Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE BUNDESLIGA

Pep Guardiola želi prvi u povijesti povezati tri titule prvaka zaredom

Pep Guardiola
Reuters/PIXSELL
14.08.2015.
u 20:00

Hrvati u Bundesligi: Olić i Iličević u HSV-u, Jedvaj i Krešić u Bayeru, Perišić u Wolfsburgu te Pavlović (Werder)...

Utakmicom Bayerna i HSV-a (20.45) počinje 53. izdanje Bundeslige. Nijemci tvrde da je njihova liga najbolja na svijetu, a za to su ponudili šest razloga. Prvi je da su jedina zemlja koja je prošle godine imala šest klubova na proljeće u Europi. Podsjećamo, u osminu finala Lige prvaka prošli su Bayern, Borussia (D), Schalke i Bayer, dok su proljeće u Europskoj ligi izborili Wolfsburg i Borussia (M).

Najbolji u šest stvari

Drugi razlog je što je Bundesliga već nekoliko sezona najgledanija na svijetu. S prošlosezonskim prosjekom od 43.000 navijača Nijemci su iza sebe ostavili Englesku (36.809), Španjolsku (26.955), Italiju (23.385) i Francusku (21.155).

Ono u čemu su Nijemci već godinama najbolji su omladinske akademije bundesligaša, odnosno broj vrhunskih mladih igrača koje proizvedu (Götze, Reus, Özil, Kroos, Müller...).

Četvrta stvar po čemu su Nijemci najbolji su uspjesi reprezentacija, seniorskih i onih mlađih.

Peta stvar je financijska stabilnost lige. Dok su u drugim ligama klubovi jako dužni državi, pa čak i jedan Real, u Bundesligi financijskih problema gotovo i da nema. Nijemcima se ne može dogoditi slučaj Parmera, talijanskog velikana koji je nedavno bankrotirao.

Posljednja, šesta stvar zbog koje Nijemci smatraju da su najbolji jest ujednačenost lige. Naime, samo je Bundesliga od svih liga petica u zadnjih 10 godina imala četiri različita pobjednika – Bayer, Borussia D., Stuttgart i Wolfsburg. Svi ostali imali su manje.

Iako, tvrdnja o ujednačenosti Bundeslige baš i ne pije vodu. Najbolje to pokazuje da su od 12 najvrednijih igrača Bundesliga čak devetorica iz Bayerna.

I zato je Bayern i ove sezone favorit za naslov, dok će iz prikrajka vrebati Wolfsburg i Borussija Dortmund. No, snaga Wolfsburga puno će ovisiti i o raspletu prijelaznog roka, s obzirom na to da su dvojica najboljih vukova blizu odlaska. Kevin de Bruyne može birati klub koji želi, dok je za našeg Ivana Perišića jako zagrizao Inter, no sporna je visina odštete, jer Talijani zasad nude samo 17 milijuna eura. No, znakovito je da Perišić prekjučer nije igrao pripremni dvoboj s Magdeburgom.

Osim Perišića, u 53. sezonu Bundeslige startat će još petorica Hrvata. Po dvojica u HSV-u (Ivica Olić i Ivo Iličević) i Bayer Leverkusenu (Tin Jedvaj i Dario Krešić) te Mateo Pavlović u Werderu. Ove sezone u povijest Bundeslige mogao bi se upisati trener Bayerna Pep Guardiola. Naime, osvoji li Bayern titulu, Pep će postati prvi trener u povijesti koji je povezao tri titule u Bundesligi.

Njemačka Bundesliga i ove će sezone sigurno biti rekorder po broju ispijenih litara piva. Zanimljiv je podatak da se samo na Allianz areni prošle sezone popilo 3,5 milijuna litara piva te pojelo 700.000 kobasica.

Čak 31.344 zaposlena

A pomalo nevjerojatan podatak je da 18 bundesligaša ima 31.344 stalno zaposlena te da generiraju potrošnju kod navijača od pet milijardi eura. Kakav se novac vrti u Bundesligi najbolje potvrđuje da su četiri glavna sponzora Adidas, Allianz, Volkswagen i Audi.

>> Olić: Pokazat ću da godine nisu prepreka, i dalje želim biti što bolji

Komentara 5

MV
Mijat vrdoljak
20:33 14.08.2015.

Nije točno da je Bayer bio prvak, nije točno da niko nije povezao tri titule zaredom, jedino što niko nije uspio je da nije povezao četiri titule zaredom i to je cilj

MA
mamunamegalo
20:30 14.08.2015.

Pep je vrhunski trener. .sami pokazatelj je to što je harao sa Barcelonom. .a da ne govorim kako je skokljanu murinju spakovao petardu

NO
nojemalo
20:54 14.08.2015.

eto bayerovi navijači nemogu dočekat da to napravi,bolje bi mu bilo osvojit ligu prvaka inače neće imat kad slavit treću titulu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije