Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Atlantski trgovinski pakt

Nakon vojnih sad se stvara ekonomska konkurentska bitka

Obama Merkel
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
25.04.2016.
u 11:28

Svjetska ekonomija fakturira godišnje 77,3 tisuće milijardi eura, a američko-europska ekonomija ostvaruje gotovo polovicu toga iznosa, odnosno 36 tisuća milijardi eura (izvor: MMF).

Atlantski trgovinski pakt osnovni je razlog posjeta američkog predsjednika Baracka Obame Europi. Nakon što je u Londonu zagovarao ostanak Velike Britanije u EU, Obama se u Hannoveru sastao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a danas će im pridružiti premijeri Italije (Matteo Renzi) i Velike Britanije (David Cameron) te francuski predsjednik François Hollande na razgovoru o odnosima s Rusijom, o borbi protiv ISIL-a, stanju u Libiji i izbjegličkoj krizi.

No možda za širu javnost još nedovoljno uzbudljiva tema bit će pregovori o Transatlantskom trgovinskom partnerstvu (TTIP). Iako i u Europi, kao i u SAD-u ima protivnika stvaranja jedinstvene transatlantske trgovinske zone, ona je nevjerojatno važna za dvije ekonomije. Svjetska ekonomija fakturira godišnje 77,3 tisuće milijardi eura, a američko-europska ekonomija ostvaruje gotovo polovicu toga iznosa, odnosno 36 tisuća milijardi eura (izvor: MMF).

SAD ima sličan sporazum s 11 zemalja Pacifika (TPP) koji još treba ratificirati i te zemlje ostvaruju 28 tisuća milijardi eura dohotka. Dvije skupine, odnosno TTIP i TPP ostvaruju 66,7 posto svjetske ekonomije. Dakako, ima u Europi onih koji se pribojavaju američke invazije na europsko tržište ili dolaska genetski modificiranih poljoprivrednih proizvoda, ali to će se u sporazumu riješiti. No ovaj europsko-američki trgovinski sporazum značio bi za gospodarstvo ono što je NATO značio za sigurnost zapadnoeuropskih država u vrijeme Hladnog rata. Rusija navija i za izlazak Velike Britanije iz EU jer pretpostavlja da bi to značilo početak raspada te organizacije. Europa je najvažniji ekonomski partner SAD-a, odnosno 17,5 posto američke ukupne robne razmjene ostvaruje se s Europom, a onda dolaze Kanada sa 16,6 posto, Kina sa 14,9 posto i Rusija sa 8,4 posto. 

Američko-zapadnoeuropski odnosi doveli su do razvitka europskih država, do rasta standarda žitelja u njima, a s druge je strane istočni blok zaostajao. Čini se da se sada, kao što je nekada bilo “sučeljavanje” vojnih paktova, stvara ekonomska konkurentska bitka.

>> Obama i Merkel žele ubrzati Transatlantski gospodarski i investicijski sporazum

Komentara 1

KU
kunigunda
19:35 25.04.2016.

nije ovaj došao samo pričati vidjeti ćete da je sporazum oko ttip-a poslije toga gotova stvar samo me zanima kada i kako će to objaviti europljanima , narod više nitko i ne pita gospodar svijeta samo naredi i to jeo je to a jesmo spali na mizeriju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije