Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2. SUBVERSIVE FILM FESTIVAL

Od 15. do 23. svibnja Zagreb pod 'opsadom' kineskih filmova

12.05.2009.
u 15:38

Zagreb će od 15. do 23. svibnja biti domaćin 2. Subversive Film Festivala. Svim ljubiteljima sedme umjetnosti koji tih dana budu u hrvatskoj metropoli bit će "servirana" ponuda koju će biti teško odbiti. U devet dana festivala bit će predstavljeno čak osamdeset filmskih naslova, a festival će se obogatiti brojnim predavanjima, okruglim stolovima i umjetničkim akcijama. Tema ovogodišnjeg festivala je Kina.

Umjetnički direktor festivala Srećko Horvat ne bez razloga ponosno je najavio dolazak Slavoja Žižeka, jednog od najznačajnijih i najprovokativnijih filozofa današnjice koji će zasigurno oduševiti sve one koji dođu na njegovo predavanje u kino Europa.

- Naš stari dobri prijatelj Slavoj Žižek osim velikog predavanja "Kinematografija kao organ Kulturne revolucije" koje će održati 23. svibnja bit će, što je najveća vijest, i selektor programa pod nazivom "Sablasti Kulturne revolucije: par iznenađenja" - istaknuo je Horvat najavljujuči dolazak filozofske legende kojoj se klanjaju od New Yorka do Tokija.


Wang Hui (lijevo) i Li Minq (desno)

Uz Kulturnu revoluciju druga okosnica festivala bit će veliki kineski studentski nemiri iz 1989. godine koji su završili masakrom studenata na Trgu nebeskog mira. Kako je uživo bilo u Pekingu gledati tenkove koji gaze njegove kolege prije 20 godina ispričat će nam neposredni sudionik događaja Wang Hui koji je nedavno uvršten među 100 najznačajnijih intelektualaca svijeta.

O studentskim prosvjedima posebno će se govoriti i na okruglom stolu kojim će "kormilariti" povjesničar Tvrtko Jakovina, svoj obol će dati Budimir Lončar, Rastko Močnik i Inoslav Bešker koji će pokušati dati odgovor na to što se desilo u posljednjih 20 godina u Kini koja je evoluirala iz komunizma u kapitalizam i pritom postala sila pred kojom se tresu SAD i EU.

Kao uvod u festival 14. svibnja održat će se happening, na kojem će Dalibor Martinis pokušati preplivati Savu, kao što je Mao Ce Tung 1966. godine plivao u rijeci Jang Ce i time pokazao tadašnjim pretendentima na njegovu poziciju da još nije bio spreman za "abdikaciju". O abdikaciji na sreću nitko ne razmišlja na 2. Subversive Film Festivalu jer sve je spremno za njegov početak, ostaje nam samo da igre tj. festival započnu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?