Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE: CIJENE NEKRETNINA I LIBERALIZACIJA TRŽIŠTA

O plaćama ovisi pad ili rast cijena nekretnina

29.01.2009.
u 09:47

U kratku roku na kretanje cijena nekretnina najviše utječu rast kredita, veći broj sklopljenih brakova i inflacija. Rast kredita stanovnicima osjeti se na kretanju cijena s pomakom od četiri tromjesečja, povećanje broja sklopljenih brakova s pomakom od dva tromjesečja, a povećanje opće razine cijena s pomakom od tri tromjesečja.

Stranci dižu cijene
Pokazuje to istraživanje Željka Lovrinčevića i Maruške Vizek s Ekonomskog instituta, o tome što utječe na cijene nekretnina i što se može očekivati od najavljene liberalizacije tržišta nekretnina, koje je predstavljeno na nedavnu savjetovanju ekonomista u Opatiji.

U duljem roku cijene nekretnina najviše reagiraju na kretanje dohotka. Smanjenje realnog dohotka od jedan posto donosi pad cijena nekretnina 5 posto i obrnuto. Analiza je pokazala da je na hrvatskom tržištu dohodovna elastičnost cijena izuzetno visoka te je gotovo tri puta viša od drugih kretanja na tržištu kao što su intenzitet gradnje ili visina kamata.

Autori navode da rast obujma građevinskih radova od 1 posto smanjuje na dulji rok cijenu nekretnina 1,75 posto. Porast kamatnih stopa od 1 posto u duljem će roku smanjiti cijene nekretnina tek 0,28 posto. Inflacija, pak, i u kraćem i u duljem roku pozitivno utječe na kretanje cijena nekretnina, jer ulaganje u nekretnine služi kao zaštita od inflacije.

– Kad bi se gledali samo domaći čimbenici poput realnog pada plaća, pada standarda, rasta kamata i slabije potražnje, već bi se na proljeće mogao očekivati pad cijena nekretnina od 15 do 20 posto – istaknuo je Željko Lovrinčević.

Takav razvoj događaja može zaustaviti samo inozemna potražnja. Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju EU predviđeno je da RH od 1. veljače ove godine potpuno liberalizira tržište nekretnina, što će omogućiti građanima EU da bez ograničenja kupuju nekretnine u Hrvatskoj.

Skupa Hrvatska
Posljednji krug proširenja pokazao je da su cijene nekretnina u svim novim članicama rasle i prije i poslije ulaska. U svima su, osim u Slovačkoj, godinu dana nakon ulaska u EU cijene nekretnina porasle 25 posto na nacionalnoj razini i 27 posto u glavnim gradovima.

Komparativna je analiza pokazala da su nekretnine u RH skuplje nego u većini ostalih zemalja u regiji, pa autori istraživanja upozoravaju da cijene ubuduće mogu rasti samo ako se poveća životni standard građana. Ako se zbog ulaska u EU realna neto plaća trajno poveća 1 posto, može se očekivati povećanje cijena nekretnina malo više od 5 posto. Inače, u nas je 96 posto svih nekretnina u privatnom vlasništvu, a u EU taj je prosjek 65 posto. U posljednjih deset godina cijene nekretnina porasle su 73 posto, a na Jadranu 119 posto.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?