Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Regionalna liga je spas'

Hoće li na Maksimiru i Poljudu uskoro gostovati Partizan, Zvezda, Panathinaikos?

Hajduk
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
20.03.2015.
u 11:30

Da je liga počela ove sezone, igrali bi i Panathinaikos, Galatasaray, Maribor...

"Glazba svira, a brod tone", tako je Zdravko Mamić opisao trenutačnu situaciju u hrvatskoj nogometnoj ligi. I većinom je u pravu jer, pogledaju li se brojke posjeta na stadionima prvoligaša, naša liga malo koga zanima. Primjerice, prvaka Dinamo u 14 domaćih utakmica ove sezone gledalo je samo 19.475 navijača (1391 po utakmici)!

Koliko je broj zabrinjavajući, potvrđuje podatak da čak 18 njemačkih trećeligaša ima veću gledanost od Dinama. Kao krivca za mali broj gledatelja u Maksimiru mnogi će označiti Zdravka Mamića, no ni drugi klubovi, izuzev Hajduka i Rijeke, ne privlače navijače. Pa je tako normalno da na utakmicu Lokomotiva – Zadar ili Zagreb – Istra dođe 100 navijača. I zato je jasno da nešto treba mijenjati.

Igralo bi se na proljeće

Mnogi "spas" vide u regionalnoj ligi, koja bi trebala vratiti navijače na stadione. Mnogi razgovori već su obavljeni, a liga u tom formatu trebala bi zaživjeti u proljeće 2018. godine. Naravno, prethodno regionalnu ligu mora odobriti i Uefa, a u tim pregovorima ključnu bi ulogu trebao odraditi Davor Šuker, uđe li u Izvršni odbor Uefe.

U regionalnoj ligi sudjelovali bi klubovi iz 13 zemalja – Hrvatske, Srbije, Slovenije, BiH, Grčke, Turske, Bugarske, Albanije, Cipra, Mađarske, Makedonije, Crne Gore i Rumunjske. Igralo bi se u proljeće, a sudjelovale bi momčadi iz tih zemalja koje nisu dočekale proljeće u Europi. Da se liga igrala ove sezone, u njoj bi bilo zaista respektabilno društvo. Od hrvatskih klubova Dinamo, Hajduk, Rijeka i Split, potom grčki Panathinaikos, turski Galatasaray, srpski Partizan i Crvena zvezda, slovenski Maribor, ciparski APOEL...

Prijedlog je da se pobjednik te regionalne lige direktno plasira u Ligu prvaka, a drugoplasirani u Europsku ligu, čime bi natjecanje još više dobilo na značaju. Naravno, klubovi bi u cijeloj priči solidno zaradili i na TV pravima.

– Regionalna liga sjajna je ideja jer Dinamo, Rijeka i Hajduk dobili bi mnogo jakih provjera, koje u HNL-u nemaju. Samim time lakše bi na jesen ušli u Ligu prvaka i Europsku ligu – smatra iskusni nogometni stručnjak Otto Barić i dodaje:

– Mislim da je došlo vrijeme za provedbu te ideje jer ako, regionalnu ligu mogu igrati košarkaši i rukometaši, zašto ne bi i nogometaši. Ma, ako se sve dobro pripremi, neće biti sigurnosnih problema s navijačima.

Dodatan pad HNL-a?

S njim se, barem što se tiče sigurnosnog aspekta, ne slaže Ćiro Blažević.

– Ideja kao ideja je sjajna, ali nogometni navijači su specifični pa ne znam je li sada pravo vrijeme. Bilo bi velikih problema osigurati utakmice Dinama i Hajduka protiv Partizana ili Zvezde – kaže Ćiro.

Jedan od problema regionalne lige mogao bi biti i dodatni pad interesa za HNL. Primjerice, ako bi u srijedu u Maksimiru gostovao Partizan, a u nedjelju u HNL-u Zadar, jasno je da na ovu drugu utakmicu ne bi nitko došao.

– Ma to nije problem, pa na utakmice HNL-a ionako ni sada nitko ne dolazi – smatra Ćiro.

Pozitivna strana regionalne lige bio bi veći priljev novca u klubove.

– Klubovi bi profitirali i financijski jer, kada bi na Partizan došlo 20.000 ljudi, slio bi se novac u blagajnu. Ma što prije regionalna liga krene, to bolje – zaključio je Barić.

Zlatko Zahovič, proslavljeni slovenski nogometaš a sada sportski direktor Maribora, također je za pokretanje Regionalne lige.

Bolja liga od jugoslavenske

– Kada bi nastupali klubovi iz 13 zemalja, to bi bila jako zanimljiva liga, puno jača nego svojedobno jugoslavenska. Sa sportske strane to je jako zanimljiva ideja - rekao nam je Zahovič i dodao:

- Nažalost, situacija je takva da klubovi na istoku trenutačno jedva preživljavaju, žive iz dana u dan. Ni mojem klubu nije financijski lako smo ove sezone vrlo uspješno nastupali u Ligi prvaka. Od slovenske lige možemo vrlo malo zaraditi, jer interes za utakmice je slab. A mislim da bismo od atraktivne regionalne lige mogli zaraditi na ulaznicama, TV pravima...

>>Ćiro: Silno želim natjecanje u kojem bi sudjelovali klubovi iz bivše Jugoslavije!

>>O ovome priča cijela Srbija: Nogometaš Partizana 'ismijao' premijera Vučića!

Komentara 45

OK
okus
11:39 20.03.2015.

Fala vam ne treba.

DU
Deleted user
12:00 20.03.2015.

Od kojih to firmi na ''balkanu'' vi mislite dobiti novce? od kojih TV kuća? možda HTV-a, daj odbi bando sa tim yugo lopovskim pričama. Vi bi na balkan jer tamo znate kako se ''odrađuju'' tekme jelda kao nekad pa zato vam ljudi ne idu na tekme.

TO
Toma2
12:08 20.03.2015.

Jako se uspješnom pokazala regionalna liga u košarci. Uništili su najprije sve manje, pa onda i velike HR klubove. Maknite mafiju iz nogometa i namještanja prvenstava pa će biti publike.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije