Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZAK

Preminuo Vladimir Beara, jedan od najvećih hrvatskih vratara

beara
Foto: Nino Strmotić/Pixsell
1/5
11.08.2014.
u 08:34

- Za mene je najbolji vratar Vladimir Beara - kazao je Lav Jašin primajući priznanje za najboljeg europskog vratara.

Vladimir Beara, jedan od najvećih hrvatskih vratara, preminuo je u noći s nedjelje na ponedjeljak u Splitu u 85. godini života.

Veliki Vladimir, Balerina s Čeličnim Šakama i Čovjek od Gume. Tako su zvali tog velikog vratara rođenog 26. kolovoza 1928. u Zelovu kod Muća.

- Za mene je najbolji vratar Vladimir Beara - kazao je Lav Jašin primajući priznanje za najboljeg europskog vratara kojeg je i Fifa proglasila najboljim vratarem 20. stoljeća. To jasno govori kolika je Beara veličina bio.

Jedna od zanimljivosti koja se veže za bivšeg vratara Hajduka, Crvene zvezde, Alemannije i Viktorije Köln jest da kada je suparnička momčad izvodila slobodne udarce, on nije dopuštao postavljanje živog zida.

Igrao je za Hajduk od 1947. do 1955. i sudjelovao u osvajanju tri naslova prvaka. Njegov prelazak u Crvenu zvezdu 1955. podignuo je mnogo prašine. Igrao je za beogradski klub do 1960. godine. Sa Zvezdom je osvojio još četiri prvenstva i dva kupa. Karijeru je okončao u njemačkim klubovima Alemanniji i Viktoriji. U doba dok je aktivno igrao, bio je najbolji europski i svjetski vratar.

Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 60 utakmica te je nastupio na svjetskim prvenstvima u Brazilu 1950., Švicarskoj 1954. i Švedskoj 1958. Osvojio je i srebrnu medalju na Olimpijadi 1952. godine u Helsinkiju, a u finalu je obranio jedanaesterac Ferencu Puskásu!

>>Ovo je 15 najvećih Hrvata na mundijalima

>>Vratar Vladimir Beara na projekciji filma o Puskasu

Komentara 14

TO
Toni12345
08:55 11.08.2014.

Počivao u miru.

Avatar franioprvi
franioprvi
11:11 11.08.2014.

Gledao sam ga uzivo kad je bio na vrhuncu. Bio sam malo dijete ali te momente nikada necu zaboraviti. Pa ono ; Beara , Kokeza , Broketa .... Pocivaj u miru legendo.

MC
mica caca
10:22 11.08.2014.

Počivao u miru Božjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije