Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dom

Nježna postelja iz vaših najljepših snova

kreveti (1)
Foto: Arhiva VL
1/6
21.11.2010.
u 10:10

Suvremena tehnologija spaja ugodno s korisnim pa uz malo truda i pravilnog kombiniranja, uz privlačnu dizajnersku vanjštinu ležaja, možete dobiti i visoku udobnost

Kad je riječ o spavanju, stručnjaci često citiraju kinesku poslovicu koja kaže da na svijetu postoje samo dvije uistinu važne stvari: dobar krevet i dobar par cipela, jer kada nisi u jednomu, tada si u drugomu. U prosjeku, u krevetu provedemo čak trećinu života, a ipak nerijetko spavamo – nekvalitetno. Znanstvena istraživanja pokazuju da je neprikladan krevet među glavnim “krivcima” za nesanicu, umor, glavobolju i križobolju.

U kupnji je često presudan estetski dojam, koji nipošto ne treba zanemariti, ali treba uzeti u obzir da se ispod privlačne vanjštine mora nuditi i udobnost. Visoka tehnologija spojila je ugodno s korisnim pa danas u postelji koja izgleda kao iz snova možemo pronaći i dobar san. Među najvažnijim je pravilima kupnje kreveta to da bude dovoljno prostran te da u okvir smjestite najbolju moguću kombinaciju podloge (podnice) i madraca, koji u svakom položaju trebaju pravilno podupirati kralježnicu i rasterećivati tijelo kako biste se mogli odmoriti. Stoga nisu pretjerani savjeti da svaki ležaj treba iskušati najmanje deset minuta i usporediti različite modele uz pomoć stručnjaka. Prije konačne odluke korisno je da dojmovi i podaci koje ste prikupili u potrazi za najprikladnijim krevetom “odleže” koji dan, a potom “finaliste” iskušajte još jednom.

Imajte strpljenja i budite skloni eksperimentiranju, i nipošto ne zanemarujte ono što vam govori tijelo. Stručnjaci kažu da ležaj mora pružati ugodu, osjećaj zaštite i sigurnosti, mamiti poput udobnoga gnijezda. Posebna je priča takozvani bračni krevet, koji takve uvjete treba osigurati za oboje spavača. Kao najbolje rješenje preporučuje se dvostruki krevet s dvije podloge i dva madraca, kako bi svaka osoba imala ležaj posebno prilagođen građi vlastita tijela i vlastitim navikama spavanja. Pritom ne zaboravite da ležaj nije “za vijeke vjekova”. Prema suvremenim preporukama, madrac se toliko troši da bi ga trebalo zamijeniti novim svakih pet do sedam godina.

Pri kupnji treba misliti i na druge praktične stvari, poput podesiva uzglavlja, spremišta za posteljinu kojim ćete uštedjeti prostor, pravilno odabrana jastuka... Tu je, dakako, i svima omiljena estetika s gotovo bezbrojnim mogućnostima kombiniranja materijala, boja, oblika, ukrasa, rasvjete i drugih dodataka. Imajte na umu da je spavaonica najvažniji životni prostor pa smjestite krevet u ugodno okruženje i što povoljniju mikroklimu. I priuštite si dovoljno sna za “punjenje baterija” i ljepotu, jer koža se noću obnavlja osam puta brže nego danju!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?