Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Prvo skoči pa reci Klopp! Navijači mu ne bi oprostili odlazak u Bayern

'Borussia Dortmund\'s coach Jurgen Klopp shouts to his players during their Champions League quarter final first leg soccer match against Malaga at La Rosaleda stadium in Malaga, April 3, 2013.     RE
Foto: 'JON NAZCA'
19.08.2015.
u 18:40

Borussijina legenda bio je i Mathias Sammer pa se kao sportski direktor Bayerna umalo potukao s Kloppom u derbiju.

Kako je to lijepo vjenčanje bilo, prošle su tek dvije godine. Mladoženja Guardiola u svom najboljem odijelu, münchenska udavača zakićena najljepšim biserom, petim naslovom prvaka Europe. Jupp Heynckes je kao stari otac doveo mladu do oltara, predao je lijepu i u punoj snazi. Na početku treće godine zajedničkog života čini se da je u braku nešto popucalo i da Katalonac neće produljiti ugovor koji istječe 30. lipnja 2016. A kad su 2012. u New Yorku dogovorili dolazak najtraženijeg svjetskog trenera, Bayernov "japa" Uli Hoeness mislio je da će to biti era. Ništa od toga, Pep je blizu odlasku na kraju sezone, možda i prije. A i "japu" su u međuvremenu snašle nevolje.

"Vjerujte mi, Bayern će živjeti i bez Pepa Guardiole.", rekao je nedavno sportski direktor Matthias Sammer, a u sličnom tonu medijima se obratio i predsjednik Karl-Heinz Rummenigge: "Ako Pep želi ostati, sjajno! Ako ne, svijet neće propasti.". Hm, prava ljubav drukčije zvuči, piše sportski tjednik Max!

Trener koji je osvojio dvije Lige prvaka s Barcelonom i koji je u Bavarsku došao s ciljem ne samo da donese Bayernu šestu europsku krunu već i da oplemeni momčad inovativnim i dominantnim stilom igre, treću sezonu na Allianz Areni počeo je i trećim uzastopnim porazom u njemačkom Superkupu, a od grandioznih ciljeva čini se da je dalje nego ikad u mandatu, pa postaje i sve nervozniji.

Na pripremnoj utakmici posvađao se s cijelom Milanovom klupom, a u tunelu s De Jongom zbog oštrog prekršaja na Kimmichu. Iz takta su ga izbacili i njemački novinari stalnim pitanjima o situaciji s novim ugovorom, da bi prije desetak dana izazvao lom izjavom: – Produljenje ugovora? Nisam sasvim siguran da bi to bilo dobro za ovaj klub. Ne želim biti problem za Bayern.

Gdje je i kada puklo? Nakon relativno lakše prve sezone s dvostrukom njemačkom krunom, ali i nokauta u LP-u protiv Reala, u drugoj su trenerskog superstara snašle nevolje, a dvorske borbe glavama su platili klupska ikona dr. Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, osobni prijatelj Bayernovih čelnika koji se sukobio s Guardiolom, te Bastian Schweinsteiger koji se pokupio u Manchester United, čime su navijači izgubili miljenika, "agresivnog vođu" na terenu, nastavljača tradicije Effenberga, Matthäusa, Van Bommela... U oba slučaja bilo je po Pepovu, ali ne i kad su u pitanju kupnje igrača. Dvije sezone bile su dovoljne da Guardiola shvati kako u tome ne može imati glavnu riječ. "U Bayernu igrače kupuje i prodaje klub. Na treneru je da ih trenira", princip je s kojim se morao pomiriti i koji je sasvim drukčiji od onog s Nou Campa. – Ja dajem mišljenje, to je sve – priznao je Pep, a Sammer dodatno obrazložio kako to izgleda...

Ni Reina nije bio Pepov izbor

– Odlučujemo konsenzusom. Pet ruku mora biti u zraku da bi se kupilo igrača. Glasaju Karl-Heinz Rummenigge, financijski direktor Jan-Christian Dreesen, tehnički direktor Michael Reschke, Pep Guardiola i ja kao sportski direktor. Ako samo jedna ruka ostane dolje, ne kupujemo igrača! Ili nastavljamo diskutirati. Sve dok sva petorica ne dignemo ruku.

U praksi je to ispalo ovako: Arturo Vidal i Joshua Kimmich, pa čak i Španjolac Bernat, došli su na prijedlog tehničkog direktora Reschkea. Ni Pepea Reinu, koji je u međuvremenu završio u Napoliju, nije predložio Pep, već trener vratara Toni Tapalović. Ni Reinin nasljednik Ulreich nije Guardiolina kupnja, a Benatia, Kirchhoff, Rode i Kurt dovedeni su na Sammerovo inzistiranje. S Lewandowskim se Bayern dogovorio prije nego što je stigao Guardiola koji je tražio Neymara. Čelnici su mu u ruke gurnuli Götzea koji nikako da se uklopi u njegov sustav. Kad se svemu tome doda da u Bayernu ne uživa bezgranično poštovanje i ljubav kakvo je imao na Nou Campu, nije ni čudo da mu je sve privlačniji zov Manchester Cityja gdje bi ga dočekali stari znanci iz Barcelone, Txiki Begiristain i Ferran Soriano. Oni bi mu zasigurno dali puno odrješenije ruke u izboru pojačanja.

A što je izvjesniji rastanak Guardiole i Bayerna, to se sve više spominje ime njegova potencijalnog nasljednika. Nakon kraha u polufinalu LP-a protiv Messija i Barcelone, neki su najavljivali da će šampionski trener Borussije Dortmund Jürgen Klopp, koji je Pepa za oproštaj nadmudrio u polufinalu njemačkog kupa, već ovog ljeta osvanuti u Bavarskoj, no karizmatični bradonja uzeo je godinu dana odmora, a riječ je prepustio savjetniku Marcu Kosickeu...

– Jürgen nikad neće prekrižiti Bayern kao opciju, ali nije baš da škiljeći stalno pratimo što se događa u Münchenu.

Ancelotti bolja opcija

Klopp uživa visok ugled na Otoku, povezivali su ga s klupom Man. Cityja, Arsenala i posebno Liverpoola gdje bi se zbog navijačke energije osjećao kao kod kuće. No, problem bi mogao biti u Engleskoj dominantni tip trenera-menadžera. – Jürgen ne voli razgovarati s agentima i predstavnicima igrača te obavljati transfere – otkriva Kosicke naviku koja bi se čelnicima Bayerna svakako svidjela.

– Rijetko koji engleski klub ima sportskog direktora i istina je da je uobičajeno da trener ima kontrolu nad dovođenjem igrača. Wenger je pritom najagresivniji. No, to ne znači da Klopp ne bi mogao raditi čak i u Arsenalu. Samo bi se princip rada prilagodio.

Ipak, dolazak u Bayern bio bi prava bomba, a tu opciju naizgled zagovara i njegov bivši šef i veliki prijatelj Hans-Joachim Watzke, predsjednik Borussije D. Samo naizgled, riječ je vjerojatno ipak o bockanju neprijatelja i dolijevanju ulja na vatru u gorućoj kući.

– Klopp i Bayern bi savršeno funkcionirali. Ne mora se brinuti, naše prijateljstvo ne bi trpjelo. A ondje teško može kiksati. Ionako će biti prvak.

Prepreka takvom raspletu mogli bi biti navijači Borussije za koje je Klopp ikona, bio bi im to najteži udarac jer Lewandowski je ipak bio Poljak, a Götze Bavarac. Ali Klopp u Bayernu, to bi ih baš pogodilo. Pogotovo nakon što je rekao da bi se vratio na Westfalen. No, Borussijina legenda bio je i Mathias Sammer pa se kao sportski direktor Bayerna umalo potukao s Kloppom u derbiju.

Kao pritajeni favorit, u zasjedi čeka i Carlo Ancelotti koji je nakon razlaza s Realom također bez posla. Naviknut na rad s velikim zvijezdama, lakše bi se od Kloppa snašao u FC Hollywoodu, kako njemački mediji tepaju Bayernu. A i specijalist je za osvajanje Lige prvaka. Tako nešto Bayernove gazde i zanima.

>> Sportski tjednik Max! potražite na kioscima diljem Hrvatske

>> 'Guardiola sigurno odlazi iz Bayerna, a naslijedit će ga Jürgen Klopp'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije