Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vladimir Gredelj
Autor
Vladimir Gredelj

Novi ustavni suci i strah od politike

sud
web
06.07.2010. u 12:00

Zar je i članovima najviše institucije uspjeh u karijeri ispred osobne i profesionalne etike?

Odgovori kandidata za suca Ustavnog suda RH pred članovima Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav još su nas jednom podsjetili da je hrvatska daleko od države vladavine prava. Na jednostavno pitanje SDP-ove zastupnice i članice Odbora Ingrid Antičević-Marinović trebaju li se ustavni suci, kao što je predviđeno novim Ustavom, birati dvotrećinskom većinom u Saboru i je li referendum, također prema novom Ustavu, valjan ako za njega svoj glas da više od polovice izišlih na referendum iakopostojeći Zakon o referendumu predviđa da je za valjanost referenduma potrebna većina svih upisanih birača, svih pet kandidata izbjeglo je dati konkretan odgovor – nespretno i uvredljivo za instituciju čijim članom žele postati – izjavljujući kako je to više-manje stvar politke. Citirat ću jedan od odgovora kandidatkinje koja je Odlukom odbora ušla u uži izbor od dvoje kandidata.

“Moje pravno mišljenje apsolutno je ovdje nebitno. Zato ga neću izreći jer vi se, političari, na kraju uvijek dogovorite o svemu”, poručila je članovima Odbora Antonija Kovačić, jedna od kandidatkinja. Članica Odbora Vesna Pusić (HNS) navodno je uzviknula: “Ovo nije normalno da kandidati imaju takav strah od pitanja.” Rijetka je prilika da se slažem sa stavovima Vesane Pusić, a i sada se slažem samo s prvim dijelom njene reakcije gdje kaže “ovo nije normalno” jer uistinu nije normalno da kandidati za suca Ustavnog suda RH, po mnogočemu najviše institucije u državi, tako otvoreno i jasno svjedoče o tome kako im je uspjeh u karijeri ispred profesionalne i osobne etike.

Toliko ispred da su spremni javno govoriti kako je politika iznad Ustava i zakona ove zemlje. Kao da su se prijavili za ulazak u Partiju! Kao da se javno zalažu za neku mutiranu varijantu politike društvenog dogovaranja i samoupravnpog sporazumijevanja. Ne slažem se s gospođom Pusić kada misli da je to rezultat straha od pitanja. To je strah od onoga čemu su se pred Odborom poklonili – straha od politike. U državi poput Hrvatske u kojoj je baš sve ispolitizarano taj strah je razumljiv, ali nije i ne smije biti razumljivo da osobe kojima taj strah upravlja pretendiraju na visoke dužnosti. Zašto? Zato što im ne možemo vjerovati da taj isti strah od politike neće rukovoditi njima kada kao suci Ustavnog suda budu donosili odluke. Jednako tako ostaje krajnje nerazumljivo da Odbor takvim kandidatima daje zeleno svjetlo i Saboru predlaže njihov izbor.

Poštovana gospođo Pusić, cijenjeni članovi Odbora, to je još nevjerojatnije od profesionalne i osobne etike kandidata! Volio bih znati vaše objašnjenje preporuke Saboru! Ovaj najnoviji slučaj kadroviranja visokih državnih institucija bez ikakvih kriterija, ako ne računamo poslušnost i lojalnost spram politike, upozorava na nužnost da se u najhitnijoj proceduri propišu jasni kriteriji koji će prije svega, uz toliko isticanu stručnost, konačno zahtijevati i moralni i svaki drugi ljudski kredibilitet kandidata što uključuje potrebu svih mogućih provjera kandidata, njegova svjetonazora, njegova gledanja na temeljna društvena pitanja. Zalažem se za to da se u društvu raspravi potreba institucionanliziranja moralnog kredibiliteta za sve visoke državne funkcije. Pišem ovo svjestan da će, dok budete ovo čitali, još jedna sutkinja, koja je spremna služiti politici i političarima, biti sutkinjom Ustavnog suda.

Komentara 8

OB
-obrisani-
18:15 06.07.2010.

Partija, ona jugoslavenska, nikada nije sišla s vlasti. Samo se zakrabuljila, a sada joj više ni to ne treba. Vlastodršci u Hrvatskoj svjetska su intelektualna i moralna sramota. Uporno nastavljaju djelo svoga idola, megazločinca Tita – uništenje Hrvatske. Dok Partija bude na vlasti u bilo kakvome obliku Hrvatska će sve više propadati, a moralno ništavilo uništavat će sve ljudske vrijednosti.

KU
kumajela
18:18 06.07.2010.

Vrijeme je za revolucionarnu desničarsku vlast. Devedeset godina trpimo teror pravoslavnokomunističke koalicije.

BA
baraskada
15:44 06.07.2010.

interesantno je samo u ovoj priči to da nitko iz EU ne reagira na ovako nešto, pa što rade ti prokazivači, špijuni i ostali čuvari demokracije i pravne države na platnom spisku najvećih svjetskih prevaranta i hohštaplera (šifra SOROS)....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?