Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONOSI MAX!

Tajni detalji Halilovićeva ugovora: Svakih deset utakmica Dinamu ide milijun eura!

Alen Halilović
Foto: Press Association/Pixsell
22.01.2015.
u 20:00

– Dinamu je već zajamčeno 5,5 milijuna eura, a zarada bi mogla biti i veća – kaže menadžer Stojadinović

Alen Halilović (18), dečko koji je još u Dinamovim pionirima označen kao mjerna jedinica za talent, protekloga tjedna dobio je najveće priznanje otkad je prošloga ljeta potpisao petogodišnji ugovor s Barcelonom. Naime, kod nas je bombastično odjeknulo kako je Alen, ponajbolji igrač drugoligaša Barcelone B, priključen A momčadi Barce za utakmicu Kraljeva kupa protiv Elchea. Ali, bolji poznavatelji prilika u Barceloni u tome ne vide nikakvu senzaciju, budući da je Alen još na početku sezone prijavljen za Ligu prvaka, nakon što je i prošao dio priprema kod trenera Luisa Enriquea.

Tjedan uz Rakitića, Messija i ostale zvijezde samo je najava Alenova stalnoga preseljenja u A momčad koje će se dogoditi nakon 30. lipnja 2015.

U Alenov status u Barceloni najbolje je upućen menadžer koji je posredovao u njegovu transferu u Barcelonu, Srbin iz Šapca Zoran Stojadinović (54), nekada Ćirin igrač u Rijeci, kasnije nogometaš nekoliko španjolskih klubova. Stojadinović je svojedobno bio posrednik u transferu Yaye Touréa iz Monaca za devet milijuna eura.

– Alen Halilović potpisao je prošloga ljeta ugovor s Barcelonom, u kojemu se obvezao da će prvu sezonu provesti na stažiranju u B momčadi, a od ljeta preseliti u A momčad. Do sada možda nepoznata stavka toga ugovora je da Alen od 30. lipnja postaje isključivo igrač A momčadi i više se ne može vratiti u Barcelonu B – pojašnjava Zoran Stojadinović.

Iz Barcelone su rijetko stizale vijesti o Alenovim nastupima za momčad koju vodi Eusebio Sacristán. Gola statistika kaže da je Alen za Barcelonu B odigrao 14 utakmica i postigao dva pogotka, dok će se ocjena umjetničkoga dojma, neobično važan detalj za igrača Barcelone, znati tek na kraju sezone. Enriqeueov poziv za utakmicu protiv Elchea u kupu sigurno je dobar znak.

Neće ići na posudbu

Potvrđuje nam to i Zoran Stojadinović.

– Alenom su u Barceloni – prezadovoljni! On je za njih biser, igrač u kojega su uložili i u njemu vide Barceloninu budućnost. Nema govora da bi on u sljedećoj sezoni išao negdje na posudbu, niti postoji neka kvota utakmica koju bi Alen trebao zadovoljiti. Niti jednom nisam čuo da je netko rekao kako su se prevarili u procjeni, štoviše. S obzirom na to da Barcelona ne smije kupovati igrače do 2016. godine, Alen će na ljeto biti njezino pojačanje – kaže ugledni menadžer.

O Alenovu sjajnom statusu u Barceloni govori i podatak da ogromna većina igrača iz B momčadi vrlo teško može napraviti iskorak prema Barceloni A. Bilo je mnogo slučajeva kada su mlade igrače povlačili "gore" već tijekom sezone pa su se u njih razočarali. Zbog toga Luis Enrique sve do ovoga tjedna nije ni pomišljao Alena priključiti prvoj momčadi.

– Alen je u prosincu protiv Girone postigao prekrasan pogodak i donio Barceloni B pobjedu u gostima. Tada su se španjolski mediji raspisali o njemu i počeli ga "gurati" u prvu momčad, no trener Luis Enrique nije ni trepnuo. Alenu je bilo malo krivo, jer ljudski je bilo nadati se da bi mogao opet trenirati s Messijem, Rakitićem i ostalim zvijezdama. Mladome igraču to puno znači – dodaje Stojadinović.

Alenov menadžer otkriva i nepoznati detalj financijske priče o transferu iz Maksimira na Nou Camp. Opovrgava podatak s Transfermarkta da je Dinamo na poslu inkasirao samo 2,2 milijuna eura.

– Dinamu je već zajamčeno 5,5 milijuna eura, a zarada bi mogla biti i veća. Naime, kada se Halilović priključi prvoj momčadi, svaki blok od deset nastupa jamčit će Dinamu novi milijun eura. Pa makar Alen proveo i samo minutu na travnjaku – kaže Stojadinović.

Kada je Alen potpisao petogodišnji ugovor s Barcelonom, nagađalo se kako će u prvoj sezoni zarađivati 500.000 eura, dok bi u sljedećoj primanja trebala narasti na 1,1 milijun.

Obitelj Halilović u Barceloni živi u neposrednoj blizini klupskoga kampa pa Alen na treninge može ići i pješice. U Barceloni trenira i njegov 9-godišnji brat Damir, dok je 16-godišnji Dino član Barcine podružnice Cornella. Tata Sejad Halilović, nekada prvotimac Valladolida, zadužen je za razvoženje sinova na treninge.

Stojadinović kaže da je baš Sejad najveći Alenov kritičar. Prati ga na svakoj domaćoj utakmici.

– Nikada nisam upoznao objektivnijega oca od Sejada. Taj neće podilaziti sinu, nego će ga upozoriti i na najsitniji detalj uoči li pogrešku – kazao je Stojadinović.

Zvižde čak i Messiju

Što Alena Halilovića čeka u prvoj momčadi Barcelone? Zna se da ondje ima sjajnoga mentora, svoga najboljega prijatelja Ivana Rakitića.

– Nemilosrdna borba, svakodnevno dokazivanje. Publika je ondje izbirljiva, uvijek traži najbolje. Nemaju milosti ni prema Messiju ako odigra dvije utakmice nešto slabije. Okrutno, ali tako je to u velikom klubu – upozorava Stojadinović.

Alen Halilović prvi je ispit u Barceloni već položio. Iz 18-plasiranoga kluba druge španjolske lige (samo bod iznad zone ispadanja) probio se u jednu od najjačih svjetskih momčadi. I u njoj će se od ljeta zacementirati.

To, naravno, nije iznenađenje budući da je Alen Halilović još kao dječak pokazivao simptome ekstranadarenoga igrača. I za njega, i za Dinamo, transfer je došao u idealnom trenutku, kada je pritisak na mladoga igrača bio ogroman. Alen se u takvim okolnostima nije sjajno snalazio i njegova forma nije bila na reprezentativnoj razini. Zbog toga ga je zaobišao Kovačev poziv za Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Alen je, podsjećamo, najmlađi strijelac u povijesti Prve HNL. U listopadu 2012. godine, protiv Slavena Belupa za Dinamo je postigao pogodak sa 16 godina, 3 mjeseca i 19 dana, a najmlađi je igrač koji je zaigrao za A reprezentaciju. Kod Štimca je protiv Portugala debitirao sa 16 godina, 11 mjeseci i 22 dana.

>> Halilović debitirao poput Messija: Sretan sam, ali moram još puno raditi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije