Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak legende

Preminuo velikan svjetskog nogometa, Nizozemac Johan Cruyff

Johan Cruyff
Foto: News Syndication/PIXSELL
1/5
24.03.2016.
u 13:40

Cruyffu je u listopadu prošle godine dijagnosticiran rak pluća koji je bio posljedica višedesetljenog pušenja cigareta.

Velikan svjetskog nogometa, Nizozemac Johan Cruyff, preminuo je u 69. godini života nakon što je izgubio bitku s teškom bolešću, javljaju nizozemski mediji.

Cruyffu je u listopadu prošle godine dijagnosticiran rak pluća koji je bio posljedica višedesetljenog pušenja cigareta. 

- Nakon nekoliko medicinskih tretmana mogu reći da su rezultati vrlo pozitivni. To mogu zahvaliti odličnim liječnicima, podršci ljudi i mom pozitivnom mentalitetu. Trenutačno imam osjećaj da vodim sa 2-0 u prvom poluvremenu. Utakmica još nije gotova, ali siguran sam u konačnu pobjedu - izjavio je prije dva tjedna, no nažalost njegove riječi nisu se ispunile.

- Uvijek ćemo te voljeti. Počivaj u miru - objavila je Barcelona na službenoj stranici.

 

Triput je proglašavan za najboljeg europskog igrača (1971., 1973., 1974.), višestruki je klupski prvak Europe kao igrač i kao trener, finalist svjetskog prvenstva te osvajač brojnih državnih prvenstava zemalja u kojima je igrao.

Bio je prepoznatljiv po stavu i vođenju lopte te tipičan predstavnik totalnog nogometa, doktrine sedamdesetih godina prošlog stoljeća koju je razvio tadašnji trener Ajaxa Rinus Michels.

S Ajaxom je osvojio naslove europskog prvaka 1971., 1972. i 1973. godine, a nakon prelaska u Barcelonu osvojio je i naslov španjolskog prvaka te kup. Potom je još igrao za Los Angeles Aztecs,
Washington Diplomatse, Levante, ponovno Ajax te Feyenoord.

Najveći uspjeh s Nizozemskom bio mu je finale protiv Zapadne Njemačke (1:2) na Svjetskom prvenstvu 1974. godine. Za reprezentaciju je u 48 nastupa zabio 33 gola. 

Kao trener odveo je Ajax do dva naslova prvaka Nizozemske i pobjednika Kupa kupova 1987. godine. Nakon toga, 1988. preuzeo je Barcelonu, a četiri godine kasnije s Kataloncima osvojio njihov prvi naslov europskog prvaka. U finalu Lige prvaka vodio je Barcu i 1994. godine. Tijekom osam godina na klupi 'ponosa Katalonije' osvojio je i četiri puta španjolsko prvenstvo. 

Otkaz u Barceloni dobio je 1996. godine, a posljednja momčad koju je vodio bila je reprezentacija Katalonije, na čijoj je klupi sjedio od 2009. do 2012.

Cruyff je 1991. godine morao na operaciju srca zbog akutnog zatajenja tog organa.

>>Cruyff je branio u Samoboru, napao Mourinha zbog Modrića i izluđivao Prosinečkog

>>Cruijff: Protiv raka vodim 2-0 u prvom poluvremenu

>>Cruijff: Mislio sam da su Nijemci jači jer piju više piva

Komentara 7

PA
Pathfinder60
14:33 24.03.2016.

Oh Boze moj. Legenda moga djetinjstva. Cruyf, Krool, Rensenbrik, Rep, braca Van der Kerkhof, Neeskens i totalni fudball. Vise bih volio da je Radovan Karadic umro nego veliki i nezaboravljeni Johan. Ovo je bas tuzan dan za mene.

BO
bodensee
16:06 24.03.2016.

Veliki covjece-danas "fale" takve gromade-pokoj Ti vjecni!

VA
vapor
14:13 24.03.2016.

Vječna ti slava, Legendo. Očekujem od starog asa T. Židaka da napiše par riječi o najboljem nogometašu svih vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije