Naslovnica

Ne obrađuju zemlju jer poticaji kasne

15. travnja 2009. u 18:25 3 prikaza

U trgovinama sjemenske robe i zaštitnih sredstava na području grada Kutine još nema ozbiljnije potražnje za sjemenom kukuruza, kojeg zaista ima u izobilju. Seljaci su u neizvjesnosti i ne znaju što da rade.

Snižene cijene
Od prošle godine kukuruzane su pune kukuruza koji proizvođači nisu plasirali na tržište, jer je cijena bila više nego nezadovoljavajuća - samo 60 kuna za 100 kg. Također, trgovci i poljoprivredne ljekarne snizili su cijene repromaterijala, ali izgleda da i to zasad ne privlači seljake, koji kalkuliraju sijati ili ne.

Poticaji za ratarske kulture kasne i pitanje je kada će doći, jer nisu isplaćeni niti za prošlu godinu. Osim toga, u kutinskom radničkom naselju trenutačno je neobrađeno više od 50 hektara poljoprivrednih površina, ističe Mato Pavlović, koji zamjera aktualnoj vlasti što ne daje poticaje seljacima za proizvodnju ratarske kulture.

- Unazad 15 godina u Krču nije bilo ni hektara slobodnog područja, međutim, danas seljaci ne žele riskirati, jer znaju da su ulaganja velika, a poslovni rezultati više nego skromni – rekao je Pavlović, koji se žali i na neodržavanje prometnica u Radničkom naselju, jer ceste i pločnik nitko ne održava, a čelnici grada obećali su da će popraviti najteža oštećenja.

Udisali čađu
– Radničko naselje sa više od 200 domaćinstava zaslužuje veću pozornost gradskih vlasti, jer smo godinama udisali čestice čađe, ali ne znamo zašto se čelnici prema nama maćehinski odnose – kaže Pavlović.

smoker box
SAVRŠENA AROMA
Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

A1 izdvaja za Vas