Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Objavljena priča o posljednjem eunuhu u Kini

18.03.2009.
u 09:24

U Velikoj Britaniji je nakon dugog iščekivanja izdana engleska verzija biografije posljednjega kineskog eunuha koji je služio na dvoru posljednjega kineskog cara. Bizarnu priču koja govori o mračnoj povijesti imperijalne Kine zabilježio je biograf Jia Yinghua, a ona će se uskoro moći skinuti i na iPod.

Posljednji kineski eunuh Sun Yaoting rodio se 1902. godine. Njegov ga je otac dao kastrirati u dobi od devet godina, u nadi da će njegov sin ući u Zabranjeni grad (u koji su ulazili samo članovi kraljevske obitelji i eunusi) te steći dovoljnu moć da se osveti nasilniku koji je ukrao obiteljska polja i spalio im dom. Kastriranje se tada provodilo u kućnoj radinosti: dječaka su kastrirali bez anestezije, tri je dana proveo u nesvijesti, a potom se nije micao dva mjeseca.


Arhiv VL

Tada se sudbina prvi put okrutno poigrala s njegovom uzaludnom žrtvom: samo nekoliko dana nakon njegove kastracije posljednji kineski car Pu-Yi, koji je tada imao tek šest godina, abdicirao je zbog revolucije. Mladom je caru ipak bilo dopušteno da živi u Zabranjenom gradu pa je Sun došao na dvor i postao jedan od sluga. Služba je trajala do 1924. godine, kad su cara izbacili iz Zabranjenog grada. Ipak, Sun je nastavio služiti Pu-Yia kojeg su Japanci kao marionetu postavili za vladara Mandžukua.

Nakon Drugoga svjetskog rata i uspostave Narodne republike Kine Sun se vratio u zemlju i postao komunistički dužnosnik, a zatim i meta radikalnih ljevičara prije nego što je napokon ostavljen da živi na miru. Umro je 1996. godine u dobi od 94 godine, a Zabranjeni grad je posjetio tek 1993. godine, nakon gotovo 70 godina izbivanja iz carske palače.

- Zaplakao je samo kad je pričao o dvije stvari: o danu kad ga je otac dao kastrirati, i o danu kad je njegova obitelj bacila njegove "dragocjenosti", odnosno genitalije kako su ih eunusi zvali - rekao je biograf Jia Yinghua. Sunova je obitelj bacila njegove genitalije u doba Kulturne revolucije 1966. godine, kad se svaka poveznica sa starim društvom smatrala pogubnom za život. Eunusi su smatrali da ih samo pokapanje s genitalijama može u idućem životu vratiti kao potpune muškarce.


- Šalio se u vezi s tim, govorio je da će se u idućem životu vratiti kao pas ili mačka - dodao je biograf.

Tajne s dvora, kao i neugodne činjenice o posljedicama kastracije poput inkontinencije i seksualne frustracije Sun je otkrio samo svom prijatelju, amaterskom povjesničaru Jiu Yinghui, koji kaže da je Sun bio veoma mudar i razborit.
- Imao je tragičan život. Mislio je da je sve bilo vrijedno želja njegovog oca, no žrtva je bila uzaludna. Bio je kastriran pa je car abdicirao. Uspio je ući u Zabranjeni grad pa je Pu-Yi izbačen. Slijedio ga je na sjever pa je marionetski sustav propao. Osjećao je da se život našalio na njegov račun - rekao je Jia za Reuters.
(mp)

Želite prijaviti greške?