Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.07.2013. u 14:00

Možda se tučnjava na zadarskoj pjaci čini balkanskom, ali baš je fiskalizacija tržnica europska tema

Umjesto podizanja hrvatske zastave u Strasbourgu ili neke druge prigodničarske tv teme prvog dana u EU zainteresirala me tučnjava na zadarskoj pjaci. Možda se to čini balkanski i kvari veselje, ali baš je fiskalizacija tržnica paradigmatski europska tema.

Poput stupa srama poreznih dužnika ili objave popisa branitelja – i fiskalizacija tržnica jedna je od žarišnih točaka na kojima se Hrvatska dijeli i cijepa, tragajući za svojim identitetom, kako bi učinila taj sudbonosni korak prema mitskoj Europi, ili ipak udomaćeno ostala na Balkanu.

U Zadru se jedini prodavač koji se usudio kupiti fiskalnu blagajnu potukao s kolegom koji to ne želi pa štrajka. Zanimljivo je da su sve nacionalne televizije pustile snimku, ali ne i ton Televizije Fox, koja je snimila okršaj, a nema spora da bi gledateljima bilo interesantno čuti kako isprovocirani prodavač viče da je kupio blagajnu jer je legalist i jer, božemiprosti, želi plaćati porez (www.vecernji.hr). Općenito, jučerašnje je izvještavanje o fiskalizaciji tržnica bilo i folklorno i pristrano; čuli smo kuknjavu preprodavača i izjave osječkog i splitskog gradonačelnika koje su slutile na Bandićevo obećanje da će jadnim ljudima pokloniti blagajne, naravno ne iz svog džepa.

Nisam primijetila da je itko ispitao jesu li točne priče da tržnice nisu fiskalizirane nigdje u Europi, ili postoji li veza štrajka na tržnicama sa zelenom mafijom. Loši radni uvjeti prodavača i (ne)plaćanje poreza kruške su i jabuke koje nije dobro miješati. Jednako kao što za novinarstvo nije dobro kad se ne zagrebe ispod površine.

MINUS Nakon što priznao da je EU dočekao doma, jer je prvu butelju otvorio rano, Mikleušević Pavić upitala je Jakovčića \"je li bilo prošeka?\" Terana, Sanja, terana!

PLUS Milanovićev savjet ženama da gledaju seriju Borgen o ženi premijeru, kako bi ih se muškarci bojali, čuli su na HTV-u. S Trećeg stigla je u ljetnu shemu Prvog.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?