Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U VRTU

Oblikujte gredice, ruže orežite kad prođe mraz

ruža
Arhiva
07.03.2010.
u 10:50

Topliji dani i buđenje prirode znače i početak radova u vrtu. Nakon zimskog razdoblja potrebno je obaviti niz poslova kao pripremu vrtlarenju.

Topliji dani i buđenje prirode znače i početak radova u vrtu. Nakon zimskog razdoblja potrebno je obaviti niz poslova kao pripremu vrtlarenju. Što i kada raditi savjetuje Irina Gomaz, dipl. ing. agronomije.

Ako ste u jesen pravilno prekopali tlo, ono je tijekom zime dovoljno promrzlo i poboljšalo strukturu te će biti spremno za uređenje i daljnje radove. Možete ga prekopati i u proljeće, kada to vremenske prilike dopuste, a to možete učiniti ručno ili pomoću motorne kopačice. I ostali radovi u vrtu mogu biti puno lakši uz razne uređaje kojima možete rezati živicu, grane drveća koje su na većim visinama, kositi i slično. Želite li oblikovati gredice na kojima ćete uzgajati cvijeće ili povrće, tlo ćete najprije morati usitniti. Dimenzije gredica možete odrediti sami, iako je potrebno pridržavati se određenih pravila. Naime, širina mora biti tolika da se s obje strane gredice lako može dohvatiti sredina, odnosno da vam sve posađene biljke budu na dohvat ruke. Uobičajena širina nije veća od 1,5 metara, dok cvjetne gredice mogu biti i uže. Osim toga, kako bi se višak vode mogao lakše ocijediti gredice bi trebale biti izdignute od razine tla desetak centimetara.

U proljeće, nakon što više nema opasnosti od mraza, orezuju se ruže. Najprije je potrebno pregledati biljku te oštrim vrtlarskim škarama odrezati grančice koje izgledaju bolesno i zakržljalo, a nakon toga i one koje se međusobno križaju.

Ako je unutrašnjost grma gusta i nepregledna, prorijedite je kako bi sve grane imale dovoljno svjetla i jednake uvjete za rast i razvoj. Snažnije izboje možete prikratiti tako da tri do četiri najdonja pupa ostavite.

Važno je imati na umu da zadnji pup treba “gledati” prema van, jer će takav smjer rasta imati novi izboj. U slučaju da zadnji pup “gleda” prema unutra, mlada grana rast će prema unutrašnjosti grma, što će opet dovesti do križanja. Nadalje, suhe, odumrle grane treba do kraja ukloniti, kao i one koje izbijaju ispod mjesta cijepljenja ruže ili iz samog korijena. Takve grane neće cvjetati, a samo iscrpljuju biljku.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?