Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAZGOVOR S ARHITEKTIMA IZ STUDIJA 3LHD NAGRAĐENIMA ZA NAJBOLJU STAMBENU ZGRADU

Obiteljske su kuće s potpisom ponovno u modi

19.02.2009.
u 11:07

Projektiranje obiteljskih kuća povjereno poznatim arhitektima danas je, čini se, ponovno u modi. Na ovogodišnjoj izložbi arhitektonskih realizacija za nagradu “Drago Galić”, koje Udruženje hrvatskih arhitekata dodjeljuje za najbolju stambenu zgrada bilo je čak 13 obiteljskih kuća. Prvu nagradu osvojila je obiteljska kuća J2 u Zagrebu koju potpisuje arhitektonski studio 3LHD, javnosti poznatiji po hvaljenim i nagrađivanim projektima javnih objekata, koji je za ovogodišnjeg “Galića” konkurirao s još tri kuće: K, N i V.

Zahtjevno projektiranje
Mnoge obiteljske kuće u hrvatskim gradovima sagrađene do 40-ih godina prošlog stoljeća nose potpise poznatih arhitekata i danas se smatraju kulturnom baštinom. No u bivšoj državi ta je praksa izblijedjela pa su i sami arhitekti projektiranje obiteljskih kuća, tzv. kureka, smatrali poslom za preživljavanje u čekanju velikih projekata.

– Pojam stanovanja ne možemo svrstati u pejorativnu kategoriju, a 3LHD ima individualan pristup svakom investitoru, bio on pojedinac ili tvrtka. Dapače, proces izrade projekta i realizacije obiteljske kuće je iznimno zahtjevan jer je vlasniku ona najvažniji projekt života, pa tom zadatku pristupamo krajnje odgovorno – kaže Silvije Novak iz 3LHD-a.

Projektiranje obiteljske kuće, kažu u 3LHD-u, često je zahtjevnije od oblikovanja javnih prostora. Kod javnih prostora naručitelj kaže što želi i arhitekti očekuju da realizaciju tih želja prepusti njima. No kod obiteljskih kuća klijent želi do najsitnijih detalja sudjelovati u razradi prostora. Tako je projektiranje prvonagrađene kuće J2 trajalo godinu dana, a realizacija još oko godinu i pol. Zbog takvog angažmana projektiranje obiteljskih kuća je, kaže S. Novak, često više rad iz gušta nego radi zarade.

Svaka kuća svoja priča
A svaka je kuća priča za sebe. Primjerice, obitelji s malom djecom imaju drukčije potrebe od obitelji s tinejdžerima koji traže svoj dio kućnog komfora. Jednima je u dodatnim sadržajima najvažniji bazen, drugima sauna, a jedan je klijent umjesto bazena želio veliku vježbaonicu.

No standardni su u takvim kućama postali vinski podrumi.

Kuće s potpisom zasad su ipak rezervirane za bogatiju klijentelu koja želi imati nešto više od krova nad glavom, najčešće za koji ljude koji svoju osobnost žele iskazati i kroz vlastiti prostor. No obećava što je sve više takvih narudžbi, a posebno što niču na najvrednijim gradskim lokacijama na kojima ne predstavljaju strano tkivo već novu vrijednost u prostoru.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?