Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U POVODU

Nogometna dimna zavjesa

06.06.2008.
u 23:41

Hrvatska je upala u nogometnu euforiju kojoj se više nitko ne može oduprijeti. Narod je u transu, a političari i svećenici na nogama. Premijer Ivo Sanader ispraća nogometaše, a uvijek suzdržani kardinal Josip Bozanić udijelio im je blagoslov. Nema u tome ništa čudno i loše jer je Europsko prvenstvo u nogometu, ali i sve ono što se događa oko njega, zaista neponovljiv medijski i društveni spektakl.

Ipak, i u slavlju treba ponekad stati na loptu. Dok više od 80 posto Hrvata namazano “ratničkim” bojama bude zaokupljeno Bilić Boysima, barem krajičkom oka treba motriti na domaću političku, gospodarsku i društvenu scenu. Jer, kao što su se vatreni pripremali za Euro, tako se naša elita pripremala na donošenje važnih odluka. Njihovi su spin doktori, povrh toga, procijenili da bi bilo dobro da važne odluke ne dođu na naslovnice novina i prve minute dnevnika.

Pa zato premijer Sanader, predsjednik Mesić i gradonačelnik Bandić priželjkuju furiozan start vatrenih. Oni su, nema nikakve sumnje, dobri navijači vatrenih, ali ne vole nogomet samo zbog njih. Kako sada stvari stoje, drastično poskupljenje struje dogodit će se sljedećeg četvrtka, a tog će dana, slučajno ili ne, Hrvatska igrati s Njemačkom. Čak i ako izgubimo od Nijemaca, taj će susret biti glavna vijest. A ako pobijedimo, onda ćemo, pak, biti toliko “naelektrizirani” da se više nitko neće ni sjetiti strujnog udara.

I nije se to dogodilo slučajno. Kao što se nije dogodilo slučajno da baš ovih dana gradimo privatnu rampu (s daljinskim upravljačem) za Joška Jorasa koji će ubuduće, kao što je i želio, ulaziti u Hrvatsku i izlaziti iz nje kako hoće. Vjerojatno i Tomislav Horvatinčić čeka prvi dodir vatrenih s loptom kako bi otvorio radove na Cvjetnom trgu, a Milan Bandić u ladici ima pripremljenu zamjenu nekog gradskog zemljišta. Treba voditi računa i o mogućoj zamjeni dionica Ine i MOL-a, ali jednako tako treba u pauzi između dviju utakmica pogledati što se događa s dionicama HT-a. Možda će Vlada sada iznenada naći neku spasonosnu formulu za Liburnia Hotele iz Opatiji, a predsjednik Stipe Mesić pomilovati neke osuđenike.

Nije bez vraga da se tek ovih dana počelo govoriti o višku zaposlenih u Ministarstvu vanjskih poslova. Nakon svega, ne bi bilo čudno da trijumfalni povratak vatrenih s Eura, ali i našu “ružičastu” stvarnost, gledamo na domaćoj Pink televiziji.Trebalo bi detaljno čitati i oglase jer se mogu očekivati velike nabave, a možda će se na nekom neuglednom mjestu naći i oglas za dobro radno mjesto. Za teške, polutajne i dvojbene odluke nema boljeg vremena od Eura. Uspjesi vatrenih najbolja su moguća dimna zavjesa. Stoga ne treba zamjerati našoj eliti ako se iz sveg srca, možda malo i neukusno, bude veselila uspjesima vatrenih. Ona će za nesvakidašnje slavlje, kako vidimo, uvijek imati barem dvostruki motiv.

Želite prijaviti greške?