Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA IGRE

Evo zašto je Bayern taktički posrnuo kod Porta

Porto - Bayern
Reuters/Pixsell
16.04.2015.
u 14:46

Bayern ima previše upitnika u igri da bi ga se smatralo favoritom ovogodišnje Lige prvaka. Nemaju definiran plan B kada taktika čistog posjeda zakaže.

Malo je tko očekivao da će Porto tako uvjerljivo slaviti protiv Bayerna, ekipe koja je do nedavno kotirala kao favorit Lige prvaka. Njihova 3:1 pobjeda potpuno je zaslužena, a Guardiolina je momčad pokazala dosta taktičkih nedorečenosti, iako su njihovi kadrovski problemi bili ogromni

Tko god je gledao Bayernove jače utakmice ove sezone nije previše iznenađen ishodom na Dragau. Wolfsburg je Portov mlađi brat, a oni su im zabili četiri komada kada su ih ranije ove sezone pobijedili 4:1. Problem Bayerna su ozljede, ali i izuzetna ranjivost na momčadi koje nisu u stanju razvući posjedom. Porto je fizički već godinama najbolja svjetska ekipa, za koplje ispred Real Madrida, Barcelone i samog Bayerna, kada je u pitanju kretanje i raspored u polju. Njihova snaga je najviše došla do izražaja prije par sezona kada su igrali Superkup protiv Barcelone čiji su igrači nakon 90 minuta od umora zalegli po terenu.

Nije nikakva tajna da Porto ne odgovara Bayernu, po samom stilu igre kao i kadrom. Osim što u napadu imaju fizički možda i najjačeg centarfora u Europi, Jackson Martineza, na bekovskim pozicijama su izneredili Bavarce. Danilo I Alex Sandro su pokazali zašto će sljedeće sezone igrati u najvećim europskim klubovima, a Bayern nije imao odgovor.

Izostanak Alabe pokazao se nenadoknadivim hendikepom prvog susreta za Bavarce. Guardiola je otkrio velike slabosti u svom taktičkom opusu postavivši nedovoljno definiranu formaciju, s Lahmom u sredini i Mullerom izoliranim na krilu. Goetze je također bio nespreman za prebacivanje na lijevu stranu, dok je Lewandowski ostao u raskoraku između linija. Kada se na sve to nasloni katastrofalna igra u obrani te individualne pogreške stopera, onda je rezultat još i povoljan pred uzvrat.

Bayern ima previše upitnika u igri da bi ga se smatralo favoritom ovogodišnje Lige prvaka. Nemaju definiran plan B kada taktika čistog posjeda zakaže. Guardiola je previše ovisan o Robbenu jer već predugo nije uložio u krilnog igrača. Kada su svi igrači pokriveni, onda Nizozemac rješava na individualnu kvalitetu. Problemi su i na beku kojeg Lahm ne može kvalitetno pokriti kao prije par godina jer previše oscilira (za što je zaslužna konstantna promjena mjesta), pa onda izostanak Alabe samo dodatno boli.

Lewandowski bez obzira na poboljšanu formu u zadnjih par kola fizionomijom igre ne pripada momčadi kao što je Bayern. Zar je toliko teško shvatiti jednostavnu činjenicu da golgeter njegovih fizičkih predispozicija i okretnog momenta puno bolje funkcionira kada je igra bazirana na brzoj tranziciji u kojoj dobiva neophodni prostor za svoj modus operandi? Ovdje se lopta carini predugo, što protiv jakih kontraških momčadi jamči manje prostora i u konačnici manje golova.

Nakon poraza jasno je da Bayern ima velikih problema s ekipama koje ih natjeraju na trku u oba pravca. U tom habitusu do izražaja dolaze svi nogometni elementi kojih se Guardiola užasava. Zaboravite Riberyja, on je davno prošao najbolje nogometne godine. Bayernu prolaz može donijeti isključivo Robben i dobra kolektivna igra presinga koja je u prvom susretu izostala. Ako se kojim slučajem za uzvrat vrati par igrača Bayern, prije svih Robben i Alaba, Bavarci mogu proći Porto. Međutim, bez obzira na ishod druge utakmice Nijemci s ovakvim kadrovski i taktički nedostatcima teško mogu biti prvaci Europe.

>> Veliko iznenađenje Porta: U München putuje s dva gola prednosti!

Komentara 2

Avatar alberto_tomba
alberto_tomba
15:53 16.04.2015.

Guardiola ima samo jednu taktiku i kad ta taktika ne prolazi onda je na mukama. Definitivno daleko je on od najboljih trenera.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
15:55 16.04.2015.

Zasto to pisete poslije utakmice, ako ste strucnjaci trebali bi to napisati prije. Ovo svako moze napisati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije