Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igrao protiv legende

Krešić: Kako sam ‘77. godine uspio zaustaviti velikog Cruijffa

Stanko Poklepović, Sergije Krešić
Foto: Tino Jurić/Pixsell
1/5
31.03.2016.
u 19:43

Johana sam pobijedio kao igrača i kao trenera, kaže Krešić.

Potraga za jedinim Hrvatom koji je u Primeri igrao protiv Johana Cruijffa odvela nas je u 1976. godinu. Utakmica Barcelona - Burgos 3:0, u pobjedničkoj momčadi neponovoljivi Nizozemac, u dresu Burgosa Splićanin Sergije Krešić, pojačanje iz OFK Beograda.

– Da, ja sam u toj utakmici bio zadužen za čuvanje Johana Cruijffa i bio sam valjda prvi nogometaš koji je taj zadatak obavio bez prekršaja. I zamislite, u Mundo Deportivu dobio sam visoku ocjenu iako smo izgubili 0:3, a Cruijff nas je razvalio! – prisjeća se Krešić.

Ne bi mi pomogao ni konopac

Na baletana Cruijffa bez prekršaja, nije li to bila pogrešna odluka?

– Naravno, ali problem je bilo to što ga nisam mogao uloviti na igralištu. Ne bih to uspio ni da sam imao laso, toliko je bio brz i neuhvatljiv – smješka se 69-godišnji Krešić.

Pola godine kasnije, u ožujku 1977. godine, u uzvratnoj utakmici u Burgosu, britki se Krešić opredijelio za sasvim drukčiju taktiku za Nizozemca.

– Bilo je loše vrijeme, blatnjav teren, počelo je sniježiti... Opet mi je bilo povjereno čuvanje Cruijffa i napravio sam nešto čime se uopće ne ponosim: čim je primio loptu, prva-druga minuta, startao sam na njega čvrsto, grubo, onako da me odmah zapamti! No samo me pogledao i pobjegao daleko od mene, uz aut-crtu, tamo gdje je još bilo ostataka trave. U sredinu terena, tamo gdje se propadalo u blato, više se nije vraćao. Dobili smo tu utakmicu 1:0 – priča Krešić i dodaje:

– Cruijffu je to bila pretposljednja sezona u Španjolskoj. Jednostavno više nije mogao podnijeti taj način nogometa, te silne grubosti i prljavštine koje su suci dopuštali.

Podsjećao me na Vukasa

Cruijff kao nogometaš iz vaše perspektive “policajca”?

– Bio je nevjerojatan igrač; kakva promjena ritma, kakav dribling... Podsjećao me na Vukasa, majstora koji je driblao ramenima. Usto, Johan je bio trener na igralištu. Svojim sam očima to vidio; vodeći loptu govorio je svome krilu Rexachu da uđe u sredinu kako bi oslobodio prostor dolazećem braniču. Na igralištu se nikoga nije bojao, s lakoćom je postizao i namještao pogotke, dirigirao igrom...

Pobijedili ste ga i kao trenera?

– S Betisom smo 1994. godine izbacili njegovu Barcelonu u Kraljevu kupu. Kod nas je bilo 0:0, na Nou Campu 1:0 za nas. Cruijffova filozofija bila je – držanje lopte je najbolja obrana. On je od Barcelone, do tada gubitničke momčadi, stvorio pobjednika čiji je nogomet privlačio ljepotom. Njegova Barcelona bila je preteča Guardioline Barce, koja je držanjem lopte i pritiskom na 20-30 metara od gola stvarala pakao – ističe Krešić.

Pa ste je ipak pobijedili s Numancijom, 2008. godine.

– Bilo je ljeto, vrućina, što nam je išlo u prilog. Želeći im smanjiti brzinu, sedam dana prije te utakmice nismo polijevali teren, niti smo kosili travu. Tvrda podloga i visoka trava usporavali su im ritam, umanjili tehničku razliku između nas i njih, i uz našu fanatičnost i dosta sreće, uspjeli smo ih pobijediti s 1:0 – zaključio je Krešić, jedinstvena trenerska pojava.

U Španjolskoj napravio je još nekoliko čudesa. Na primjer, s Valladolidom je uspio pobijediti i Van Gaalovu Barcelonu u Primeri (1997.), ali i izbaciti Real s galacticosima iz Kraljeva kupa (2005.).

Ipak, Krešić nije bio jedini hrvatski nogometaš čija je momčad slomila Barcu s Cruijffom. Ivan Buljan, u dresu HSV-a, u srpnju 1977. razbio je Katalonce u prijateljskoj utakmici sa čak 6:0. Britki je Imoćanin strpao u džep letećeg Holanđanina...

>>Cruyff je branio u Samoboru, napao Mourinha zbog Modrića i izluđivao Prosinečkog

>>Bio je izumitelj, najutjecajniji čovjek u povijesti nogometa

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije