Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jučer ljubimac, a sada pedro

Sve zablude bivšega izbornika Nike Kovača

Niko Kovač
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
09.09.2015.
u 11:20

Tko se zamjeri Mamiću... Nema mu spasa. 
A Niko se zamjerio i njemu i igračima.

Preslikana situacija iz listopada 2011. godine. Nakon što je Hrvatska nokautirana od Grka u Pireju i time ugrozila plasman na EP, tražila se hitna smjena izbornika Slavena Bilića.

U avionu iz Atene već su se tražili Slavenovi nasljednici, čekala se samo egzekucija na Izvršnom odboru. Sve dok gazda nogometa Zdravko Mamić nije prespavao, prelomio i lupio šakom o stol: Bilić ostaje izbornik!

Distancija prema vladaru

Na žalost, Niko Kovač već je nekoliko dana u statusu slobodnoga strijelca i dostupan za razgovor o novome angažmanu. Da, na žalost, jer odletio je kao prvi izbornik čiji su izgledi za plasman na veliko natjecanje nisu vitalno ugroženi. Dobit će nogu ne zato što je katastrofalno rezultatski podbacio, nego zato što je napravio nekoliko neoprostivih pogrešaka u koracima.

Da se ne lažemo, najveća od njih je ta što, poput nekada Bilića, nije otvoreno koketirao s Mamićem. Dapače, čim je postao izbornik, Niko je podigao zid prema vladaru nogometa i odmah zabio neobranjiv autogol. Mislio je da će se njegova hladnoća spram Mamića svidjeti javnosti, a izazvao je to da ga Maminjo čeka na prvom zavoju. I danas gazdi ne pada na pamet podmetnuti leđa za Niku kao svojedobno za Bilića.

Niko je evidentno uprskao i u odnosu s igračima, na što su upozoravali Dudu i Vukojević, premda su njih dvojica u svojemu razočaranju netaktično udarala i ispod pojasa.

No nedvojbeno je da se Niko Kovač preko noći odrekao Dudua, i dandanas našega najboljega golgetera. Polovicu od onih Mandžinih šansi Eduardo bi zabio – žmireći.

Nije Niko znao ni s Ogijem premda je s tim igračem, sinonimom za poštenje i odgovornost, Modrić najbolje surađivao. Apsurd je da se Niko Kovač, koji se proslavio na poziciji klasičnoga destruktivca, hladno odrekao igrača takvoga profila. I ne samo Ogija, nego i Ademija, a još uvijek nije pronašao igrača njihovih osobina.

Jelavić se pokupio

Kod netaktičnoga izbornika Nike prekipjelo je i Nikici Jelaviću, igrača bez ijedne mrlje u karijeri. Pokupio se iz kampa i zalupio vratima jer je Niki bio neupotrebljiv. Centarfor sa 30 pogodaka u engleskoj Premijernoj ligi.

Treba li podsjećati i na Nikina lutanja s Rakitićevom pozicijom, izmišljanjem Iličevića i Rebića? U krupne pogreške svakako valja ubrojiti i status Matea Kovačića. Igrač od 35 milijuna eura, nova zvijezda Real Madrida, kod Nike je u Bakuu bio rezerva – Badelju. Epilog: Kova ne trepnuvši dobiva drugi žuti i rješava se daljnjega maltretiranja u Oslu...

Gaf na gaf, a opet, kad se podvuče crta, Hrvatska je i s takvim Nikom i dalje debelo u igri za EP. Moralo bi se dogoditi čudo da se ne plasiramo. Dok nam se vrte filmovi iz Bakua i Osla, budimo fer prema Niki i sjetimo se onda i trijumfa u vrućoj Sofiji, rapsodije na San Siru, šestica i petica...

>>Šuker još taktizira, potiho se kao izbornik spominje i Prosinečki

>>'Ako smo imali početnike Bilića, Štimca, Kovača, zašto bi iskusni Čačić bio upitan?'

>>Odletjeli su Vogts, Advocaat, Capello, Ranieri, Hiddink...

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije