Od novinara nema imuniteta! Nema pravila bez iznimke, a iznimka se u RH odaziva na ime Ante i prezime Todorić. Bolje rečeno, nema novinskog urednika koji bi \"pustio\" da se nekakvim toljagaškim tekstom \"zviz\" po vlasniku Agrokora - zašto je to tako pitajte na odjelima marketinga... Tako da je ovaj post naprosto demantiranje netočne tvrdnje. Ima, ima imunih!

OB
-obrisani-
20:06 16.12.2011.

I kaj sad to znači da je Hreljo ostal samo na Conilingusu? I zanošenju Čačkovih cojones na krivinama?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?