Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
29.05.2012. u 12:00

Njemački turisti boje se razjarenih Grka svjesni toga da je A. Merkel glavni krivac za mjere štednje nametnute toj zemlji.

Najbolji europski turisti u strahu su pa su masovno počeli otkazivati putovanja. Iako cijene nikad nisu bile povoljnije, a ponuda bolja, Nijemci se boje ići u Grčku. U kratko je vrijeme otkazano čak 50 tisuća aranžmana za ljetovanje, a oni koji su takvu odluku donijeli kažu da ih je strah da će im se u Grčkoj nešto ružno dogoditi, da će ih netko od domaćina napasti samo zato što dolaze iz Njemačke koju drže kao glavni razlog za sve bijede i nevolje koje su snašle tu zemlju. Nijemci se čak boje za vlastiti život, ali kažu da su svjesni da bi osveta razjarenih Grka bila donekle pravedna zato što je njemačka kancelarka Angela Merkel glavni krivac za drakonske mjere štednje koje su nametnute Grčkoj i još nekim europskim zemljama. Ima i Nijemaca koji odustaju od puta u Grčku neposredno prije samog leta, pod dojmom Grka koji raspomamljeni spaljuju njemačke zastave i slike omražene kancelarke. Nijemci su svjesni i činjenice da su njemačke banke velikim dijelom prouzročile grčki slom posuđujući bez kriterija, pa naglašavaju da je i to otegotna okolnost.

Nesvjesni svega, njemački bi turisti tu nesretnu Grčku mogli gurnuti još dublje u ponor krize jer svaki peti Grk koji još uvijek ima radno mjesto radi u turizmu. Kako se očekuje da bi broj Nijemaca koji će ove godine posjetiti Grčku mogao biti manji za 25 do 40 posto, to sigurno neće lako pasti ni grčkom turizmu, a ni vladi, pa će Nijemci na jesen možda imati još pokoji razlog da se boje Grka i da Grčku kao turističko odredište zaborave na dulji rok. TUI, najveći njemački turoperator, s druge strane, pritišće Grčku da unedogled spušta cijene turističkih usluga, pa je to još jedan element koji bi mogao dodano zategnuti odnose dviju zemalja.

U trenutku kada Grčkoj treba novac i rast BDP-a, zbog nedolaska turista iz Zapadne Europe, BDP bi mogao pasti za deset posto, a bez posla bi moglo ostati još barem stotinjak tisuća Grka. Analitičari koji se bave politikom, ali i turizmom, kažu da je ovdje već napravljena šteta koju će biti vrlo teško, a možda ček i nemoguće popraviti, barem ne u nekom srednjoročnom razdoblju. U krizi eura i europskog financijskog sustava, prvo su Nijemci identificirali Grčku kao problem, lagano su joj izvadili crijeva i pustili da umire u mukama. No u posljednje vrijeme situacija je obrnula – Grci su identificirali Njemačku i Angelu Merkel, ali i MMF, kao problem, kao nekoga tko želi nasilnom štednjom i rezanjem svega što postoji pretvoriti njihovu zemlju i cijeli narod u prosjake koji bi trebali biti zahvalni zato što im je udijeljena milostinja. No zanimljivo je da i neki drugi državnici vide tvrdoglavu Angelu Merkel kao problem. Za novoga francuskog predsjednika Françoisa Hollandea njemačka tvrdoglavost i nevoljkost da prihvati bilo kakvo drugačije mišljenje također je problematična. On ne želi pristati na koncepciju koja se oslanja isključivo na štednju i stezanje remena zato što smatra da takva politika Grčku, i druge zemlje koje bi kriza tek mogla u punini zahvatiti, u konačnici neće izvući iz krize, već će je samo osiromašiti i rješavanje problema prologirati na puno dulje razdoblje. I Barack Obama Angeli Merkel iz Washingtona poručuje da puka štednja neće riješiti problem ako se ne pokrene razvoj, nove opcije za gospodarstvo, nova radna mjesta...

Njemačka bi mogla odbiti i većinu mjera o kojima se razgovaralo prošloga tjedna u Bruxellesu, a koje bi omogućile da zemlje u problemima dobiju jeftinije pozajmice. Uvođenjem euroobveznica Španjolska bi samo na kamatama uštedjela 18 milijardi eura, ali bi zato taj novac bio “izbijen” iz njemačkog proračuna.

Malo pomalo Merkel počinje izgledati kao štedljiva domaćica koja drugima soli pamet i koja nije sposobna baciti pogled u budućnost i vidjeti da će ti drugi odumrijeti i pasti na koljena ako im ona ne pomogne. Do kraja njena mandata u jesen iduće godine situacija bi mogla izmaknuti kontroli tako da više ne bi bilo pomoći. Protiv ovakve jake i moćne Njemačke u međuvremenu bi se mogli okrenuti još neki države, mogla bi dobiti još razjarenih neprijatelja, a to bi moglo biti jako, jako nezdravo i opasno za cijelu Europu, a možda i šire.

Komentara 48

OC
obican-covjek
12:28 29.05.2012.

Ah Marina ! Trla baba lan da joj prodje dan... bez veze pises ... :-(

JV
j.vojvoda
12:59 29.05.2012.

Gosp. Marina, vasa kolumna je dosta sugestivna. Po vama, mjere stednje vode u propast Grcke i nekih drugih zemalja. Sad ja vas pitam: Kako to da je cijeli problem nastao u nekim zemljama bas onda kad se nije stedjelo vec rasipalo? Nije li bas rasipavanje dovelo neke zemlje u tu losu situaciju?

MA
martinis
12:20 29.05.2012.

A što Njemačka ima uopće kome pomagati. Prvi sam protiv MMF-a i cjelokupne te svjetske bankarske bulumente, ali što je previše je previše. Pa nije Njemačka dužna održavati cijelu Europu na životu, nije Njemačka drugima kriva što ne znaju raditi niti štedjeti, svi su pozivali na veću potrošnju, jedino su Nijemci rekli da treba štedjeti pa je i onaj bjelosvjetski ratzbojnik Soros opleo po Njemačkoj drvljem i kamnjem. I tko je na kraju bio u pravu, tko je jedini izišao iz recesije, ovi koji su trošili ili ovi koji su štedjeli ?? Tko opet i u najcrnjim danima obara sve rekorde i raste iz dana u dan - Njemačka. Pa nije Njemačka majka Europe da bi trebala raditi za cijelu Europu i davati umjetno disanje svakome kome se prohtije, a onda da svi po njoj pljuju. Ostavite Njemačku već jednom na miru jer ako Nijemcima još jednom pukne film i započnu treću rundu (a prve dvije znamo koliko su koštale) onda smo ga svi zajedno n*******

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?