Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Max! donosi

Srnina drama u Ukrajini: Stalno sam na internetu, čekam da napokon završi rat!

Shakhtar Donetsk's Darijo Srna (L) challenges Athletic Bilbao's Borja Viguera during their Champions League Group H soccer match at the Arena Lviv stadium in Lviv, November 25, 2014. REUTERS/Gleb Garanich (UKRAINE - Tags: SPORT SOCCER)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
15.02.2015.
u 21:54

– Bayern je favorit, ali to ne znači da je već u četvrtfinalu. Guardiolina Barcelona bila je jača od Guardiolina Bayerna, pa sam Messi vrijedi kao petorica Bayernovih igrača zajedno!

Devet mjeseci prošlo je otkad je Darijo Srna (32), legenda Šahtara i hrvatske reprezentacije, odigrao posljednju utakmicu na svome najdražem stadionu, nekada velebnoj, a danas opustošenoj i izranjavanoj Donbass Areni u Donjecku, piše sportski tjednik Max! Prilika je bila svečarska; Šahtar je u utakmici ukrajinskoga prvenstva nadigrao Iličevec iz Mariupolja 3:1, a kapetan domaćina dan prije navršio je 32 godine. Proslavio ga je pred 18 tisuća navijača čiji je idol već 12 godina i ne sluteći kako je ovo njegov oproštaj sa stadionom na kojemu je odigrao svoje najbolje utakmice.

Ratni vihor otjerao je nogomet iz milijunskoga Donjecka. Njegov simbol Šahtar postao je prognanik, beskućnik koji već devet mjeseci luta od Kijeva do Lavova, tisuću kilometara od razorenoga Donjecka, grada u kojemu se danas umjesto žuto-plave ukrajinske vijori crno-plavo-crvena trobojnica tzv. Donjecke Narodne Republike, samoproglašene države pod nadzorom proruskih pobunjenika.

U Donjecku se, na žalost, svaki dan gine; u vozilima javnoga gradskoga prijevoza, na dječjim igralištima, tržnicama... A još u ljeto 2012. godine ondje se igralo polufinale Europskog prvenstva, dvoboj velesila, Portugal protiv Španjolske.

Koliko je status beskućnika pogodio Srnu i suigrače, govori i do jučer nezamisliv poredak na vrhu ljestvice ukrajinskog prvenstva: Dinamo Kijev 36 bodova, Šahtar 31. Šokantno otprilike kao da danas Hajduk ima pet bodova više od Dinama. Šahtar, naime, kao najbogatiji i najmoćniji ukrajinski klub bio je prvak u posljednjih pet sezona...

Darijo Srna u proteklih je 12 godina za Šahtar odigrao čak 435 utakmica, postigao 40 pogodaka, osvojio nevjerojatnih dvadeset 20 trofeja. Danas se s nostalgijom prisjeća svih tih slavnih dana, nadajući se kako će mu se na kraju karijere ipak ispuniti želja da oproštajnu utakmicu odigra baš u Donbass Areni.

Ugovor u Šahtaru istječe mu s lipnju sljedeće godine, no teško je vjerovati kako će se baš u predvečerje Eura 2016. u Francuskoj ostaviti nogometa.

Darijo Srna ostat će vjeran predsjedniku i prijatelju Rinatu Ahmetovu dokle god on to bude tražio. Još 2003., kada je iz Splita kao 21-godišnjak prvi put doletio u Donjeck, Ahmetov mu je obećao da će u ondje izgraditi najmoćniji klub istočne Europe. I u tome je uspio, sa Srnom kao liderom momčadi, nedodirljivim, autoritativnim kapetanom, dečkom koji nije skrivao lojalnost klubu i predsjedniku. Srna je za Šahtar ono što je Francesco Totti za Romu ili Steven Gerrard za Liverpool, klupska relikvija, jedan od najvećih u povijesti kluba.

S minus 20 na plus 40

Predsjednik Šahtara Rinat Ahmetov nije politički aktivan u ukrajinskoj krizi. Nekada se oslanjao na pomoć bivšega ukrajinskog predsjednika, protjeranoga Viktora Janukoviča, koji mu je 2009. godine i otvorio stadion u Donjecku, dok danas Ahmetov deklarativno osuđuje prorusku okupaciju Donjecka. Njegova uloga u ovome ratu svodi se na pozivanje na mir i slanje humanitarne pomoći žrtvama rata. Ahmetov se, kao i njegov Šahtar, preselio u Kijev.

Kada je počeo rat, Ahmetov je, ispričao nam je Srna, stao pred igrače i obećao: "Šahtar je bio, jest i uvijek će biti!"

Predsjednik, kao i svi prognani djelatnici i igrači Šahtara, žive za povratak u svoj Donjeck. Koji se još ne nazire.

U predvečerje nastavka Lige prvaka, u kojemu Šahtar čekaju srazovi s Bayernom, ukrajinski prvak pripremao se daleko od domovine. Najprije u Brazilu, a potom u Španjolskoj. Posve drukčije zimske pripreme od uobičajenih.

– Nekada smo 60-70 posto priprema znali odraditi u našemu kampu, a sada smo se s minus 20 iz Kijeva preselili na plus 40 u Brazilu. Psihički nismo bili potpuno spremni na takvu promjenu pa u Brazilu nismo pokazali pravo lice – kazao je Darijo Srna, hrvatski rekorder sa 55 nastupa u Ligi prvaka, čovjek koji, među ostalim, u ovom natjecanju ima dvije pobjede nad Barcelonom.

Čudo je da su ostali na okupu

Prvi put nad Rijkaardom, drugi put nad Guardiolom, s kojim se sada ponovno sastaje. No, umjesto potpune koncentracije na Bayern, kojega će Šahtar dočekati u progonstvu, u Lavovu, Srnine misli stalno su u Donjecku.

– Provodim puno vremena surfajući internetom. Pratim stanje u Donjecku. Nadamo se da će naša utakmica s Bayernom donijeti zadovoljstvo našim navijačima i cijelome Donbasu. Najvažnije je da ratni sukobi prestanu i napokon nastupi mir – poručio je Srna napaćenim Ukrajincima na jugoistoku zemlje.

Kako se uopće suprotstaviti Bayernu? Je li stilom igre sličan Pepovoj Barci?

– Bayern je favorit, ali to ne znači da je već u četvrtfinalu. Guardiolina Barcelona bila je jača od Guardiolina Bayerna, pa sam Messi vrijedi kao petorica Bayernovih igrača zajedno! Naravno da bih bio uvjereniji u prolaz, kada bih znao da igramo u Donbass Areni, ali to nije sada traženje alibija. Mi ćemo sve učiniti da iznenadimo – dodao je Srna.

Kako god završili srazovi s Bavarcima, kapetan Darijo i Šahtar ne mogu biti gubitnici. Ne samo da je čudo što se Šahtar kao beskućnik probio među 16 najboljih europskih momčadi nego i to što je Ahmetov uopće uspio zadržati na okupu momčad sa čak 13 Brazilaca.

Za jedinoga Hrvata u svlačionici nije se trebao brinuti. Kapetan Darijo nikada mu ne bi okrenuo leđa!

>>Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

Foto: VLm

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije