Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIZICI SE UMNOŽILI Svijet trese sustavni poremećaj

Ne treba MMF, ali potrebna je štednja

12.02.2009.
u 17:55

Kriza koja potresa svijet sustavni je globalni poremećaj. Hrvatska ne može izbjeći šokove, ali može ekonomsku politiku prilagoditi tome da održi ekonomiju i izbjegne kolaps, kazao je Žarko Miljenović, glavni savjetnik guvernera HNB-a i član Vladina ekonomskog vijeća na predstavljanju 2. studije o financijskoj stabilnosti.

Osmina kapitala
Miljenović je nekoliko puta istaknuo kako je važno da Vlada vodi restriktivnu politiku, jer je iluzorno očekivati da se može sačuvati potrošnja i kupovna moć. Sva je sreća da je bankarski sustav stabilan pa ne treba trošiti novce na njegovo saniranje, kao što to čine druge države. Hrvatskoj, istaknuo je, zasad nije potrebna pomoć MMF-a, nego razborita politika i prilagodba uvjetima smanjena priljeva kapitala. Europska tržišta u nastajanju ove godine mogu očekivati tek osminu kapitala što su ga dobila prošle.

Deficit 3 posto
– Treba nam stabilizacijski program, što je primjereniji naziv nego antirecesijski, a možemo ga prirediti bez MMF-a, kao što smo uspjeli 1993. godine. Pitanje je samo političke volje da se smanje javni rashodi, rekao je Miljenović.

Vedran Šošić, direktor u HNB-u, istaknuo je da bi nemogućnost financiranja stranih dugova mogla biti glavna prijetnja financijskoj stabilnosti u ovoj godini. Najveći pak izazov bit će osiguranje stabilnosti deviznog tečaja jer se neće moći u nedogled potiskivati deprecijacijski pritisci koji nastaju zbog smanjenog priljeva kapitala.

Trenutačna je razina deviznih pričuva ispod optimalne, ali HNB računa da će s kapitalom koji će komercijalnim bankama osigurati njihove majke ublažiti taj pad.

Uz optimističnu pretpostavku da BDP u ovoj godini neće padati, u studiji navode da će deficit opće države ove godine biti 3 posto BDP-a.

Kako se već računa s padom između 1 i 2 posto, fiskalna prilagodba mora biti još veća, to više što je država dosadašnjim financiranjem opteretila banke i središnju banku do neke maksimalne granice.

Otpornost bankarskog sektora naći će se na kušnji, ali čak i kad bi se dogodila, kažu malo vjerojatna, 10-postotna deprecijacija i pad od dva posto, adekvatnost kapitala bila bi 2,5 posto iznad minimalne.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?