Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NULTI SAT U štrajku gotovo 90 posto škola

Nastava održana jedino u Ogulinu

13.05.2009.
u 16:21

KARLOVAC – Školske učionice i zbornice danas su bile sablazno prazne. Učenici osnovnih i srednjih škola, koji su danas došli provjeriti hoće li ipak biti nastave, ostatak dana proveli su u druženju. Od danas je u štrajku čak 89 posto učitelja i 86 posto profesora u srednjim školama. Predavanja nije bilo ni na Veleučilištu Karlovac.

Sami odlučili
– Pregovori su u tijeku i još nemamo povratne informacije. Štrajk će se nastaviti i u četvrtak ukoliko se ne postigne zadovoljavajući dogovor, a takvih indicija zasad nema – istaknula je predsjednica Sindikata zaposlenih u srednjim školama Nada Stinčić. Normalni nastavni dan održan je jedino u Obrtničkoj i tehničkoj školi Ogulin, koju pohađa 464 učenika. Nešto malo obveza odrađeno je i u Prirodoslovnoj školi Karlovac i Srednjoj školi Duga Resa.

– Ljudi su sami odlučili da neće biti štrajka. Svi rade, i nastavno i tehničko osoblje – kazao je ravnatelj ogulinske škole Milan Poljak. U područnim školama u Generalskom Stolu, Belaju, Mrzljakima i Mekušju štrajku se nije odazvalo tek po dvoje, troje učitelja.

– Jako smo zadovoljni odazivom. Podržali su nas i oni koji nisu članovi sindikata. Vrlo mali broj učitelja, i to uglavnom u područnim školama, odlučio je ispuniti svoje radne obveze. Neki očito ne shvaćaju da se sami moraju izboriti za svoja prava i plaću – poručila je predsjednica karlovačke podružnice Sindikata hrvatskih učitelja Biserka Šintić. Smatra da će štrajk u konačnici donijeti rezultate. Povjerenik Sindikata karlovačkog Veleučilišta Nenad Mustapić izrazio je nadu da će Vlada brzo i pametno reagirati na obostrano zadovoljstvo, kako bi se što prije krenulo u daljnju realizaciju, jer bliži se kraj godine.

Žalosni maturanti
Za maturante ona je već praktično gotova, budući da ih u petak očekuje završna svečanost. Učenici uglavnom podržavaju svoje profesore, dok neke ništa ne zanima osim njihovih ocjena. Većini maturanata zapravo je žao što su ranije završili, jer više neće biti zajedno. Prosvjetarima bi se u četvrtak u štrajku trebali pridružiti i zdravstvo, kultura i socijalna skrb. Osim ako se ne postigne dogovor, koji je premijer Ivo Sanader najavio još jučer.

Želite prijaviti greške?