Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIPE PLETIKOSA:

Hrvatsku bi trebao voditi trener kao što je Ćiro Blažević

Stipe Pletikosa
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL
1/7
17.11.2015.
u 13:54

'Mobitel mi se užario otkako je objavljeno da igramo u Rostovu. Javio sam se HNS-u, odmah su me primili u zrakoplov.'

Klinac od pet i pol godina usred treninga povikao je: “Treneru, treneru, mogu li braniti?”. Trener ga je pustio, a ponosni tata se smješkao. Mali je Franko, a tata je Stipe Pletikosa. Vratarska loza mogla bi se nastaviti. Uživa Pletikosa (36) u druženju s obitelji.

– Blizu sam kraju karijere, nije još službeno. Imam kombinacije s Amerikom, čeka se moj pristanak, još se lomim. No, najbitnija mi je kvaliteta života i blizina kuće. S druge strane, to je izazov. Uskoro ću se odlučiti. Nije mi teško reći da mi je karijera gotova. Obitelj mi je prva. Ali sigurno ću ostati u nogometu – kaže Plete.

Ostvarili su mi se snovi

A prije bilo kakvih odluka bit će poseban gost na utakmici Rusija – Hrvatska u Rostovu. Tamo na Donu ima status legende, bio je kapetan i kada je odlučeno da će Rusija ugostiti kockaste odmah su mu se javili iz kluba.

– Drago mi je što su me pozvali. Mobitel mi se užario otkako je objavljeno da igramo u Rostovu. Javio sam se HNS-u, odmah su me primili u zrakoplov.

Te četiri godine u Rostovu rado mu dolaze u sjećanje.

– Sjećanje na Rostov je čudesno. Oproštaj koji su mi napravili bio je prepun iskrenih emocija. To samo Rusi mogu napraviti. Dani u Rostovu spadaju u ljepši dio moje karijere.

Ako se rado sjeća Rostova, što onda reći za reprezentaciju, od koje se oprostio nakon SP-a u Brazilu. Pletikosa je igrao za sve mlade selekcije i za A-reprezentaciju. Ukupno je odigrao 153 utakmice, od čega 114 u A-selekciji.

– Lagao bih kad bih rekao da me reprezentacija više ne vuče. Debitirao sam 1999., ali u reprezentaciji sam praktički od 1991. Ona me izgradila kao čovjeka.

Prošao je gotovo sve izbornike, nije ga bilo u onim prvim danima i sada kada je tu Ante Čačić.

– Kod svih sam branio, debitirao sam kod Ćire. Kada je kraj karijere tu, rado se sjetim da nije bilo nijednog konflikta s trenerima, igračima, ljudima iz HNS-a.

Nije dvojio pri izboru najdražeg trenutka.

– Debi na utakmici s Danskom 10. veljače 1999. na Poljudu mi je poseban, bila je tu još generacija vatrenih s Bobanom na čelu. Hajduk i reprezentacija, o tome sam maštao kao dijete. Snovi su mi se ostvarili.

Ista je situacija i s najtužnijim trenutkom.

– Vjerujem da je cijeloj generaciji utakmica s Turskom na EP-u u Beču najtužniji trenutak u karijeri. Bili smo spremni stati uz bok vatrenima, znači da smo bili spremni za velike stvari. Sastav, ozračje, trener... Bili smo odlični, baš zbog toga mi je ta utakmica najtužniji trenutak u karijeri.

Veliki dio igrača iz te utakmice, Srna, Modrić, Rakitić, Ćorluka, Pranjić, Olić, još je tu. Osam godina kasnije, novi je EP.

– Imamo generaciju vrhunskih igrača. Znanje i kvaliteta nisu upitni. Kao navijač, nadam se da će Hrvatska otići do kraja. Izbornika Čačića nedavno sam upoznao, ne spada u trenere s bičem.

Želio je naglasiti neke stvari koje drži bitnima kada je reprezentacija u pitanju.

– Potkraj igranja za reprezentaciju shvatio sam da najviše ovisimo o ozračju oko nas. Jako je bitan trener, premda današnja događanja nisu u njegovoj domeni. Nadam se da će se do EP-a situacija promijeniti, najviše zbog igrača, koji daju sve od sebe za Hrvatsku. I kada pročitam da se ne žele boriti, mogu samo reći da su to gluposti.

Treba nam izbornik kao Ćiro

Pletikosa zna kakvog izbornika trebamo. Radio je sa sedmoricom i treba ga poslušati.

– Hrvatsku bi trebao voditi trener kao što je Ćiro Blažević. Bitno je da imamo izbornika koji zna usmjeriti igrače.

Dugo ga nije bilo, kakvim mu se čini HNL?

– Nevjerojatno koliko talenata imamo s obzirom na uvjete rada, no bez ulaganja i oni će presušiti. Danas više nema igre na ulici i to djeci nedostaje. U razgovoru s Pletom bilo bi grijeh ne spomenuti Hajduk.

– Drago mi je zbog Burića, vjerujem da će sezonu zaključiti dobrim rezultatom.

Najbolji prijatelj Igor Tudor je u PAOK-u.

– Bio sam kod njega, ima podršku vlasnika kluba i navijača, znači da dobro radi.

I za kraj – Slaven Bilić.

– Tipična hrvatska priča, kod kuće osporavan, vani hvaljen. Ne može biti slučajno to što stalno trenerski raste, od Lokomotive do West Hama.

>>Neka Mandžukić i Kalinić pokažu da mogu zajedno

Komentara 9

Avatar Lijekzabudale
Lijekzabudale
16:00 17.11.2015.

EUJanez...hihihihihihihih..komentar u skladu s inteligencijm Slovenca...hihihihihihihihih..naravno da bi svatko treba nešto voditi uskladu sa mogućnostima,,,,hihihihihihih ..zato sad tvoju Mojcu ,,vozi,, neki Sirijac!Hihihihihihihihihihihih

SA
SI aka SI
15:21 17.11.2015.

i Ćiro je vatreni i prestanite s*at po njemu...te cijele priče ne bi bilo ni da je recimo Schmeichel primio bilo koji od 3 zicera koje su fulali Grci u Dancima nevažnoj utakmici (za to je primio pršut na poklon), pa onda ne bi bilo ni priča o tome kako su Ćiro i Zvone prodali utakmicu Francuzima itd itd. Prihvatite već jednom da je to najbolja ili bar najemotivnija sportska priča od naše nezavisnosti i da nikad poslije nismo bili tako sretni i ponosni (uz dužno poštovanje prema Ivaniševićevom osvajanju Wimbeldona i Janici). A Stipi hvala na onom što je učinio, šteta jedino da se nije povukao 2 godine ranije.

Avatar hr.granicar
hr.granicar
15:05 17.11.2015.

a sto su to uradili drugi treneri osim sto su se uvlacili mamicu u guzu.jer ni jedan nije posto prvak s nekim drugim klubom.zato nemoj malovazavat covjeka s srebrnom medaljom a ono kasnije je bilo zbog novca staces covjek u godinama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije