Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Collina U zAGREBU

Vođe se rađaju, nitko ne može biti lider ako ima osobine sljedbenika

Pierluigi Collina
Foto: Press Association/PIXSELL
02.10.2015.
u 20:33

Slavni nogometni sudac govorit će na zagrebačkom Small & Medium Business Forumu 6. listopada.

Rijetke su osobe iz nogometnog svijeta koje su globalno poznate a da nisu uspješni igrači ili najbolji treneri. Jedan od njih je Pierluigi Collina, bivši nogometni sudac, svakako najbolji u svojoj generaciji. Rođen je u Bologni 1960., gdje je diplomirao ekonomiju. Do 1995. i uvrštenja na Fifinu ljestvicu međunarodnih sudaca bavio se financijskim savjetovanjem, sudeći paralelno utakmice talijanske Serie A. Od 1998. do 2003. godine šest je puta uzastopno proglašavan najboljim sucem na svijetu. Svoju posljednju utakmicu sudio je 2005. godine, kada se povukao s međunarodne sudačke scene i posvetio svom prvotnom biznisu.

Priprema ključ uspjeha

S Pierluigijem Collinom razgovarali smo u povodu njegova dolaska u Zagreb na Small & Medium Business Forum, konferenciju posvećenu malom i srednjem poduzetništvu u organizaciji Poslovnog dnevnika, gdje će 6. listopada održati motivacijsko predavanje.

:: Proslavili ste se kao nogometni sudac, koje vam je trenutačno područje interesa?

Nema sumnje da sam poznatiji po svojim postignućima na nogometnim igralištima nego po svom radu kao financijski savjetnik, što je posao koji sam radio desetak godina, sve dok se nisam u potpunosti posvetio sudačkoj karijeri. Od 2005. godine, kad sam se povukao, nastavio sam raditi u istom sektoru, najprije kao odgovorna osoba za suce talijanske Serie A, a od 2010. kao Uefin povjerenik za suđenje. Uz nogomet, radio sam i kao glasnogovornik te obrađivao teme kao što su vodstvo, donošenje odluka i priprema.

:: U predavanjima često ističete paralele između nogometa i biznisa. Koje su ključne veze između vašeg sadašnjeg posla i rada kao nogometnog suca?

Postoji mnogo zajedničkih elemenata u poslovnom i sportskom svijetu. U oba je priprema ključ uspjeha. Donošenje odluka ono je čime se jedan menadžer svakodnevno bavi, upravo kao i sudac tijekom utakmice. Donošenje odluka u psiho-fizički stresnim situacijama svakako je vrlo složeno. Kad se obraćam publici poslovnih ljudi, pokušavam objasniti način na koji suci donose pravilne odluke u teškim situacijama.

:: Koje ste vještine stekli u sportu a koje možete primijeniti u poslu ?

Timski sportovi uče nas da je pobjeda rezultat doprinosa svakog pojedinog člana tima, a ne samo jedne velike "zvijezde". U poduzeću vrijedi isto. Usto je važna sposobnost prevladavanja neuspjeha i grešaka kako bismo se na teren vratili još snažniji.

:: Pretpostavljam da jedna od ključnih značajki dobrog suca i dobrog menadžera uključuje hrabrost i sposobnost donošenja brzih odluka pod pritiskom?    

Pritisak i vrijeme dva su čimbenika koja donošenje odluka čine zaista složenima. Biti ispred sto tisuća gledatelja, a možda i nekoliko stotina milijuna televizijskih gledatelja, na finalu Lige prvaka, golemi je pritisak. Ako tome dodamo i odgovornost koja proizlazi iz posljedica koje jedna odluka može nositi sa sobom, i s ekonomskog gledišta pritisak postaje zaista golem. A sudac donosi odluke u manje od pola sekunde. Nije loše, zar ne?

:: U poslu, kao i u nogometu, je li važno slijediti pravila igre?

Bez pravila nema natjecanja, na terenu i izvan njega. A bez poštovanja pravila nema korektnog natjecanja. Riječ je o vjerodostojnosti. Nikoga ne zanima djelovanje u sektoru u kojemu ne postoje pravila ili u kojemu se ta pravila ne poštuju. Sudac ima zadaću i odgovoran je za to da se natjecanje i utakmica odvijaju prema određenim pravilima.

:: U poslovnom svijetu vlada životna filozofija koja kaže da ništa nije savršeno i da se greške događaju, one su sastavni dio posla. Je li to prihvatljivo?

Ljudsko biće nije savršeno i dio je njegove prirode činiti greške. Naravno, treba raditi na tome da se broj počinjenih grešaka smanji, a u ovom slučaju glavnu ulogu ima priprema. Vrlo često greške kod sudaca ovise o umoru, tj. o nedostatku jasnoće u trenutku odlučivanja. Isto se događa kod nogometaša. Stoga optimalna fizička priprema omogućuje smanjenje grešaka. Također, i iznenađenje može biti uzrok greške. Poznavanje svih informacija o utakmici koju sudac vodi, taktike ekipa i tehničke karakteristike nogometaša omogućuju maksimalno smanjenje utjecaja iznenađenja.

Zna prepoznati talent

:: Je li pošteno iskupljivati se za vlastite pogreške tijekom igre, kao što mnogi nogometni suci rade?

Nadoknaditi počinjenu grešku za suca znači učiniti drugu. Budući da se njegov rad procjenjuje na temelju počinjenih grešaka, mislim da za njega ne bi bilo pozitivno da se s jednom greškom zbroji druga.

:: Kao nogometni sudac uživali ste veliki autoritet među kolegama i igračima. Podučavate li svoje klijente kako postići i zadržati autoritet kod svojih podređenih? Mogu li se te vještina naučiti ili se osoba mora roditi s tim talentom?

Vodstvo, leadership, nešto je što ne možete steći ako već ne posjedujete. Neki se aspekti mogu poboljšati, međutim ne može se izmisliti lidera ako imate karakteristike sljedbenika.

:: Što je po vašem mišljenju glavna ili ključna razlika između dobrog menadžera i vrhunskog menadžera?

Top menadžeru izgleda jednostavno ono što je drugima komplicirano. On zna kako pravilno donositi odluke i zna prepoznati talent.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije