Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Real Madrid – Barcelona

Opasni El Clasico: strah od terora zasjenio nogomet

Real Madrid
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
20.11.2015.
u 12:34

Prije 13 godina na dan derbija eksplozivna naprava ranila je u Madridu deset ljudi. No tada je ETA bila najavila udar pa je tragedija izbjegnuta Španjolska liga četvrta je najgledanija u svijetu, a prijetnja terorom mogla bi donijeti pad gledanosti.

Olovna vremena za nogomet. Umjesto da uoči najvećega svjetskog nogometnog spektakla naglasak bude na taktikama Rafe Beniteza i Luisa Enriquea, majstorijama Modrića i Rakitića, Ronalda i Messija, danas se u Madridu, na žalost, prebrojavaju – policajci.

Tako je objavljen podatak kako će na 85 tisuća gledatelja u subotu na Bernabeuu biti raspoređeno čak tri tisuće uniformiranih pripadnika MUP-a i još tko zna koliko policajaca u civilu, što se nikada u povijesti derbija nije dogodilo.

Dobra vijest? Barem znamo da će se španjolski derbi igrati, makar i u ovom opsadnom stanju, jer još do jučer Clasico je zbog straha od terorističkoga napada u Madridu opasno visio.

– Mirno spavajte, El Clasico neće biti otkazan – poslao je umirujuću poruku španjolskoj naciji ministar unutarnjih poslova Jorge Fernandez Diaz.

Drama u Bruxellesu

Igrat će se u najavljenom terminu, u subotu u 18.15, a jedina razlika u odnosu na prethodne derbije bit će znatno povećana sigurnosna logistika. Tako je operacija osiguravanja monumentalnoga stadiona i prilaza stadionu počela danima unaprijed kako bi se izbjegli dramatični scenariji iz Bruxellesa i Hannovera gdje su, zbog nepredviđenih okolnosti, međunarodne utakmice otkazivane u posljednji trenutak.

Španjolci u vezi s El Clasicom spominju posebne sigurnosne mjere za utakmicu visokoga rizika, kakve su u Madridu ove godine već bile primijenjene u svibnju, na utakmici polufinala Lige prvaka Real Madrid – Juventus. Tada je utakmicu osiguravalo 1635 pripadnika sigurnosti, a sada će taj broj biti udvostručen.

Policija je u četvrtak krenula u opsežnu akciju osiguravanja stadiona. Specijalci iz antibombaškog odreda detaljno sa psima češljaju područje Chamartina, administrativnoga središta Madrida, u kojemu je smješten Realov stadion.

Na dan utakmice navijači će na ulazu u stadion prolaziti kroz tri sigurnosne kontrole, među ostalima i kroz detektor metala. Stadion će stoga biti otvoren dva sata prije početka utakmice.

Kao što je običaj kad igraju ova dva suparnika, kordon policije odijelit će dva navijačka sektora, a svaki kutak stadiona za vrijeme utakmice bit će pod videonadzorom. Ni nevini prstić u nosu neće se moći sakriti...

Ovo nije prvi put da je Santiago Bernabeu suočen terorističkom prijetnjom. Sličan režim vladao je i u svibnju 2002. godine, baš uoči El Clasica, kada je u Madridu eksplodirao automobil bomba. Tri sata uoči utakmice.

Evakuacija u sedam minuta

Tada je ETA najavila bombaški udar obavijestivši da je eksploziv skriven u bijelom renaultu. U eksploziji je bilo ozlijeđeno 10 ljudi, a utakmica ipak nije bila otkazana.

Još dramatičnije bilo je u Madridu u prosincu 2004. godine, kada je utakmica Real Madrid – Real Sociedad bila prekinuta šest minuta prije kraja zbog dojave o bombi na stadionu. Policija je tada bila prisiljena evakuirati čak 70 tisuća ljudi za samo sedam minuta, pa su ih izvlačili i preko igrališta. Dojava o bombi bila je podvala, ali je izazvala nezapamćen kaos.

Nova dimenzija života u zapadnoj Europi, strepnja i nelagoda na svakom koraku, mogla bi imati negativne posljedice na gledanost nogometnih utakmica u najjačim ligama, a osobito na Europskom prvenstvu u Francuskoj, na koje se provukao čitav niz neatraktivnih sudionika, poput Albanije, Mađarske, Slovačke, Islanda, Ukrajine...

Prosječna posjećenost na utakmicama španjolske Primere u prošloj sezoni bila je nešto više od 27 tisuća, po čemu je La liga tek četvrta u svijetu. Ispred su njemačka Bundesliga, engleski Premiership, pa čak i meksička liga. Prosjek u Španjolskoj nije bio osobito velik ako se zna da Real Madrid i Barcelona imaju gledanost od više od 70 tisuća na domaćim utakmicama, a više od trećine klubova Primere manje 20 tisuća.

Pad gledanosti nogometnih utakmica u Španjolskoj imao je izvor u ekonomskoj krizi, a sada će se na to nadovezati i strah od terorizma.

Još manju popunjenost stadiona od Španjolaca imaju Francuzi, nešto više od 22 tisuće po utakmici. S tendencijom novoga pada zbog sad već latentne terorističke prijetnje.

>>Anketa: Barcelona ili Real, tko vam je draži?

>>Rakitić Englezima: Bilić je sjajan trener, a u Barci mogu igrati s povezom oko očiju

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije