Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hrvat iz Beča

Vratar Bayerna: Moj je izbor Hrvatska. Pep mi se posvećuje jednako kao Riberyju i Robbenu

Ivan Lučić
27.05.2015.
u 14:17

Izbornik austrijske selekcije do 20 godina ružno je govorio o meni i ne želim više braniti za njih, kazao je sjajni mladi vratar Bavaraca.

Sasvim neočekivano, Hrvatski nogometni savez mogao bi uskoro dobiti vrhunsko vratarsko pojačanje. Austrijski Hrvat, 193 centimetra visoki i tek 20-godišnji Ivan Lučić, inače pričuvni vratar Bayerna, u razgovoru za VL otkrio je svoju veliku želju – postati hrvatski reprezentativac.

Veliko razočaranje

- Rođen sam 1995. godine u Beču. Donedavno sam bio član austrijske reprezentacije do 19, odnosno do 20 godina. Prethodno i mlađih austrijskih selekcija. No, nedavno sam doživio veliko razočaranje. Naime, izbornik reprezentacije U-20, koja se priprema za SP na Novom Zelandu, Andreas Heraf izjavio je za mene kako nisam dovoljno timski igrač, što me jako povrijedilo. Pa ja sam jako dobar s tim dečkima, stalno se čujemo, razgovaramo na Skypeu... - priča razočarani Lučić.

Dakle, s Austrijancima ste se definitivno razišli?

- Da, ta je priča završena. Hrvatska? Pa, kada bi oni bili zainteresirani, ja bih se rado odazvao. Imam hrvatsko državljanstvo. No, ne znam znaju li oni uopće za mene. Do sada mi se nikada nisu javili - dodaje Lučić.

Mladi austrijski Hrvat na velikoj sceni pojavio se ovoga proljeća nakon što ga je Pep Guardiola, spletom okolnosti, promovirao u drugoga golmana Bayerna. Posljednji Hrvat u tom statusu bio je Zlatko Škorić još prije 43 godine.

- Reina je drugi vratar, a Starke i ja 'svađamo' se za mjesto trećega. Posrećilo mi se da sam, na primjer, u Portu, na utakmici Lige prvaka, bio na klupi, kao i na posljednje dvije bundesligaške utakmice, protiv Freiburga i Mainza - kaže Ivan.

Kako ste uopće došli u Bayern?

- Kad sam bio u Riedu, igrali smo protiv druge momčadi Bayerna i tada su me oni zapazili. Pozvali su me na probu, na kojoj sam proveo dva tjedna, pa onda na još jednu, jednotjednu s prvom momčadi, i tada su mi rekli da me žele. Kako sam reagirao? Bio sam oduševljen, ne mogu vam opisati tu sreću; pa mene zove najbolji klub svijeta!

Ivanovi su roditelji, Mijo i Ivka, Slavonci, iz Rajeva Sela. Ima dvije sestre, Sanju (25) i Suzanu (31), te brata Josipa (30).

Posjećujete li zavičaj svojih roditelja?

- Imam baku u Drenovcima i još puno rodbine u tom kraju. Bio sam prošle godine, koji mjesec nakon poplava. Rastužio sam se nad sudbinom tih ljudi, mnogi od njih sve su izgubili. I mojima je bilo sve pod vodom, no sada su opet u svojim kućama.

Vratimo se u Bayern. Kakav je odnos s Guardiolom?

- On me i angažirao, i na mene je odmah ostavio sjajan dojam. Puno mi pomaže na treninzima, posvećuje mi se jednako kao i velikim zvijezdama Robbenu i Riberyju.

Neuer je pravi dečko

A trener vratara Toni Tapalović?

- Upijam sve što mi govori. Stalno me korigira, upozorava na puno sitnih detalja koje znamo samo mi vratari. A Neuer? Ma, pravi je dečko. Kad sam prvi put došao, odmah mi je rekao: Nikoga od igrača se ne boj, slobodno im podvikni u igri! Njegova potpora puno mi znači. Inače, iznenadilo me kako Neuer i Schweinsteiger znaju dosta hrvatskih riječi.

Vaš najbolji prijatelj u Bayernu?

- David Alaba, poznajem ga dugo, iz mladih austrijskih selekcija.

Dolazite li na ljetovanje u Hrvatsku?

- Uskoro dolazim u Split, jer moj prijatelj iz Beča, David Domej, igra u Hajduku. Potom skupa odlazimo na odmor na Ibizu. Na pripreme Bayerna moram se javiti 1. srpnja - zaključio je Lučić.

Ivan je, inače, štićenik austrijskog menadžera Alexandera Sperra (47), nekada najvećeg talenta austrijskog nogometa. Međutim, Sperru je 1991. godine, dok je vježbao u teretani, teško ozlijeđena kralježnica i od tada je u invalidskim kolicima.

>>Guardiola ga gura u vatru: Za Bayern će debitirati 20-godišnji vratar Ivan Lučić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije