Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovački bendovi već godinama u nedostatku adekvatnog klupskog prostora za svirke

Nema napretka alternativne glazbene scene

21.01.2009.
u 16:45

KARLOVAC – Žalosno je da Karlovac, koji ima 60.000 stanovnika, nema prostor za klupske svirke u kojim bi stalo 200-300 ili malo više posjetitelja. Osim Sportske dvorane, koja nije za tu namjenu nema nekog drugog adekvatnog prostora. Kako će alternativna glazbena scena napredovati? Mi često sviramo u Mariboru, Osijeku, Rijeci, Puli, ali i manjim gradovima, koji svi imaju svoje klubove. Njima uglavnom upravljaju udruge mladih, koje tamo organiziraju različite aktivnosti, ne samo koncerte.

To je vrlo dobar način, koji bi trebalo primijeniti i u Karlovcu, jer jako često primamo upite od kolega glazbenika iz drzugih gradova, koji bi željeli doći ovdje svirati, ali nažalost trenutačno ih nemamo gdje pozvati. Otkad je ugašena Mala scena u Hrvatskom domu nigdje u gradu nema tako dobro prostora za svirke – ističe Vedran Gvožđak, frontmen popularnog karlovačkog punk sastava Carl Hunter.

Sličnog je mišljenja i njegov kolega Damir Lisac, koji svira u bendu Crom Dubhu, specifičnog po obradama i vlastitim stvarima tradicionale irske glazbe.

– Iako imamo svoje mjesto za probe nezadovoljni smo trenutačnom sitacijom što se tiče prostora za nastupe pred karlovačkom publikom. Vrlo smo često izvan Karlovca, ali pred našom publikom nemamo gdje svirati. Kad želimo na domaćem terenu prirediti neki koncert to se obično svodi na nastup u nekom kafiću, koji za to nije adekvatan prostor – kaže Damir Lisac dodajući da često gostuju izvan Karlovca i da su svugdje uvijek rado viđeni gosti. Pročelnik Odjela za sport, socijalnu skrb i udruge Goran Jakšić ističe da Grad Karlovac pokušava pronaći alternativu za mlade glazbenike.

– Mala scena, u kojoj sam i sam proveo mladost, idealan je prostor, no čim Grad ponovno regulira odnose s HSS-om što se tiče vlasništva tog prostora, dat ću sve do sebe da se taj prostor prepusti na upravljanje udrugama koje bi uz inicijalnu financijsku pomoć od Grada mogle prikupljati sredstva za rad iz drugih izvora i natječaja – zaključuje Goran Jakšić, i sam bivši punker.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?