Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Jakov Surać: Zadar će nestati bez Sinovčića

Jakov Surać
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
19.12.2014.
u 18:34

– Znam da je on igračima davao svoj novac. Vjerujem da će ispitati sve igrače koji će svjedočiti da im je Sinovčić davao novac na ruke. Zadar je klub s najmanjim proračunom i imamo plaće primjerice četiri puta manje nego igrači u Osijeku – kaže Surać za Max!.

Što je bilo, što se događa i što će biti s NK Zadrom? Reno Sinovčić u posljednjih 15-tak godina neprikosnoveni vladar zadarskog nogometa je u istražnom zatvoru i sumnjiči ga se između ostalog za malverzacije prilikom privatizacije NK Zadra. Njegov prethodnik, do 2000. itekako moćni, Ante Jurjević upravo je na sudu zbog Zadarkomerca, tvrtke čijim se imenom NK Zadar nekad i zvao, piše tjednik Max!.

Zadar je nerijetko sumnjičen i zbog namještanja utakmica... No, istodobno, Zadar je oduvijek bazen najboljih hrvatskih nogometaša i prije i sada. Zlatna kopačka Josip Skoblar, fantazist reprezentacije i Reala Luka Modrić, hrabro srce Dado Pršo, prvi golman reprezentacije Danijel Subašić... Danas NK Zadar vodi trener nad trenerima Ćiro Blažević, a iako mu ne ide i iako zadarski brod rezultatima plovi prema drugoj ligi, čini se da to i nije najveći problem. Zadru mnogi predviđaju i lošije dane. Gašenje?

– Nama grad Zadar daje manje nego drugi gradovi svojim klubovima, a bojim se ako nas sada ostave na cjedilu da će na Stanovima netko napraviti zgradu i da će nogomet u Zadru otići u povijest. Što će biti s 500 djece iz omladinskog pogona? Brine li tko o njima i o njihovu razvoju?

Ova pitanja postavio je u intervjuu Jakov Surać najstariji nogometaš HNL-a koji i u 40. godini igra prvoligaški nogomet. Za Max! priča o događanjima u Zadru od 1992.kada je prvi puta odjenuo majicu najdražeg mu kluba. Tada je glavni bio Ante Jurjević.

– Meni je Ante Jurjević pomogao da postanem nogometaš i vjerovao je u mene. U Antino vrijeme bilo je novaca i imao sam i 40.000 maraka godišnje po ugovoru plus plaća. To su tada bili veliki novci. Jedan sam od rijetkih Zadrana koji je tada igrao za prvu momčad. Iza Jurjevića stajao je moćni Fiat i sjećam se njegovih riječi kada je govorio da mu ne treba ni pomoć Grada ni nikog – prepričava Jakov Surać koji je Zadar na kratko vrijeme zamijenio Osijekom i Zagrebom. U međuvremenu Zadarkomerc je zapao u probleme, Jurjević je napustio klub, a onda mu je uslijedio novi poziv iz Zadra.

– Bio sam u Zagrebu. Imao sam stan i trebao sam igrati za prvaka Hrvatske. No, onda je uslijedio poziv Rena Sinovčića. Vagao sam. Ponudio mi je dobre uvjete, a i htio sam doma – kaže nam Jakov Surać koji je u posljednjih gotovo 15 godina nosio plavi dres zadarskog prvoligaša, ali i drugoligaša.

– Ne treba zaboraviti da smo se i dva puta vraćali iz druge lige. Reno Sinovčić je unatoč tome ostajao u klubu. Da nije bilo njega, možda u Zadru više i ne bi bilo prvoligaškog nogometa. Zadar u to vrijeme više nije imao puno novaca, a i danas smo najsiromašniji klub u državi - kaže Jakov Surać.

Na upit kako komentira dugogodišnje sumnje u NK Zadar u javnosti po pitanju namještanja utakmica Jakov Surać spremno priča, pa i o danima kada je i on bio u istražnom zatvoru. Baš je Surać, naime, bio jedan od sumnjičenih za namještanje u HNL-u u aferi Offside u kojoj je i osuđeno niz nogometaša. Surać je oslobođen.

– Mnogima jednostavno nije bilo jasno da Zadra nema u tim mućkama, pa su nas stalno prozivali. Nije me spomenuo niti jedan od 60-tak ispitanih, i ja sam oslobođen. Nismo sudjelovali u namještanju utakmica i to je dokazano – rekao nam je Jakov Surać koji je uvjeren da njegov šef u NK Zadru, Reno Sinovčić nije kriv za malverzacije koje mu USKOK stavlja na teret po pitanju privatizacije NK Zadra.

– Znam da je on igračima davao svoj novac. Vjerujem da će ispitati sve igrače koji će svjedočiti da im je Sinovčić davao novac na ruke. Zadar je klub s najmanjim proračunom i imamo plaće primjerice četiri puta manje nego igrači u Osijeku, a s obzirom na nedovoljnu pomoć Grada Reno Sinovčić je davao svoje novce igračima – kaže Surać.

Kako je moguće da Sinovčić u vrijeme dok je, kako tvrdi Surać, davao pozajmice to nije i ovjerio, odnosno da je to tek naknadno godinama poslije prijavljeno? Surać odgovara:

– Mislim da je Sinovčić neuredan po tom pitanju i da je to razlog što prije nije za to dobio potvrdu.

Osim Sinovčića u pritvoru su završili i bivši direktor Novica Erlić i sadašnji Dalibor Zebić. Na upit kako komentira to što je Zebić prijavio svoje potraživanje u predstečajnoj nagodbi Sinovčićeve medijske kuće VOX od 21 milijun kuna i otkud čovjeku koji je gotovo cijelu igračku i trenersku karijeru proveo u siromašnom NK Zadru toliki novac Surać odgovara:

– Ne znam odakle mu novci i ne znam kolika mu je bila plaća kao treneru. Možda se bavio privatnim biznisom. Uvjeren sam da su Dalibor Zebić, Novica Erlić i Reno Sinovčić nevini.

>> Sinovčić može izaći na slobodu ako plati jamčevinu od 20 milijuna kuna

Komentara 2

MA
MagnusJohnson
20:27 19.12.2014.

"Zadar je klub s najmanjim proračunom i imamo plaće primjerice četiri puta manje nego igrači u Osijeku" Hahahaha....igrači Osijeka u rijetkim mjesecima kad dobiju plaću, zarade oko 4 tisuće kuna mjesečno...šta vi onda zarađujete 500 kuna mjesečno? Hahaha

TV
tv5378
19:47 19.12.2014.

Ako ovisi o lopovu onda je bolje da ga nema.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije