Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dudu nije za mirovinu

Kovač se olako odrekao Eduarda: Samo je Krama efikasniji od njega!

eduardo
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
24.09.2014.
u 13:54

Dudu je bio važan član naše reprezentacije, drugi je najbolji strijelac u povijesti, a na velikim natjecanjima ukupno je odigrao samo 40 minuta

Eduardo da Silva u odličnoj je formi, što je potvrdio pogotkom u remiju Flamenga i Fluminensea proteklog vikenda. Bio je to njegov peti prvenstveni pogodak otkako je zaigrao u brazilskoj ligi, a njegov klub u tom je razdoblju napredovao za devet mjesta na ljestvici. U trenutku kada je Dudu stigao u klub iz svog rodnog grada, on je nakon 12 kola bio posljednji, dvadeseti na ljestvici. Jedanaest kola nakon toga nalazi se na 11. mjestu, ima čak sedam bodova više od klubova koji se nalaze na mjestima u zoni ispadanja, a brazilski mediji i navijači Flamenga oduševljeni su igrama Brazilca s hrvatskom putovnicom.

No, za njega u našoj reprezentaciji više nije bilo mjesta, Niko Kovač krenuo je u pomlađivanje momčadi, a ceh je platio upravo on. Jasno, nije ga Kovač sam otpisao, barem ne direktno, Eduardo je taj koji je oproštajnim pismom zatvorio vrata nacionalnoj reprezentaciji, ali kada ti izbornik na velikom natjecanju kao što je svjetsko prvenstvo da svega 20 minuta, poruka je jasna – više mi ne trebaš! A čak i da nije tako, da ga je Niko trebao, onda bi baš kao što je Safet Sušić nagovorio Emira Spahića da se vrati u BiH, i on obavio razgovor s Duduom.

No, je li se Kovač olako odrekao igrača koji je sa 29 golova drugi najbolji strijelac u povijesti naše reprezentacije? Možemo li si dopustiti luksuz da se tako odreknemo istinskog golgetera? Usporedbe radi, petorica napadača koja su pozvana za utakmice protiv Cipra i Malte (Mandžukić, Jelavić, Olić, Kramarić i Čop) zajedno su postigli tek 12 pogodaka više za reprezentaciju od Dudua, ali im je za to trebalo čak 123 utakmice više od Eduarda.

– Iz respekta prema njemu kao igraču i čovjeku ne namjeravam ulaziti u nogometne detalje zbog čega nije igrao više na Svjetskom prvenstvu – rekao je Kovač aludiravši na to da Eduardo više nije "taj".

No, Dudu ga je demantirao i ubrzo nakon SP-a, na kojem baš i nismo oduševili, počeo je pokazivati da je u dobroj spremi, a da golgeterski instinkt nije izgubio. Uz sve to, nekoliko puta imao je i ključne asistencije koje su Flamengu donijele važne bodove. A ako bismo njegov klupski učinak u ovoj sezoni išli analizirati i uspoređivati s napadačima koji su trenutačno u reprezentaciji, od Dudua bi efikasniji bio samo Kramarić!

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Andrej je ove sezone odigrao 1061 minutu i zabio 13 pogodaka, a ispada da u prosjeku zabija svake 81,61 minute, dok je Dudu odigrao 453 minute, a gol je zabijao svakih 90,6 minuta.

Na trećem mjestu bio bi Duje Čop (99 minuta za gol), a zatim Mario Mandžukić (155 minuta), Nikica Jelavić (159 minuta) i Ivica Olić (229 minuta). Naravno, Mandžukić, Jelavić i Olić igraju u puno jačim ligama, ali ovi podaci služe samo za to da pokažu kako je Eduardo i dalje ubojit pred golom.

Dodajmo i još jedan zanimljiv podatak, osim što je Eduardo daleko najbolji strijelac ove generacije, on je čak i u razdoblju od povratka nakon svoje stravične ozljede najefikasniji. Naime, od 11. veljače 2009. godine, kada se vratio u reprezentaciju, pa do danas, kockasti dres obukao je 41 put, a zabio je 16 pogodaka. U tom razdoblju i Mandžukić je postigao isto toliko golova, ali je odigrao devet utakmica više.

U svakom slučaju, Kovač je prebrzo umirovio Eduarda, od njega smo još mogli imati koristi. Ovako u njegovim potezima sada može uživati publika u Brazilu, a mi se nadamo da će Kramarić, Čop, Rebić i mnogi talentirani mladi napadači izrasti u "novog Eduarda".

>>'Ne odobravam način na koji su se Vukojević, Eduardo i Pletikosa oprostili'

>>Eduardo zabio u remiju Flamenga, ali se i ozlijedio

Komentara 36

PA
Paket
14:26 24.09.2014.

Eduardo je bolji strijelac od svih u reprezentaciji

BJ
bj1204
15:43 24.09.2014.

Eduardo je gospodin, a to što se izlajao u novine je dokaz da je za Hrvatsku igrao sa srcem, da je emotivac kao da je iz Splita rodom. A Kovać, kad ga je onaj podkubo da je balkanac (čitaj) Hrvatt rekao je da nije nego da je on iz Njemačke rodom. Treba malo bolje pročitati što je Dudu rekao...

PO
portugisac
16:00 24.09.2014.

Kovač je nitko i ništa u našemu nogometu bez obzira na naziv izbornik. Nema znanja, karaktera, duše.Nogometaš je bio dobar. To je ono staro, "od dogroga radnika prave lošega rukovodioca". Da je Kovač imao dušu dao bi Eduardu da igraa protiv Brazila makar dvije minute. Ovako je dokazao da je nečovijek. Prvo treba imati znanja da te se respektira. Dobro da smo bar Maltu pobijedili jer to nam je najvišlji domet.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije