Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Transfer na pomolu?

'Pokušat ćemo dovesti Ademija, pa koji trener ga ne bi volio imati u momčadi?'

Arijan Ademi
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
1/12
09.12.2015.
u 16:51

– Eduardo je bio odličan, već se tada vidjelo da će od njega biti pravi igrač. Imao je osjećaj za gol, a u svakoj minijaturi s loptom vidjelo se da ima talent.

Legendarni Ćiro Blažević znao je pogriješiti u govoru pa su mu Jurčević, Jurić i Jurčić bili – Jurčec. No, mi nismo pogriješili, zaista smo u Arena centru sreli Renata Jurčeca (49) i provjerili čime se danas bavi jedan od kultnih likova HNL-a.

– Trener sam u međužupanijskoj ligi, treniram Kustošiju i osvojili smo jesenski naslov, imamo četiri boda više od zabočke Mladosti – govori Jura za sportski tjednik Max!

Prisjetili smo se vremena u kojima je žario i palio travnjacima HNL-a, u kojem je proveo cijelu karijeru igrajući za Zagreb, Inter, Hajduk, Croatiju, Cibaliju i Slaven Belupo. Postigao je 87 pogodaka i sedmi je najbolji strijelac u povijesti.

Dinamo će biti prvak

– Ponosan sam na taj uspjeh, a današnjim igračima teško je takvo nešto ostvariti jer rano odlaze u inozemstvo. No, bez obzira na to, kvaliteta nogometa u HNL-u danas je odlična. Možda je u moje vrijeme više do izražaja dolazila tehnika, ali sada su igrači puno brži.

A tko će biti prvak ove sezone?

– Drago mi je da se Hajduk vratio i da je Rijeka jaka, a to je odlično i za Dinamo. Jer, kome odgovara tolika dominacija? Pa i sam Dinamo u Europi plaća danak tome što nema jakih utakmica pa ne može pratiti taj tempo. Uvjeren sam da će Dinamo i sada biti prvi, a prije će mu konkurent biti Rijeka nego Hajduk.

Kad smo već kod Hajduka, Renato se prisjetio sezone 1994./1995. u kojoj su Splićani osvojili dvostruku krunu te došli do četvrtfinala Lige prvaka.

– Uh, kakvu smo momčad imali. U Hajduku su tada igrale vedete Gabrić, Štimac, Asanović, Vulić, Erceg, Mornar, Rapaić... Bili smo zaista jaki, a utakmica protiv Ajaxa u Amsterdamu nešto je što se pamti cijeli život. Izgubili smo 0:3, ali bilo je zaista teško igrati, oni su te godine dominirali i osvojili naslov europskog prvaka. Kad se samo sjetim da smo igrali protiv Van der Saara, Blinda, Rijkaarda, Overmarsa, Litmanena, Kluiverta....

Kako vas je Torcida prihvatila?

– Iako sam dinamovac, odlično su me prihvatili i navijači i suigrači. U Splitu sam proveo najljepše razdoblje karijere. Imao sam sreće što sam odmah po dolasku u prijateljskoj utakmici zabio Malmöu, zatim i Karlsruheu u kojem su bili Oliver Kahn i Thomas Hässler. Erceg i ja tog smo proljeća predvodili napad Hajduka, a Mornar i Rapaić su nam bili zamjene. U zadnjem kolu, u borbi za naslov prvaka, Osijeku sam zabio dva gola i namjestio Butoroviću. Torcida je nakon utakmice utrčala na teren, nosili su me na rukama. Ostat će mi u sjećanju kako su mi dečki iz ulice u kojoj sam živio donijeli tortu s Hajdukovim grbom i mojim imenom – priča Jurčec i otkriva zanimljivosti:

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Asanović i Vulić često su me znali zafrkavati, ali sve pozitivno. Rapaić je tada bio mlad dečko pa je znao na treninzima preskakati teže vježbe. Sudjelovao bi u zagrijavanju, a kad bi došao zahtjevniji dio, tražio bi da ide na zahod pa bi se vratio tek kad smo međusobno igrali, a mi smo se tome uvijek smijali. Izdvojio bih i Igora Štimca, bio je jako korektan i na mene je ostavio sjajan dojam, uopće nije onakav kakvim ga se u medijima prikazuje. Bio je izuzetan lider, on i Goran Jurić bili su mi najbolji kapetani.

U Hajduku je u sezoni i pol zabio 19 golova, a onda je došla financijska kriza i otišao je u Zagreb pa u Croatiju.

– I u Maksimiru sam osvajao naslove, iako nisam igrao u kontinuitetu. Sjećam se da sam u prvih pet utakmica zabio sedam golova, ali nikad nisam spojio dvije utakmice zaredom. No, nisam bio ljutit zbog toga, Cvitanović i Viduka bili su mlađi, vredniji na tržištu i jasno mi je da se njih guralo u prvi plan. Ardiles me sezonu poslije otpisao i krenuo sam u Cibaliju s kojom sam igrao finale kupa, onda u Belupo, a na kraju karijere igrao sam s Interom u drugoj ligi. Igrao sam s Eduardom koji nas je uveo u prvu ligu i tada sam zaključio da je dosta.

Kakav je bio Dudu? Što mislite o Čačiću koji vas je trenirao?

Eduardo je bio odličan, već se tada vidjelo da će od njega biti pravi igrač. Imao je osjećaj za gol, a u svakoj minijaturi s loptom vidjelo se da ima talent. Što se Čačića tiče, imao sam i boljih i lošijih trenera, ali on ima jednu veliku kvalitetu. Ima izuzetno dobar stav, zna se nametnuti igračima i jako je uvjeren u to što radi i govori. Nije me iznenadilo što je preuzeo reprezentaciju i dobro startao.

Jura je nakon igračke krenuo u trenersku karijeru. Vodio je Laduč, Bistru, Lekenik, Zagorec i Savski Marof, a sada Kustošiju.

Predsjednik želi Ademija

– Inače radim u skladištu Pfizera, farmaceutske tvrtke, a treniranje mi je gušt. Imam Uefinu A licenciju i ne razmišljam ići na Pro licenciju. Ne zato što mislim da ne bih mogao voditi prvoligaše, nego zato što mi je to nesigurno. Možeš nekoga voditi šest mjeseci, a poslije dvije godine biti bez posla. Ovako radim i zarađujem, a nogomet mi je užitak. U Kustošiju sam došao uz pomoć Ivana Zubića, mog sadašnjeg pomoćnika i kondicijskog trenera, dečka koji ima velik potencijal i mogao bi biti dobar trener. Zajedno smo radili u Zagorcu i sad mi je preporučio ovaj projekt. Volio bih njemu posvetiti malo prostora jer to je jedan sjajan dečko koji mi puno pomaže. Iako sam ja iskusniji, nije sramota priznati da od njega puno učim u trenerskom poslu. Odlično nam ide zajedno, uvjeren sam da ćemo izboriti ulazak u treću ligu, ali pred nama je još puno posla.

A kakav je Renato Jurčec kao trener? To smo pitali njegova pomoćnika...

– Ne pretjerujem kada kažem da je odličan trener, a još bolji kao osoba. Njegovi rezultati najbolje govore o njegovu radu, a odlično mi je što se nadopunjavamo. Ja vodim kondicijski dio treninga, a kod njega mi se najviše sviđa kako se postavlja prema igračima, pa i prema upravi, zaista se vidi da je iskusan. Tijekom utakmice slično razmišljamo i zasad je to sve dobitna kombinacija, rekao je Zubić koji vodi teretanu u blizini Kustošijina stadiona.

A na kraju su nam otkrili i poslasticu...

– Predsjednik kluba Vladimir Babić iznimno je ambiciozan i želi stalno napredovati pa je tako spomenuo da bi bilo zanimljivo pokušati dovesti Arijana Ademija. Ako mu ostane suspenzija, može igrati u našem rangu i to bi bilo odlično. Koji trener ne bi volio imati takvog igrača? Suvišno je uopće trošiti riječi o njemu kao igraču i tome koliko bi nam značio. No, vidjet ćemo je li to moguće i želi li on uopće igrati u nižim ligama.

>>Priča je objavljena u sportskom tjedniku Max!

>>Spas za Arijana Ademija u Četvrtoj ligi

>>Arijan Ademi pozitivan na steroid koji koriste i veterinari!

>>Dinamo bi sutra kupio Ivana Močinića ako se Mišković ne bi naljutio

Komentara 6

DU
Deleted user
07:08 10.12.2015.

Tko ima prilike, neka pogleda te utakmice u županisjkoj lizi , znaju biti neizvjesne sa vrlo kvalitetnim nogometom. Evo ja ih pratim već drugu godinu odkad je moja kustošija ušla u tu ligu.....i mogu vam reći da sam oduševljen...!!!!

FG
forest_gump
16:20 10.12.2015.

Svaka cast jurcec...covjek zaraduje radeci...nogomet trenira iz gusta za neku pinku i sretan covjek

MT
mladen.turcic
09:03 11.12.2015.

ademi dolazi u "nk trnje",inside info:-):-):-):-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije