Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKONOMSKI STRUčNJACI:

Nigdje banke nemaju tako visoke naknade kao u RH

30.12.2008.
u 20:23

Iako je odustajanje od povećanja kamata za građane dobra vijest, ekonomski stručnjaci očekuju da će banka pronaći način da ostvari planiranu zaradu. “Može se očekivati da će podići postojeće ili izmisliti nove naknade za svoje usluge”, smatra jedan uvaženi ekonomski stručnjak, koji drži da odluka Zagrebačke banke ne samo što nije bila tržišno utemeljena, nego nije bila ni moralna, što, među ostalim, vidi u nakani da podignu kamate baš u vrijeme blagdana.

Nigdje u EU i svijetu banke ne ostvaruju tako visoke marže kao u Hrvatskoj niti imaju takvu lepezu raznovrsnih naknada, primjećuje naš sugovornik i nabraja u RH, npr., naplaćuju naknade, kako za otvaranje, tako i za vođenje te zatvaranje računa, svaku internetsku transakciju, SMS-poruku, čekovni blanket...

Na temelju financijskih pokazatelja zaključuje da banke imaju velik prostor za snižavanje kamata. Hrvati na štednji imaju, kaže, 185 milijardi kuna, a ukupan plasman banaka iznosio je 240 milijardi kuna. No, navedeni iznos štednje predstavlja potencijal za plasman 350 milijardi kuna, što znači da kreditiranje građana i tvrtki uopće ne bi smjelo biti upitno, jednako kao što nema razloga za porast kamata. Za kraj navodi podatak da su hrvatske banke u 2008. ostvarile dobit od pet milijardi kuna. (Ml. Š.)


Ključne riječi

Želite prijaviti greške?