Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ivan Starčević
Autor
Ivan Starčević

Nepoznato priznanje za nepoznata postignuća negdašnjim spikericama

Siniša Kovačić
YouTube
10.11.2013. u 14:00

Prilog o uručenju nepoznatog priznanja za nepoznata postignuća objavio je urednik Siniša Kovačić na samom kraju, rezerviranom za simpatične kuriozitete. Osobno nam je, nasmiješen, pročitao da su davna desetljeća u kojima su dame djelovale bila zlatno doba naše televizije

Dnevnik

Nedjelja, Nova TV, 19.15

U dnevniku konačno bez političara, njihovih izjava i sjednica, nego nešto stvarno: u Saboru se predlaže da vas se rebne s pet tisuća kuna ako ne zatvorite prozor, spustite rolete i ne navučete zavjese u sobi u kojoj kratite vrijeme nekom seksualnom aktivnošću. Neki čedni napadač na novi prijedlog Zakona o prekršajnom postupku izvolio je tu aktivnost opisati riječima “dok vodite ljubav s vlastitom ženom”. Prema novom zakonu, ako ikada bude usvojen, kazna za trubljenje, primjerice, u svatovima, iznosit će od tisuću do tri tisuće kuna. S tri do pet tisuća kuna bit će kažnjen svatko tko od deset navečer do šest ujutro buši zidove ili na sličan način proizvodi buku. Hrvatska narodna stranka (HNS) je oštro protiv novog zakona i naziva ga kontradiktornim i socijalno neosjetljivim. Nova TV nije trebala objaviti ime te stranke jer sad postoji opasnost da zakon bude prihvaćen.

KAKTUS

RTL DANAS

Ponedjeljak, RTL TV, 18.30

Županica Marina Lovrić Merzel odlučila je početi novi tjedan konferencijom za novinare što ju je sazvala u ulozi spasiteljice dječjeg vrtića u Hrvatskoj Kostajnici. Vrtić je bio zatvoren mjesec dana, bit će otvoren 1. prosinca, županija će podmiriti sve dugove i doprinose. Vrtićke tete će nakon osam mjeseci čekanja dobiti plaću. Reporter Petar Panjkota striktno se držao činjenica o spašavanju vrtića, a značenje im je dala dobro poznata prošlotjedna afera koju su načeli svi mediji u Hrvatskoj. Jedini njegov dodatak bio je da su građani primijetili da se županica sjetila vrtića tek kad je izbila afera s kupnjom preskupog službenog auta, na koju su Siščani reagirali (u genijalno smišljenoj građanskoj akciji desetljeća) masovnim donošenjem dječjih autića pred županičin ured, da joj se nađu. Ova razorno duhovita, a bezazlena manifestacija snažne građanske svijesti još čeka svoje analitičare.

VIJENAC


Vijesti iz kulture

Utorak, HRT 1, 14.20

Sve lutkarske predstave u Rijeci bile su za djecu, osim one iz Maribora koja se kafkijanski zvala “Proces” i nije bila za mlađe od petnaest godina. Gđa novinarka objašnjava da je to zato “jer oni ne trebaju znati da pravde nema”. Možda čovječanstvo još nije dovoljno zrelo da shvati moralno-filozofsku dubinu ove jedinstvene javne poruke što stiže s napredne Hrvatske televizije. Tamo će zatvoriti zgradu i ugasiti sve programe jer, čemu se truditi ako pravde nema. Prethodno će se, iz pristojnosti prema pretplatnicima, u emisijama “Peti dan”, “Drugi format”, “Treća runda“, “Trikultura”, ”Labirint” i “Fokus” raspraviti ima li pravde ili nema. Zasad znamo da je možda ima, ali ona ne stanuje na Televiziji, nego jedino u jaslicama, vrtićima i osnovnim školama. Već u prvom razredu srednje počinje moralno bezakonje koje vlada umom prosvijetljene gledateljice lutkarske predstave u Rijeci.

KAKTUS

Pola ure kulture

Srijeda, HRT 1, 21.46

Akademik Krešimir Nemec, jedan od najboljih naših književnih povjesničara, dao je ostavku. Nije više član Odbora za humanističke znanosti u Hrvatskoj zakladi za znanost. U izjavi za “Pola ure kulture” obrazlaže svoju odluku, što sve skupa znači da emisija ne propušta nastaviti vijest koju je prošlog tjedna sama lansirala: Hrvatska zaklada za znanost svima koji od nje traže novac za odobrenje projekata propisuje uporabu engleskog jezika, a hrvatskog samo za humanističke znanosti, uz uvjet da uporaba bude dodatno obrazložena. Odsjek za kroatistiku Filozofskog fakulteta uputio je zakladi pismo kojim prosvjeduje protiv diskriminacije hrvatskog kao službenog jezika. Akademik Nemec očekivao je da će pismo biti pročitano na prvoj sjednici Odbora, ali mu je rečeno da pismo nije potpisano, zatim da je potpisano, ali da je stiglo prekasno. Iduće srijede očekujemo službenu izjavu nekoga iz Zaklade.

DVA VIJENCA

Dnevnik 3

Četvrtak, HRT 1, 22.46

Jedan stariji gospodin uručuje priznanje za četiri ženske osobe koje stoje kraj njega. To su Željka Fattorini, Jasmina Nikić, Vesna Spinčić i Ksenija Urličić. Mlađi pretplatnici možda ne znaju, ali one su bile, kako se u njihovo dobe govorilo, spikerice. Poslije je došao termin “voditeljice”. Prilog o uručenju nepoznatog priznanja za nepoznata postignuća objavio je urednik Siniša Kovačić na samom kraju, rezerviranom za simpatične kuriozitete. Osobno nam je, nasmiješen, pročitao da su davna desetljeća u kojima su dame djelovale bila zlatno doba naše televizije. Koliko se sjećamo, bilo je to doba komunizma i imali smo jedan jedini TV program. Proglašavati to zlatnim dobom za bilo kakvu djelatnost od javnog značenja, mogu jedino generalni ravnatelj HRT-a Goran Radman, kojemu su, prema vlastitim riječima, 60-e godine profesionalni ideal Hrvatske televizije i neoprezni g. Siniša Kovačić.

ČETIRI KAKTUSA

Posebni dodaci

Petak, HRT 3, 22.00

Uvodni prilog o filmu o šegrtu Hlapiću, filmu pod korisnom zaštitom “Zagrebačke banke”, sastavio je stalni suradnik Boško Picula koji se ovom prilikom lišio uloge kritičara. Naglasak je bio na općoj pomami prilikom premijerne projekcije koja je morala biti održana u dvije dvorane, a ni one nisu bile dovoljne. O filmu Silvija Petranovića čuli smo od g. Picule da i novi “Hlapić” (stari je bio crtić s 220.000 gledatelja) također “cilja na rekord”. Kad je počeo razgovor u studiju, voditelj Hrvoje Pukšec odmah se izjasnio da film nije gledao. Potom je namjestio osmijeh tete iz vrtića i svojeg 13-godišnjeg gosta Milu Biljanovića ispitivao o tome kad je prvi put pročitao “Hlapića”, kako je bilo na snimanju, što mu je bilo najteže, a što najdraže. Redatelju Silviju Petranoviću postavio je ista pitanja. Stara lija Petranović oduševljeno je prihvatio infantilno izdanje emisije namijenjene odraslim osobama.

DVA KAKTUSA

EXKLUZIV TABLOID

Subota, RTL TV, 19.50

Reporter Dario Todorović prigodno se prosmucao po vinogradima i kletima Hrvatskog zagorja, razgovarao s gradonačelnikom Krapine i prošao dijelom vinske ceste koja počinje u Špičkovini. U njegovoj odličnoj reportaži, s puno domaćih imena i toponima, nema statistike o broju alkoholičara u Hrvatskoj, ubojstava i prometnih nesreća u alkoholiziranu stanju, obiteljskog nasilja i ostalih veselja koja se uoči skorog Svetog Martina zaboravljaju. Njih nema jer reporter je razgovarao s onima koji rade svoje vino i umjereno ga piju, barem tako kažu i izgledaju. Bilo bi nepristojno njihova zdrava lica ilustrirati brojem krvnih delikata počinjenih pri piću. Todoroviću treba priznati da je ispunio kriterij objektivnosti kad je na ulici zagorskoga gradića snimio gospodina kojeg na selu zovu pijanac, a u gradu liječeni alkoholičar. On mu je pošteno rekao da bi si i sad spil jenega gemišta, al se ne usudi.

VIJENAC

Komentara 1

MI
miso
08:05 11.11.2013.

Uh, uh...Smijeli se zlato zvati nešto što je bilo prije? Ne, to nikako! Zašto 'sumamed' zvati otkrićem ako je bio prije 25 godina? To je jednostavno 'Scheiße' od proizvoda...ili 'Vegeta', isto tako, ili Tiristorska lokomotiva, ili automatizirani alatni strojevi...Pa svijet prije 23 godine uopće nije postojao. Svi doktorati prije 23 godine neće se priznavati...Zar ne gospodine Starčević?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije