Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Obama pruža posljednju priliku GM-u i Chrysleru

31. ožujka 2009. u 14:50 1 prikaza

Američki predsjednik Barack Obama rekao je da posrnuli automobilski divovi General Motors i Chrysler moraju preživjeti, a da ne postanu "štićenici države" te da će dvije kompanije dobiti još jednu, posljednju priliku za "temeljito restrukturiranje".

Nakon što je administracija prisilila na ostavku predsjednika uprave GM-a Ricka Wagonera i uvjetovala daljnju pomoć Chrysleru stvaranjem partnerstva s talijanskim Fiatom, Obama je u ponedjeljak rekao da će se vjerovnici, dioničari, radnici, prodavači automobila i opskrbljivači dviju tvrtki morati još žrtvovati.

- Mi ne možemo, ne smijemo, mi nećemo dopustiti da naša autoindustrija samo tako nestane - rekao je Obama u Bijeloj kući, objavljujući nove mjere i rokove za izvlačenje iz krize prvog i trećeg autoproizvođača u SAD-u.

- No mi ne možemo nastaviti opravdavati loše odluke. Isto tako ne možemo učiniti opstanak svoje autoindustrije ovisnim o beskonačnom priljevu dolara poreznih obveznika - naglasio je Obama.

GM i Chrysler već su posudili oko 17 milijardi dolara od vlade, što ih je spasilo od stečaja, a zatražili su još 21 milijardu dolara.

Obama je rekao da će vlada "razmotriti posudbu još šest milijardi dolara Chrysleru", ako u roku od 30 dana postigne sporazum o partnerstvu s Fiatom, u suprotnom se neće moći opravdati ulaganje dodatnog novca poreznih obveznika da bi tvrtka opstala.

GM će dobiti "odgovarajući kapital za poslovanje" u idućih 60 dana, tijekom kojih će radna skupina za autoindustriju u administraciji raditi s tvrtkom na konsolidiranju proizvodnje i restrukturiranju dugova.

GM nije uspio restrukturirati oko 47 milijardi u dugovima i obvezama za plaćanje troškova zdravstvenog osiguranja radnika.

Ako planovi za autoproizvođače propadnu, administracija ih je spremna prepustiti strukturiranom stečaju koji bi im, po Obaminim riječima, omogućio da se riješe starih dugova i nastave s manjim, ekonomičnijim poslovanjem.

On je naglasio kako je država jamac da će kupci vozila tih dviju tvrtki imati osigurano održavanje i rezervne dijelove u slučaju stečaja.

Administracija je prisilila na ostavku Wagonera i za predsjednika uprave postavila Fritza Hendersona, dosadašnjega glavnog izvršnog i financijskog direktora GM-a.

GM će također zamijeniti većinu članova svojega upravnog odbora i povećati proizvodnju ekonomičnijih vozila, slijedom preporuka vladine radne skupine za autoindustriju. Predsjedniku uprave Chryslera Robertu Nardelliju omogućeno je da zadrži svoj položaj.

Dionica GM-a potonula je za 58 centi ili 16 posto na 3,04 dolara u prijepodnevnom trgovanje na newyorškoj burzi NYSE.

(Hina)

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo