Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BORBA ZA SPAS

Osijek je već 34 godine u eliti, Zadar nikad ranije nije slavio spas pa potonuo

Osijek
Foto: Marijan Susenj/PIXSELL
13.05.2014.
u 13:27

Iako su nanizali osam poraza zaredom, teško je očekivati da će Zadrani u Stanovima posrnuti u susretu s pulskom Istrom, koja više ne može ni gore ni dolje.

Rijetko kada je posljednjih sezona zadnje kolo Prve HNL bilo tako neizvjesno. Barem kada je riječ o klubovima koji se bore za ostanak.

Nakon uvjerljive domaće pobjede protiv Zadra i poraza Osijeka od Hajduka u Splitu, jedno je sigurno – Slaven Belupo ni u jednoj kombinaciji, kao ni Zadar, ne može izravno ispasti iz prve lige. Manje dobra vijest za navijače je da farmaceute očekuje uvijek teško gostovanje na riječkoj Kantridi i budu li poraženi vjerojatno ih očekuju kvalifikacijski dvoboji s drugoplasiranim drugoligašem vinkovačkom Cibalijom.

Dodatno se zakuhalo

– Kad se pogleda koliko su bodova osvojili Osijek i Dragovoljac, a da smo mi uspjeli preživjeti u toj priči i vratiti se nakon četiri pobjede u 40 utakmica, te tako igrati da vratimo publiku, mislim da je to veliki plus za sve nas u klubu. Šanse su nam protiv Rijeke male. Ako ništa drugo, pripremit ćemo se za kvalifikacije, premda mi nije jasno zašto Istra ne bi pobijedila u Stanovima – istaknuo je trener Slavena Belupa Elvis Scoria, koji nije želio otkriti prati li igre Cibalije u zadnje vrijeme.

Iako su nanizali osam poraza zaredom, teško je očekivati da će Zadrani u Stanovima posrnuti u susretu s pulskom Istrom, koja više ne može ni gore ni dolje.

No, ako Pamićeva momčad, u duhu fair-playa, dođe u najjačem sastavu, nije nemoguće i da se sve dodatno zakuha. Puno toga ovisi i o utakmici u Osijeku. Ako Dragovoljac ne pobijedi, izravno ispada. Ako mu to ipak pođe za rukom, ispada Osijek.

Iako se prije mjesec i pol dana činilo da su već izborili ostanak, crni niz od osam uzastopnih poraza doveo je nogometaše Zadra u tešku poziciju. Zanimljivo, zadnju su pobjedu Zadrani postigli u Puli protiv Istre 1961, bilo je tada, 22. ožujka, 2:0 za Zadar! A sad, u zadnjem kolu, bodove spasa Zadrani traže u svojim Stanovima baš u susretu s plasmanom neopterećenim Puljanima.

– Platili smo danak samozadovoljstvu koje se javilo u trenutku kad smo pomislili da smo izborili ostanak u prvoj ligi. Naime, nikad prije ove sezone Zadar nije bio u situaciji da je devet kola prije kraja naizgled potvrdio prvoligaški status – kaže trener Zadra Ferdo Milin.

Što će se dogoditi sa Zadrom preseli li se u niži rang? Bi li to bio veliki potres za klub?

– Naravno! Uvijek je padanje u niži rang natjecanja težak udarac, a posebno bi težak bio sad, kad smo već praktički proslavili ostanak u Prvoj HNL, a onda smo opet došli u tešku situaciju – ističe Milin.

U posljednjem prvenstvenom kolu Osijek mora pobijediti Hrvatski dragovoljac u Gradskom vrtu ili će nakon 34 sezone bez prestanka u prvoligaškom društvu u najboljem slučaju igrati majstoricu za ostanak.

Ulagači za Osijek

Računica je puno, a u Gradskom vrtu uzdaju se u sebe. Tomislav Rukavina probudio je momčad, igrači ne kriju da bi za trenera skočili i u bunar...

– Kada smo prije sedam-osam kola izgubili od Hrvatskog dragovoljca, činilo se da ćemo ovisiti o drugima. No, otad smo napravili puno dobroga i sad smo u situaciji da ovisimo sami o sebi. Igramo kod kuće, imamo bodovnu prednost pred Hrvatskim dragovoljcem i sve ovisi samo o nama – kaže Rukavina, čijem odličnom radu u matičnom klubu u korist ide i podatak da je u četvrtom krugu prvenstva samo Dinamo bolji od Osijeka.

O drugoj ligi u Wilsonovoj ne razmišljaju, postupkom predstečajne nagodbe klub je napokon, nakon gotovo dva desetljeća, koliko-toliko došao na zelenu granu lišen desetina milijuna kuna duga, razgovara se s potencijalnim ulagačima, a zainteresiranih ima, koji bi mogli donijeti dugoročnu stabilnost nogometnoj tvornici na istoku Hrvatske koja je proizvela 18 reprezentativaca, od kojih će dvojica, možda čak i trojica, ići u Brazil.

Druga liga omela bi velike planove.

Perković: Ne bojim se zakulisnih radnji u Osijeku

Nogometaši Hrvatskog dragovoljca pobjedom u Osijeku ne bi ispali iz lige. – Ne bojim se nikakvih zakulisnih radnji. Bit će to otvorena utakmica do posljednje minute. Osijek nas ove sezone nijednom nije pobijedio, čak ni u dvije prijateljske utakmice. Ako ga ne možemo pobijediti, onda i ne zaslužujemo prvu ligu. Željeli smo u posljednjem kolu držati svoju sudbinu u vlastitim rukama i Bog nam je to omogućio – rekao je Ivica Perković, predsjednik Hrvatskog dragovoljca.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije