Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jarolim vodi Češku

Wilmotsu otkaz u Belgiji, a Ševčenko preuzeo Ukrajinu - suparnicu Hrvatske

Marc Wilmots
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
15.07.2016.
u 16:28

Ukrajina će igrati u skupini s Hrvatskom u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Marc Wilmots je od petka bivši izbornik nogometne reprezentacije Belgije, jer je maknut s dužnosti koju je obnašao od svibnja 2012. godine te vodio reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu 2014. u Brazilu i na netom završenom Europskom prvenstvu u Francuskoj.

Upravo loš rezultat u Francuskoj i četvrtfinalni poraz od Walesa (1-3), koštali su 47-godišnjeg Wilmotsa izborničke pozicije na kojoj je dvaput zaradio naslov najboljeg trenera u Belgiji.

"Tehnička komisija je analizirala nastup na Euru 2016 i zaključila da postavljeni ciljevi nisu ostvareni. Opće je mišljenje da je momčadi potreban novi impuls i netko tko bi ovu skupinu igrača vodio prema vrhunskim ostvarenjima na najvećim natjecanjima", stoji u priopćenju Belgijskog nogometnog saveza.

A legendarni ukrajinski napadač Andrij Ševčenko (39) imenovan je za novoga izbornika ukrajinske nogometne reprezentacije, jednoga od suparnika Hrvatske u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018.

Ševčenko je na dužnosti ukrajinskog izbornika naslijedio Mihajla Fomenka koji je odstupio nakon neuspjeha na EURU u Francuskoj gdje je Ukrajina završila kao jedina reprezentacija koja je izgubila sve tri utakmice u skupini pritom ne postigavši niti jedan pogodak (0-2 protiv Njemačke i Sjeverne Irske, te 0-1 protiv Poljske).

Tijekom igračke karijere Ševčenko je nastupao za Dinamo iz Kijeva, Milan i Chelsea, dok je za reprezentaciju postigao 48 pogodaka u 111 nastupa.

Godine 2004. osvojio je "Zlatnu loptu", dok je 2005. bio dobitnik "Zlatne kopačke".

Igračku karijeru završio je nakon pretprošlog Eura kojemu je Ukrajina uz Poljsku bila domaćin, a prije ovogodišnjeg u Francuskoj pridružio se stručnom stožeru reprezentacije kao pomoćni trener.

Hrvatska i Ukrajina će u kvalifikacijama za SP 2018. igrati 24. ožujka u Hrvatskoj, te u posljednjem kolu, 9. listopada u Ukrajini.

Uz Hrvatsku i Ukrajinu u skupini I su još Island, Finska, Turska i Kosovo. Plasman na SP izborit će samo pobjednik skupine, dok će najboljih osam od devet drugoplasiranih reprezentacija u dodatne kvalifikacije.

Češki nogometni savez za novoga je izbornika imenovao Karela Jarolima (59), on će na toj dužnosti zamijeniti Pavela Vrbu koji je nakon neuspješnog nastupa na EURU u Francuskoj odlučio preuzeti treniranje ruskog prvoligaša Anžija iz Mahačkale.

Češka je na Euru u Francuskoj zauzela posljednje, četvrto mjesto u skupini D sa samo jednim osvojenim bodom, 2-2 remijem protiv Hrvatske. U preostala dva dvoboja Češka je izgubila sa 0-1 od Španjolske i 0-2 od Turske. 

Jarolim, koji je tijekom igračke karijere bio reprezentativac Čehoslovačke, ima dugogodišnje iskustvo u vođenju čeških i slovačkih klubova, a radio je i na Bliskom istoku, u Saudijskoj Arabiji i UAE-u, dok mu je posljednji posao bio vođenje Mlade Boleslavi.

Vodstvo Saveza u zadatak mu je dalo izgradnju nove momčadi koja bi bila konkurentna u kvalifikacijama za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji. Češka će u kvalifikacijama igrati u skupini C s Njemačkom, Sjevernom Irskom, Norveškom, Azerbajdžanom i San Marinom.

Komentara 2

ST
stipe53
19:26 15.07.2016.

A kad će naš supertrener otići

DU
Deleted user
04:25 16.07.2016.

tak i treba neuspjeh i odjebaus a ne kao nasi biti zadovoljni postignutim i jos smatrati velikim uspjehom ispadanje u 1/8

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije