Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velikani u Zagrebu

Tajna Ronaldova uspjeha: Nakon svake utakmice pet sati na oporavku

Real Madrid's Cristiano Ronaldo celebrates his third goal against Celta Vigo during their Spanish First Division soccer match at Santiago Bernabeu stadium in Madrid December 6, 2014.  REUTERS/Andrea Comas (SPAIN - Tags: SPORT SOCCER)
Foto: Reuters/PIXSELL
27.02.2015.
u 12:00

- Kada se realovci vrate s nekog gostovanja kasno noću, pa bilo to i u tri sata ujutro, on će ostati na oporavku, masaži i sauni i do pet sati - kaže prof. dr. Igor Jukić, kondicijski trener hrvatske nogometne reprezentacije.

Tjelesna priprema prostor je u kojem vrhunski sportaši mogu napraviti najviše za produžetak svoje karijere, ali i za kvalitetu svoje izvedbe. Uostalom, nije slučajno da najbolji svjetski nogometaš za 2014. godinu Cristiano Ronaldo uz sebe ima četiri stručnjaka koji se brinu o njemu (kondicijski trener, fizioterapeut, nutricionist...).

Schwarzenegger se divi

S obzirom da Christiano ima pet dodatnih individualnih treninga tjedno, i to su razlozi zašto ima odraz sedam centimetara viši od prosječnog NBA igrača i zašto ga Arnold Schwarzenegger smatra najspremnijim sportašem na svijetu.

– Kada se realovci vrate s nekog gostovanja kasno noću, pa bilo to i u tri sata ujutro, on će ostati na oporavku, masaži i sauni i do pet sati – kaže prof. dr. Igor Jukić, kondicijski trener hrvatske nogometne reprezentacije.

Jukić je sveučilišni profesor i predsjednik Organizacijskog odbora 13. međunarodne konferencije Kondicijska priprema sportaša koja na zagrebačkom KIF-u traje od danas do nedjelje. S obzirom na to da je briga o vlastitu tijelu središnja tema konferencije, pitamo Jukića koliko se s takvom posvećenošću kakva je Ronaldova može produžiti karijera?

– Postoje empirijske postavke, hipoteze, a posljednje informacije govore da je to između dvije i četiri godine u odnosu na one koji se nisu odlučili na takvu skrb. Tako se o sebi brinu i Robben, Di Natale, prije i Zanetti...

I manje klasni sportaši sve više pribjegavaju individualnom kondicijskom treningu jer svima oko njih, a i njima samima stalo je da budu zdravi i da produže karijere. I klubovima, i menadžerima, medijima, sponzorima... Stoga pitamo Jukića bi li Luka Modrić izbjegao ozljedu koja ga je iz stroja izbacila tri mjeseca da se o tijelu brinuo kao Ronaldo?

– Luka kao da je u posljednje vrijeme predosjetio kako mu se nešto sprema i prepoznao je važnost dopunskog rada, a nakon ovoga zasigurno će se još više vezati za taj način rada. Kod njega je bila u pitanju akumulacija velikog natjecateljskog opterećenja uz veliku količinu putovanja, a ona uvijek imaju negativan efekt. Luka to nije uspio balansirati i otišla je najslabija karika, a kod njega je to bila tetiva natkoljeničnog mišića.

Stiže i trener Barcelone

O svemu tome razgovarat će se na konferenciji čiji će posebni gosti biti Inigo Mujica, kondicijski trener peterostrukog pobjednika Tour de Francea Miguela Induraina te Toni Caparros, kondicijski trener španjolske košarkaške reprezentacije i Barcelone. Pred polaznike će izaći još mnogi eksperti pa tako i tri hrvatske kondicijske legende. To su prof. dr. Dragan Milanović, svojedobno individualni trener Dražena Petrovića, Joško Vlašić te Luka Radman, kondicijski trener srebrnih olimpijaca iz Barcelone 1992. i brončanih vatrenih iz 1998.

>> Thierry Henry otkrio tko je bolji – Messi ili Ronaldo

Komentara 1

GI
Giddeon
12:24 27.02.2015.

Branko Žaler najveći stručnjak u Hrvatskoj za sportske ozljede se vratio u posao nakon nekog vremena izbivanja zbog problema s ramenima. Bio sam kod njega više puta i znam njegovu priču: profesionalac s velikim iskustvom. Toplo ga preporučam svim zvjezdicama sporta ali i običnim ljudima kao što sam ja koji šutamo amaterski loptu ili radimo teške poslove. Dobar čovjek. Mislim da je još uvijek na prečkom. Nadam se da će nekom koristiti ovaj savjet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije