Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oduševljava u Italiji

Kalinić ispisuje povijest – prvi Hrvat najbolji strijelac Serije A

Nikola Kalinić
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
24.11.2015.
u 10:49

Od svih europskih liga Hrvatima je najdraža belgijska, tamo su čak sedam puta bili najbolji strijelci. U Sloveniji i Austriji po dvaput U ligama petice najbolji su strijelci od Hrvata bili tek Skoblar i Bokšić

Nikola Kalinić iz kola u kolo oduševljava u dresu Fiorentine. S dva nova gola, i to odmah nakon što je ušao u igru na poluvremenu, donio je bod protiv Empolija (2:2). "Snaga, igra glavom, fizička pripremljenost... Nikola Kalinić ima sve", hvali ugledna Gazzetta dello Sport hrvatskog napadača, koji je u dvanaest utakmica u Seriji A postigao devet golova.

Kale zabija svakih 95 minuta

Kalinić je sada drugi strijelac Serije A, gol iza vodećeg Gonzala Higuaina, napadača Napolija.

No, Solinjanin ima bolji prosjek, zabija svakih 95 minuta, dok Higuainu za gol prosječno treba 108 minuta.

"Idealan je igrač za Sousinu Fiorentinu koja sanja Scudetto. Kalinić je usporediv s Batistutom, zajednička im je neosporna kvaliteta, sposobnost odlučivanja utakmica i nemilosrdnost u kaznenom prostoru", dodaje Gazzetta.

Corriere dello sport pak piše:

"Gigantski posao Fiorentine! Doveli su Kalinića za 5,5 milijuna eura, a sada vrijedi najmanje dvostruko, ako ne i tri puta više."

Predsjednik Fiorentine Andrea Della Valle posebno je ponosan na njegovo dovođenje.

– Kalinić? Ima toliko pridjeva kojima ga mogu opisati... Ma Nikola je prvak!

Uz to što se s Fiorentinom bori za naslov Serije A, Kalinić je i u borbi za najboljeg strijelca lige.

Bio bi to sjajan uspjeh, pogotovo kada se zna da u 86 godina Serije A nijednom Hrvatu to nije uspjelo. A Kalinić bi tim podvigom postao tek treći Hrvat najbolji strijelac u nekoj od liga petice.

Podsjetimo, Joško Skoblar čak je triput bio najbolji strijelac francuske lige (od 1971. do 1973.), a 1971. čak je i dobio Zlatnu kopačku jer je sa 44 gola bio najbolji strijelac svih liga petica te sezone.

Jurčević najbolji u Austriji

Uz Skoblara, jedini Hrvat koji je dosad bio najbolji strijelac lige petice jest Alen Bokšić. Njemu je to također uspjelo u Francuskoj, u Marseilleu (sezona 1992./93.).

No desetak Hrvata bili su najbolji strijelci u nekim drugim europskim ligama. Najuspješniji smo u Belgiji, tamo su Hrvati čak sedam puta predvodili listu strijelaca na kraju sezone. Josip Weber triput kao igrač Cercle Bruggea (1991.-93.), potom Mario Stanić (Club Brugge, 95./96.), pa Robert Špehar (Club Brugge, 96./97.), Branko Strupar (Genk, 97./98.) te na kraju i Ivan Perišić (C. Brugge, 10./11.).

Hrvati su bili i najbolji strijelci Slovenije (Zahora kao igrač Domžala u sezoni 2007./08., te Obilinović u Primorju u sezoni 2001./02.), Austrije (Bakota u Sturmu 1981./82., te Jurčević u Grazu 1993./94.), te Češke (Andrej Kerić u Slovan Liberecu 2008./09.)...

>> Livaja zabio za Empoli, Kalinić ušao s klupe pa mu odgovorio s dva gola!

Komentara 3

MO
mobitel20
11:22 24.11.2015.

Bravo Kale !

RZ
RZ
12:48 24.11.2015.

Zanimljivo. Mislim da je vrlo malo tih najboljih strijelaca lige igralo za reprezentaciju. Zar ne?

ZO
zoom
15:41 24.11.2015.

hoće li biti najbolji strijelac tek ćemo vidjeti jer sezona je zapravo tek počela

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije