Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezaustavljivi

Messi, Neymar i Suarez – svijet takav napad nikada nije imao

Messi Neymar Suarez
Foto: Reuters (Ilustracija)
11.02.2015.
u 23:30

– Kada ih gledam, imam osjećaj da Barcelona ne može toliko primiti koliko oni mogu zabiti – kaže Alen Peternac

Kada Brazilce pitate koji je njihov najbolji napad svih vremena, odmah će ispaliti: Pele – Zagallo – Garrincha. Trojac je to koji je izluđivao suparničke obrane, a Brazilce je predvodio do svjetskih naslova 1958. i 1962. godine.

Novije generacije sjećaju se još jednog fantastičnog brazilskog napadačkog trija. Ronaldo – Ronaldinho – Rivaldo predvodili su Selecao do naslova 2002. godine, a izbornik Scolari uspio je svu trojicu genijalaca ukomponirati u prvih 11.

Barcelona je 2008./09. bila prvak Europe i Primere, a napadački trio Messi-Henry-Eto'o zabio je točno 100 golova. Argentinac je zabio 38, Kamerunac 36, a Francuz 28. Statistički je to najubojitiji napad svih vremena jer nikad prije ni poslije tri igrača iz kluba u jednoj sezoni nisu zabila 100 golova. No, ove sezone taj rekord sigurno će se srušiti. Srušit će ga također trio iz Barcelone: Messi – Neymar – Suarez. Oni su dosad zabili 66 golova, a još nisu odigrali niti 2/3 utakmica. Prema projekcijama, doći će do 110 golova.

Više od cijelog Bayerna

Messi je dosad zabio 35 golova, Neymar 27, a Suarez šest. Brojka Suareza bila bi puno bolja da zbog suspenzije zbog ugriza Chiellinija na SP-u nije propustio prvi dio sezone (prvu utakmicu odigrao tek 11. listopada).

Koliko je tih dosadašnjih 68 golova impresivno najbolje pokazuje činjenica da su Messi-Neymar-Suarez zabili više golova nego svi igrači Bayerna (65), PSG-a (63), Juventusa (62), Liverpoola (52), Manchester Uniteda (45). Više od Barcina trojica ove sezone zabile su samo momčadi Reala (106), Chelseaja (82), Atletico Madrida (74) i Arsenala (70).

– Napad Messi – Neymar – Suarez zaista je impresivan. Kada ga gledam, imam osjećaj da ne može Barcelonina obrana toliko primiti koliko oni mogu zabiti. Sva trojica su gol-mašine, imaju sjajan instinkt za gol. Kada imaju tri takve vrhunske špice, onda treneri mijenjaju cijele svoje filozofije kako bi igru momčadi prilagodili njima. Najbolji primjeri su treneri Barcelone Luis Enrique i Real Madrida Carlo Ancelotti, koji inače igraju s dvije špice, ali sada su se prilagodili – kaže Alen Peternac, hrvatski nogometaš koji je nekoliko sezona igrao u Španjolskoj ligi.

Peternac smatra da u Europi vlada novi trend, da su u zadnje 2-3 godine mnogi počeli igrati s tri špice.

Novi nogometni trend

– Ne igraju samo Real i Barcelona sa tri napadača, to ove sezone čine i PSG (op. a. Ibrahimović, Lavezzi, Cavani), Manchester United (op. a. Van Persie, Di Maria i Rooney, uz Falcaa koji ulazi s klupe).

– Iskreno, meni se teško odlučiti je li bolji napadački trio Barcelone ili Reala, možda Barcin ima malo veći instinkt za pogotke – zaključuje Peternac.

U jednoj sjajnoj napadačkoj trojci igrao je i naš Mario Mandžukić. Bayern je 2012./13. dominirao Europom i Bundesligom, a trojac Robben (13) - Mandžukić (22) - Ribery (17) zabio je 52 gola tijekom sezone.

>> Barcelona zabila pet komada Bilbau i došla na bod iza Reala

Komentara 7

ZG
zvonimir.glasnovic.7
08:30 12.02.2015.

To je marketing. Ali ako ih dignu svu trojicu u formi, dakle Suarez iz prošle sezone i Neymar sa svjetskog prvenstva, s Messijem u najboljem izdanju to je doista ubojita trojka. Takvima onda treba nadodati što više pakera kao što je Rakitić da dobiju lopte, i dalje prepustiti i uživati.

VA
vandiman
09:24 12.02.2015.

Napadacki trio Messi-Eto'o-Henry zabio tacno 100 golova Argentinac zabio 38,Kamerunac zabio 36 i Francuz zabio 28 !!! Dragi moj novinaru to bi bilo sve skupa 102 malo si se prebrojao...

LA
Latz
07:44 12.02.2015.

Taj napad grize ko nijedan drugi...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije