Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marko Biočina
Autor
Marko Biočina

O Ombli ne smije odlučivati ulica

prosvjednici,ombla
Marko Lukunić/PIXSELL
01.03.2013. u 12:00

Odluka o tom projektu bit će presedan za budućnost hrvatske energetike

Hidroelektrana Ombla možda nije velik i strateški važan projekt, no odluka o njezinoj gradnji mogla bi se pokazati presudnom za budućnost hrvatske energetike općenito. Hidroelektrane su izvor pouzdane i jeftine energije, no nije ih moguće graditi bez intervencija u prirodu i prostor. Jesu li te intervencije prihvatljive, odlučuje se na temelju stručnih procjena.

U slučaju Omble, eksperti su rekli “da”, no što to vrijedi kad nasuprot njih stoje profesionalni aktivisti koji ponedjeljkom prosvjeduju protiv hidroelektrana, utorkom protiv ugljena, a srijedom protiv visoke cijene energije. Pod krinkom zaštite javnog interesa promoviraju se antimeritokracija i šovinizam – eksperte za seizmiku proglasili su plaćenicima, rugajući se tome što dolaze iz Makedonije, ne znajući da je nakon potresa u Skoplju 1963. ondje osnovan regionalni centar za seizmičko inženjerstvo.

Energetika je previše važna grana ekonomije da bi o njoj odlučivala ulica. Odluka o Ombli zato će biti presedan. Odustane li se od njezine gradnje, a primjenom istih kriterija i od drugih projekata, nijedna nova hidroelektrana neće se tako skoro graditi u Hrvatskoj.

>> HE Ombla ne smije se graditi, Mirela Holy traži Čačićevu ispriku

Ključne riječi

Komentara 9

5A
5ar
12:54 01.03.2013.

"Energetika je previše važna grana ekonomije da bi o njoj odlučivala ulica." pod "ulicom" vjerojatno misliš na građane koji to plaćaju? ti bi u stvari htio nekog "velikog vođu" da odlučuje? stari, ostavi se pisanja i odi delaj nekaj korisno.....

AF
afer
15:44 01.03.2013.

Samo ulica – i nitko drugi nego ulica jer se ova plutokracija ne povinuje demokraciji; - Struka je kazala da tu ne smije doći hidrocentrala, zašto se ne posluša struka? - Na Srđu struka je izračunala da +60% vremena golflf se ne može igrati zbog vjetra. Samo vjetra, kišu i zimu nisu objavili a opet se tu želi graditi apartmane. Dakle, struka i vlast znade a opet forsiraju. Dakle, ostala je samo demokracija ulice jer se ove pijavice ne znaju nasititi.

Avatar airbizz
airbizz
18:16 01.03.2013.

ta "ulica" dovodi vlade na vlast,plaća pdv,održava novine na životu...može odlučiti i o jednoj elektrani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?