Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kruno Jurčić:

Mamića i Zahoviča može se usporediti, o svemu odlučuju i sve mogu riješiti

12.11.2015., Maribor, Ljubljana - Krunoslav Jurcic, trener NK Maribor. Photo: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/6
15.11.2015.
u 15:00

'Zdravko je više orijentiran prema biznisu, on dolazi iz biznisa, a Zlatko dolazi iz nogometa. I onda je drukčija komunikacija sa svakim od njih.'

Kruno Jurčić dva i pol mjeseca je trener Maribora. Preuzeo je momčad koja se počela raspadati nakon što Maribor nije uspio ući u skupinu Lige prvaka ili Europske lige, momčad se izgubila, opako posrnula i u prvenstvu. No, sad se sve slaže, Maribor niže pobjede, došao je do drugog mjesta, 21. studenog je derbi s vodećom Olimpijom. Posjetili smo Jurčića u Mariboru, a čim smo ušli u krug stadiona, znali smo gdje je.

- Brže žogu! - vikao je poznati glas.

Odradio je vrlo intenzivan trening, primanje lopte u kretanju, građenje igre prema naprijed, brza tranzicija, kontranapadi... Slaganje igre najteži je posao, defenziva je mnogo lakša. Iako nije bilo lako igračima s toliko trčanja i intenziteta, činili su se vrlo veselima.

- Odlično su prihvatili Krunu, prate ga jer su u njemu prepoznali autoritet. Znanje koje je pokazao najveći je autoritet. Igrači su vidjeli da zna što radi i zato sad sve ide jako dobro – kazali su nam djelatnici Maribora.

Kao da sam u vojsci

Kruno je završio s treningom, a kraj rada bio je kao što je nekad u Dinamu radio Osvaldo Ardiles, gađanje prečke sa 16 metara. Otišli smo u njegov ured ispod tribine. I tamo je samo nogomet po zidovima. A Kruno je jako dobro raspoložen, očito uživa u radu u Mariboru i ništa mu nije teško, čak ni poziranje na glavom terenu, na krasnom stadionu Ljudski vrt. Nakon kratkog neslužbenog razgovora otišli smo u centar Maribora, PR Maribora Željko Latin rezervirao je mjesto u elitnom restoranu.

– Sad smo u centru grada? Eto, da niste došli vi iz Zagreba, tko zna kad bih došao u grad. Dosad sam živio u hotelu na Pohorju i na stadionu, nigdje nisam bio. Kao da smo u vojsci pa ste mi došli u posjet i izveli me iz vojarne. Radio sam, a kad bih i imao slobodan dan, išao sam obitelji u Zagreb. To mi je važno, kao trener puno se trošim na treningu i utakmici i onda su mi ti odmori s obitelji potrebni da napunim baterije – kazao je Jurčić.

Tako vedar nije bio dok je bio u Dinamu. Stoga nas je zanimala usporedba rada u ta dva kluba.

- Ima dosta dodirnih točaka, status kakav ima Dinamo kod nas Maribor ima u Sloveniji. To je klub koji se lovi kao i Dinamo, oba su dominantni i svaka je utakmica lov na Maribor koji je godinama bio nedodirljiv. Tako se suparnici postavljaju, tako se slaže taktika. Dakle, uglavnom igramo utakmice u kojima se suparnik brani, a mi tražimo pozitivan rezultat. Kao i u Dinamu, samo je pobjeda pozitivan rezultat. Dakle, pritisak je velik. Ove se godine Maribor oprostio od Europe rano i to je ostavilo trag na momčad pa je zaostala i u prvenstvu.

To je i vaša sreća, da je sve bilo dobro, ne bi mijenjali trenera i doveli vas.

- Pa istina je, treba to tako i gledati.

Mogu li se Dinamo i Maribor organizacijski uspoređivati?

- Apsolutno, oba su kluba vrhunski organizirana, s time da je u Dinamu riječ o mnogo većem novcu. Znao sam da je Maribor dobro organiziran, ali ipak sam bio iznenađen na kako je visokoj razini po organizaciji. Maribor nema proračun da bi se mogao baviti takvim transferima kao Dinamo, ali to njihovim rezultatima i u Europi daje još veće značenje.

Koliko su "dodirne točke" Zdravko Mamić i Zlatko Zahovič?

- U velikoj mjeri jesu, većinu odluka u oba kluba donosi jedan čovjek. Što je u našim okvirima pozitivno jer i u Zagrebu, Mariboru, Ljubljani ljudi imaju mentalni sklop kojem treba gazda. Pogotovu u nogometu u kojem se moraju donositi brze odluke, morate imati jednog čovjeka kojima moć odlučivanja. To je u Dinamu Zdravko, a ovdje je Zlatko.

U čemu se razlikuju?

- Zdravko je više orijentiran prema biznisu, on dolazi iz biznisa, a Zlatko dolazi iz nogometa. I onda je drukčija komunikacija sa svakim od njih.

A karakterno?

- Pa nisam ja imao nekakvih problema sa Zdravkom, kao ni sad sa Zlatkom. Sa Zahovičem sam se odmah o svemu dogovorio, nismo imali nikakvih prijepornih točaka i jako sam zadovoljan. No, iako sam mlad trener, dosta sam toga pregurao preko svojih leđa i ne zanosim se previše, status trenera definira samo rezultat.

Ima ovdje igrača za Dinamo

U čemu je tajna vašeg uspjeha u Mariboru? Potonula momčad sad se smije, rezultati su sjajni, šest pobjeda zaredom....

- Europa je ostavila posljedice, a Maribor je dugo bio u uzlaznoj putanji i pad se morao dogoditi, i dogodio se pa to naruši samopouzdanje, došao je zaostatak od deset bodova za Olimpijom, sve to naruši momčad. I prvih mjesec dana mi je glavni zadatak bio vraćanje samopouzdanja. A to možeš samo pobjedama. I sad je to druga priča, pa nisu zaboravili igrati nogomet. K tome, Maribor je godinama dominirao, a igrači polako stare, postaju zasićeni, moj Tavares je tu sedam i pol godina, triput je bio najbolji strijelac lige, a teško je ponavljati. Trebalo je to opet probuditi i vratiti strast i u tome sam uspio, čak to smatram svojim najvećim uspjehom dosad u Mariboru. I, nakon dugo godina u slovenskom nogometu, pojavila se moćna Olimpija, došao je čovjek koji je uložio u klub, doveo kvalitetne igrače i sad Maribor ima ozbiljnog konkurenta. I to je super, jaka Olimpija natjerat će Maribor da bude još bolji.

Uskoro će veliki derbi, imate sedam bodova manje, hoćete li ih stići?

- Nadam se, kad sam došao, rekao sam da sam došao kako bih bio prvak, iako sam zatekao veliki zaostatak. I, moram reći da uživam nakon dvije godine nerada, volim raditi, a ovdje imam sve uvjete, odličnu ekipu u klubu, ne mislim samo na momčad nego na sve koji ovdje rade, sve se rješava odmah. Tako i mora biti, to sam naučio od Zdravka Mamića. Klub može funkcionirati samo ako se sve odmah rješava, Zdravko je znao reći da on sve rješava - jučer.

Ima li u Mariboru igrača za Dinama?

- Dalo bi se naći, koliko znam, neke od njih Dinamo je pratio, možda i još uvijek prati, ali nećemo o imenima.

Kakav vam je Dinamo u ovoj sezoni?

- Dinamo kao Dinamo, ima svega. Mene je hrvatska sportska javnost znala zezati kad sam govorio o kontroliranom nogometu, a Dinamo baš u ovoj sezoni pokazuje puno nekontrole, a za veliki klub kakav je Dinamo opasno je kad ne kontroliraš situaciju na terenu ili u procesu treniranja. Onda se događaju šokovi. No, bilo je jako lijepih trenutaka u europskom dijelu sezone i svaka im čast. Svaki plasman našeg kluba u Ligu prvaka ogroman je uspjeh, u nekim utakmicama bio je ravnopravan s velikim klubovima i to veseli. A ono što može zabrinjavati je veliki broj ozljeda jer mislim da je nekontrolirani proces rada. Dinamo tek čeka prava kriza, plavi moraju biti jako oprezni da u dvije utakmice Lige prvaka ne kompromitiraju sve ono dobro što su u Europi dosad napravili. I koliko god bio Dinamo moćan, mora biti oprezan i u HNL-u, nije slučajno da je nakon toliko godina drugi ili treći jer Rijeka je jako ozbiljan klub koji jako puno ulaže – zaključio je Kruno, danas mnogo zadovoljniji, sretniji, opušteniji, zapravo neusporedivo drukčiji nego kad je bio u Dinamu.

>> 'Nisam htio biti trenerska prostitutka, a pritisak me ne plaši jer ne može biti kao u Dinamu'

Komentara 5

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
15:46 15.11.2015.

Ja predlažem svim trenerima da odu u strane klubove pa će biti mnogo opušteniji kao Kruno jedini je problem nać poslodavca koji ih sve želi a Kruni puno uspjeha u malom bori, trebat će mu.

AN
Andreeejjj
19:00 15.11.2015.

JURČIĆ: Mamića i Zahoviča može se usporediti, o svemu odlučuju i sve mogu riješiti***ali je MAMIĆ uzor Zlatanu Zahoviću i nikada mu se neče ni priližiti, nažalost!

Avatar Prava Hrvatina
Prava Hrvatina
08:47 16.11.2015.

Mamića i Zahoviča može se usporediti, o svemu odlučuju i sve mogu riješiti ali Zlatko je ipak europski, fin i bečka škola dok je Zdravko naš čovjek i pravi hrvat koji je za balkanske navike spreman.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije