Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Bilo bi nezgodnih posljednica'

Dinamo se žalio, HNS dogovorio sjednicu za petak i možda poništi kaznu Soudanija!

Soudani
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/6
20.04.2017.
u 07:23

Ostane li Soudaniju kazna, prijave bi mogli pisati dečki iz Plomina, Botinca, Prečkog, Ferdinandovca... Bude li mu ukinuta, na udaru bit će HNS i opet ćemo se baviti svime i svačime samo ne nogometom.

Disciplinski sudac Prve HNL Saša Pavličić Bečić u roku od 24 sata odlučio je, po prijavi Gorana Kvalića, igrača NK Plomin, kazniti El Arbija Hillela Soudanija s utakmicom zabrane nastupa i 3000 kuna. Kaznio ga je po članku 51. Disciplinskog pravilnika koji govori o nesportskom ponašanju.

Soudani se doista ponio nesportski, udarivši igrača Lokomotive Luku Capana kad je igra bila prekinuta, i zaslužio je kaznu. Po tome, ne bi mogao igrati u subotu u derbiju s Hajdukom jer ni žalba Dinama ili Soudanija ne odgađa rješenje, o čemu govori člank 152. spomenutog pravilnika.

Možda će ipak igrati

No, to ipak ne znači da Soudani neće igrati u subotu.

– Zaprimili smo odluku i žalit ćemo se – kazao je glavni direktor Dinama Tomislav Svetina, a Dinamo je žalbu najavio još jučer i HNS je, koliko znamo, sazvao sjednicu Komisije za žalbe za petak. Dakle, ta bi komisija mogla Soudaniju ukinuti kaznu.

Teško se složiti s time da Dinamov igrač kaznu nije zaslužio, no odluka disciplinskog suca, koliko god bila sportski pravedna, mogla bi dovesti do apsurdnih situacija. Naime, sad bi na njegov stol nakon svake utakmice moglo sletjeti brdo prijava protiv odluka sudaca, a to bi vodilo u kaos.

– Disciplinski sudac je aposlutno neovisan i to je njegova odluka. Doduše, mogla bi imati dosta nezgodnih posljedica – jedino je što je o tome želio reći izvršni predsjednik Hrvatskoga nogometnog saveza Damir Vrbanović.

Ono za što se može uhvatiti Dinamo u svojoj žalbi je činjenica da se nije dogodilo na terenu nešto što sudac nije vidio, ili je vidio krivo, pa da se njegova pogreška mora ispravljati za zelenim stolom. Kao što je bio slučaj kad je Gorgon isključen, a on nije sudjelovao ni u čemu lošemu, pa stoga na kraju nije kažnjen. Sudac Tihomir Pejin bio je jako blizu događaju, dosudio je prvo prekršaj Capana na Soudaniju, a potom uskočio kad je Alžirac udario Capana. Pokazao je da je sve vidio i to sankcionirao, doduše, najblaže što je mogao i to je zapravo grijeh suca utakmice jer je Soudani zaslužio oštriju kaznu, ali odluka suca bila je takva. A i Uefa kaže da su odluke suca utakmice konačne, druga je stvar ono što smo već napisali – ako sudac nije vidiio da se nešto dogodilo, poteže se pitanje kazne nadležnih tijela.

Uostalom, vidjeli smo da je sudac teško oštetio Bayern u Ligi prvaka, da je nepravedno isključio Vidala (plus dvije pogreške pomoćnika zbog zaleđa). No, Uefa neće sad poništiti njegove odluke.

Kazna Pejinu zbog blagosti

Nakon razgovora s nekoliko osoba koje su uključene u nogomet, većina ih drži da se Soudanija nije trebalo naknadno kazniti koliko god je Soudanijev potez za osudu.

Slično se dogodilo u susretu Rijeke i Lokomotive kada je igrač Rijeke Ristovski udario igrača lokosa Josipa Ćorića. Sudac mu je pokazao žuti karton, a zaradio je svakako crveni i još pokoju utakmice kazne. Ako je sudac Pejin samo opomenom preblago sankcionirao Soudanija, a neosporno jest, onda on treba biti kažnjen. I zasigurno će i biti jer su tako najavili iz sudačke organizacije.

U prilog odluci disciplinskog suca ide činjenica da je Soudani kaznu zaslužio. A kako će sve završiti vidjet ćemo u petak. I kako god završilo, neće biti dobro. Ostane li Soudaniju kazna, prijave bi mogli pisati dečki iz Plomina, Botinca, Prečkog, Ferdinandovca... Bude li mu ukinuta, na udaru bit će HNS i opet ćemo se baviti svime i svačime samo ne nogometom

Komentara 25

TW
TWITOIST
08:33 20.04.2017.

Soudani je uradio sta je uradio i tu je prici kraj ,jedino sto se moze sada uraditi je kazniti sudca, sto nije kaznio Soudanija i prica zavrsena ,sve drugo su gluposti.

HO
Hotspot
08:55 20.04.2017.

pravilo treba biti da se može prijaviti samo nesportsko ponašanje u istom rangu, dakle da u konkretnomi slučaju prijavu može podnijeti svaki klub iz 1. HNL, a ne neke županijske lige i sl. koji nema veze s tim natjecanjem. Naravno vrijedi i obrnuto, tj. da ne može neki klub/igrač iz 1.HNL pisati prijavu za neku situaciju iz 5. lige

GI
gismund
08:59 20.04.2017.

apsurdno je da prijavu može pisati svatko jer ćemo doći do situacije da ćemo nakon svakog kola imati xx prijava i onda tisuće komentara nakon odluke disciplinca o svakom pojedinom slučaju. mogućnost prijave treba biti ograničena samo na predstavnika protivničkog kluba koji je igrao tu utakmicu, a ako se oni ne žale, završena priča jer ovo sad je apsurdno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije