Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zimska stanka

'HNL je jako dobar! Fale stadioni i više pozitive'

Matjaž Kek i Zoran Mamić
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/6
20.12.2015.
u 21:22

Nije mala stvar odraditi polusezonu bez poraza. No ni 11 pobjeda i 10 remija nije Rijeci bilo dostatno da prezimi na vrhu.

Iako je Rijeka više od mjesec dana držala čelnu poziciju, Dinamo će ipak prezimiti na vrhu. Trener Rijeke Matjaž Kek (54) ovako je ocijenio polusezonu:

– Bilo je oscilacija, igrali smo "gore-dolje". Loše smo ušli u sezonu, pa smo se konsolidirali i odigrali nekoliko utakmica kojima smo razbudili Prvu HNL! Bili smo i na vrhu, no krajem jeseni imali smo problema s ozljedama igrača i kartonima, ali sveukupno gledajući ocjena je vrlo dobra, bilo je dosta dobrih stvari. Ovaj niz neporaženosti svakako je odraz kontinuiranog i dobrog rada, kao i kvalitete. Malo tko je vjerovao da ćemo "uznemiriti" nogometnu javnost – kaže Kek.

Šok zbog Europe dugo trajao

Zašto niste izdržali na čelu ljestvice do kraja jeseni? Je li problem u ipak određenoj kvalitativnoj limitiranosti momčadi ili je, pak, bio to prevelik psihološki pritisak za vašu momčad?

– Kao što je negativan šok bilo ispadanje iz Europe na početku sezone, jednako je tako pozitivan šok bio kad smo sjeli na vrh ljestvice. A s time treba znati živjeti, mi to nismo znali, učimo! Nemamo u svlačionici mnogo igrača s pobjedničkim mentalitetom, koji su naviknuti boriti se za vrh. Igrali smo u rangu svojih mogućnosti, ali sportski je uvijek težiti boljem i višem. I ne bih rekao da smo nešto prokockali, nego da nismo osvojili neke bodove koje smo trebali osvojiti. U jednom se trenutku, kad smo bili na vrhu, sve oko nas uzburkalo, ali to su stvari s kojima se treba naučiti živjeti. I ne pada mi na pamet tražiti izgovor u psihološkom pritisku! Jer, nema nogometa bez pritiska, uvijek ima pritiska – ili se borite za naslov ili za ostanak u ligi. Da nema pritiska, sve bi bilo beskrvno, što se nama zapravo dogodilo u jednom trenutku, kad smo pomislili da će sad sve samo od sebe doći. Neće, nikad uspjeh ne dolazi sam od sebe, za uspjeh se uvijek morate pomučiti.

Je li ta svojevrsna anemičnost koja se javila u nekim utakmicama nešto što vas najviše čini nezadovoljnim? Eto, i u prvom poluvremenu utakmice sa Zagrebom Rijeka nije bila goropadna.

– Dobro ste to primijetili, o tome sam govorio. Rijeka je opasna samo kad svi igrači daju maksimum i stalno šprintaju gore-dolje! Kad nije tako, nema ni rezultata. Međutim, dobro poznajem igrače i znam koliko ulažu na treninzima. Imali smo samo jedan pravi problem, taj eksces Sharbinija, ali dogodio se možda u ključnom trenutku, kad smo trebali učvrstiti položaj na čelu ljestvice. No, svejedno sam zadovoljan, izdržali smo polusezonu bez poraza, to je samo Dinamo znao napraviti, a znamo koliko je Dinamo kvalitetan.

Kako je klupski predsjednik Damir Mišković ocijenio sezonu? I koliko vam je nedostajao, nije ga bilo tri mjeseca?

– Strahovito nam je nedostajao, ali i mi njemu! On je čovjek prepun žive, pozitivne energije, kad se prošli tjedan vratio, klub je odjednom živnuo, sve se pokrenulo! I moramo poštovati taj njegov pozitivan pristup.

Što je značila vaša rečenica "Rijeka će uvijek biti veliki klub, sa mnom ili bez mene". Najava odlaska ili...?

– Ma ne, opet je to izvađeno iz konteksta! Želio sam reći da si nitko ne smije dopustiti da se izdigne iznad kluba. Ovaj je klub igrao velike utakmice i prije mene, igrat će ih i poslije mene.

Zanimljivo proljeće

Kakvo proljeće očekujete?

– Bit će zanimljivo! Hajduk se probudio, mi smo tu, ima još klubova koji dobro rade i igraju. Stalno ponavljam i opet ću ponoviti: u Hrvatskoj se dobro igra nogomet, liga se podcjenjuje! Nije sve onako kako neki prikazuju i stalno pljuju po ligi. I kad bi se stvorila prava infrastruktura, kad bi se sagradili stadioni i privukli ljudi na tribine, sve bi to bilo na višoj razini, kakvu svi želimo – rekao je Kek,

Prije odlaska na odmor u Maribor, u krugu obitelji, istaknuo je:

– Svima želim sretne blagdane i – bolji život! Nije lako, teška su vremena, trebamo svi pogledati oko sebe i pomoći onima kojima je pomoć potrebna. Na kraju priče, svi smo mi ljudi...

>>Rijeka je posljednja šansa za spas karijere velikoga nogometaša

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije