Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
europska liga

Slaven Bilić nikad nije izgubio na Anfieldu, a taj niz želi nastaviti

slaven bilić
Foto: News Syndication/PIXSELL
19.02.2015.
u 15:50

– Ključno im je zaustaviti igru po bokovima – kaže Hrvat na klupi turskoga Bešiktaša

Svojedobno se, nakon odlaska Rafe Beniteza, Slaven Bilić spominjao kao kandidat za trenera Redsa, no stvar nikada nije poprimila ozbiljnije obrise. Tako je to s Bilićem, nekada beskompromisnim braničem West Hama i Evertona; kad god neki engleski klub ostane bez trenera, tamošnji mediji uvijek vrte Slavenovo ime. Njima dobro zvuči, njemu ne smeta, dapače...

Eksplozija u Istanbulu

I dok je prije pet godina bio tek solidan potencijal, Bilićev trenerski gen u Istanbulu je eksplodirao i on danas figurira kao jedan od najintrigantnijih europskih stručnjaka u usponu. Nogomet se zasitio trenerskih veterana, Capella, Ancelottija, Hiddinka, Hitzfelda, Beniteza... i vapi za novim licima.

U modi su elokventni, karizmatični macho tipovi nove generacije, poput Mourinha, Kloppa, Guardiole ili Simeonea, a Bilić se savršeno uklapa u ovaj prototip. Ako mu je nedostajao veliki klupski rezultat, s Bešiktašem je sada na najboljem putu da skine i taj tabu.

Euforični Turci danas gostuju na kultnome Anfieldu (21.05, HTV2), stadionu na kojemu Slaven Bilić kao igrač nije doživio poraz. S West Hamom je u siječnju 1997. godine odigrao 0:0, a u veljači 1998. s Evertonom remizirao 1:1. Slaven se tom dvoboju hrvao s ubitačnim napadačkim tandemom Fowler-Owen. Jednom je čak Liverpoolu i zabio gol, za West Ham kod kuće (1996.), ali je izgubio sa 1:2.

– Kada igrate protiv engleske momčadi, ključna stvar je zaustaviti im igru po bokovima. Dopustite li im proboje i centaršuteve, patit ćete – naglasio je Bilić označivši Coutinha ključnom figurom Redsa.

Treći put na Otoku

U redovima Liverpoola Bilića čeka i njegov nekadašnji izabranik iz reprezentacije Dejan Lovren. Taj je stoper upravo kod Slavena debitirao u nacionalnoj momčadi i pod njegovim vodstvom odigrao 13 utakmica. Na žalost, morao je zbog ozljede propustiti Europsko prvenstvo 2012. godine.

Lovren je, kao i Bilić, promijenio dva engleska kluba. U Premijernoj ligi za Southampton i Liverpool odigrao je 48 utakmica, a Bilić 76 za West Ham i Everton.

Bilić je s Bešiktašem u ovoj sezoni već dva puta gostovao u Engleskoj. U pretkolu Lige prvaka kod Arsenala je poražen sa 0:1, a u EL-u kod Tottenhama odigrao 1:1.

>>Bilić: Na Anfieldu sam igrao tri puta, to je poseban stadion sa sjajnom atmosferom

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije