Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.03.2012. u 12:00

Brammertz očito žali za vremenima kad je mogao “famoznim” topničkim dnevnicima uvjetovati hrvatski put prema EU u kojem je djelovao kao političar a ne tužitelj

Kad bi, na primjer američka državna tajnica Hillary Clinton ili glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon poslali hrvatskoj vladi i građanima poruku da razmisle trebaju li slaviti Dan domovinske zahvalnosti ili obljetnicu Oluje s kojom je oslobođen četiri godine okupirani hrvatski državni teritorij, to bi bio ozbiljan znak za uzbunu i zaključak da smo kao država u problemima.

Ali kad takvu poruku preko novina šalje glavni tužitelj Tribunala za bivšu Jugoslaviju, Serge Brammertz, onda nam je jasno da je dotični gospodin zlorabio ovlasti  i s pravnih pitanja prebacio se u političko djelovanje gdje mu nije mjesto. Koje će državne blagdane slaviti narod u Republici Hrvatskoj odlučuju oni sami preko svojih predstavnika u Saboru i demokratske Vlade koju su svojom voljom izabrali i to je svakom normalnom pravniku, tužitelju ili političaru koji živi u demokraciji potpuno jasno.

Očito nije Brammertzu koji tužiteljsku ulogu u Haagu poput gotovo svih njegovih prethodnika a posebno Carle del Ponte, doživljava i kao šansu za svojih pet minuta slave na međunarodnoj pozornici s koje bi kad se zatvori sud želio krenuti u neku bolju pa možda i političku karijeru ako ga ne zadovolji veleposlaničko mjesto. Brammertz  je službenik Ujedinjenih naroda koje je osnovalo Tribunal za bivšu Jugoslaviju s temeljnim ciljem stabilizacije regije i pomirenja njenih naroda a njegov je posao da podiže ako to umije, pravovaljane optužnice i bori se za njihovu održivost.

U sudskom procesu hrvatskim generalima nije podastro nijedan ozbiljan dokaz za izuzetno teške optužbe čega je i sam vrlo dobro svjestan pa političkim izjavama bezuspješno pokušava osnažiti svoju poziciju.

Porukama, prijetnjama ili navodnim savjetima hrvatskoj vladi i građanima Brammertz se miješa u unutrašnju politiku naše države za što nema nikakva prava. Vijeće sigurnosti kao političko tijelo UN-a može davati političke ocjene o nekim događajima za koje procjene da treba reagirati ali glavni tužitelj samo je jedna od strana na haaškom sudu i stoga  na najnoviji Brammertzov istup treba reagirati i osuditi ga barem na sjednici Vijeća sigurnosti u lipnju kad će podnositi polugodišnje izvješće o suradnji Hrvatske s njegovim uredom.

Brammertz očito žali za vremenima kad je mogao “famoznim” topničkim dnevnicima uvjetovati hrvatski put prema EU u kojem je djelovao kao političar a ne tužitelj i sada slanjem poruka o proslavi Oluje, želi suptilno utjecati na drugostupanjsko sudsko vijeće da potvrde prvostupanjsku presudu hrvatskim generalima.

Dakle, Brammertz se igra politike i dok traje Žalbeni proces ne bi li pod bilo koju cijenu osigurao nastavak svoje karijere na međunarodnoj sceni. Ako se potvrde navodi optužnice za udruženi zločinački pothvat što je temelj i za optužnice protiv Hrvata iz BiH nepobitno će doći do daljnje destabilizacije Hrvatske, a time i cijele regije jer bi se stvorile pretpostavke za nove optužbe i sudske procese na međudržavnoj razini.

Dvanaest stručnjaka koji su odbijeni kao prijatelji suda u svom su dopisu izrazili veliku zabrinutost vezano za mogućnost potvrđivanja presude jer bi ona u potpunosti vezala ruke zapovjednicima, a svaka odluka u borbi iz strateške i pravne domene pretvorila bi se u političku odluku.

Naglasili su da će, potvrdi li se presuda Gotovini i Markaču, međunarodno humanitarno pravo biti relevantno samo onim državama koje ne ratuju, što je iskrivljen i pogrešan ishod koji ne može biti u skladu s ciljevima i mandatom ICTY–ja. 

Za neprimjereno Brammertzovo ponašanje djelomično smo i sami odgovorni jer su haaški glavni tužitelji kod nas dočekivani kao državnici, kao osobe o kojima ovisi naša budućnost. Servilnost i dodvorništvo svake vrste koje smo pokazivali prema njima često nam se vraćala kao bumerang  i potvrđivala izreku da - “narod koji ne drži do sebe samog, ne cijene ni drugi”..

Ministrica Vesna Pusić idući tjedan dolazi kod Hillary Clinton i to je pravo mjesto i trenutak da dvije intelektualke otvoreno popričaju o zaštiti nacionalnih interesa Hrvatske i Amerike, u Haagu.

Ključne riječi

Komentara 55

Avatar dsonjic
dsonjic
12:38 12.03.2012.

E da, gđa Pusić će to pitanje svakako potegnut. Njoj je Hrvatska domovina utoliko što joj je potrebna za fotelju.

ŠI
šimuka
13:20 12.03.2012.

Pusićka i zaštita nacionalnih interesa .Dobar štos.Jadranka ,u ovim teškim vremenima ,poštedi nas crnog humora.Mi te molimo. Neiseljeni Hrvati.

ZZ
zzbabac
12:17 12.03.2012.

Sve je ovo u potpunosti tocno i stoji do zadnjeg slova. Nama ostaje zaliti sto ovako nije reagirao netko od \"kreatora\" vanjske politike, Pravdasjednik, Pusicka ili Milanovic.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?