Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PUT POD NOGE

Na pivo i popečke od koprive s vitezovima, a na gozbu kod kraljevskog kuhara

renesansa
27.08.2015.
u 12:15

Kako se živjelo prije šest stoljeća u Koprivnici, doznat ćete na Renesansnom festivalu koji posjetitelje vraća u 1356. godinu

 Kako se živjelo prije šest stoljeća u Koprivnici, doznat će oni koji se okupe pod podignutim gradskim zidinama od 28. do 31. kolovoza na desetom izdanju Renesansnog festivala koji posjetitelje vraća u 1356. godinu, kada je kralj Ludovik 1. Anžuvinac bulom proglasio Koprivnicu slobodnim kraljevskim gradom. Povijesni spisi kažu kako je ondje sa svojom svitom uživao u probranim delicijama pa će tako biti i na festivalu. Pozvani su hedonisti, svi koji su spremni opustiti se i uživati u zabavi i sjajnoj hrani.

Na meniju su sve same poslastice, od kopuna i fazana u medu, jabuka špikanih klinčićima, veprova hrpta u kosanoj masti, bademova mlijeka, medovine i, dobro čitate – toplog piva od koprive. Sve to čeka posjetitelje Renesansnog festivala u Koprivnici od 26. do 30 kolovoza. Srednjovjekovna jela pripremaju se pod vedrim nebom po izvornim receptima iz prohujalih vremena, a o njima se brine glavom i bradom kraljevski kuhar – Zlatko Sedlanić, okrunjen u Mađarskoj na međunarodnom natjecanju, a titulu ponosno nosi od 1999. godine. Dakako da na jelovniku nema nikakvih novovjekovnih novotarija, poput krumpira, kukuruza, rajčice..., već samo jela pripremljena od namirnica kojih je bilo u Podravini u 14. stoljeću.

Ponajprije delicije od koprive, naoko neugledne biljke kojoj Koprivnica duguje svoje ime. Kao i nekad, žeđ će utažiti vinska kapljica s obližnjih vinograda te staro hrvatsko piće medovina koje će posluživati domaći medičari. Posjetitelji će vidjeti proizvodnju piva na srednjovjekovni način. Koristit će se alat i rekviziti karakteristični za spomenuto razdoblje te će se po drevnoj recepturi proizvoditi magični eliksir od hmelja i koprive. Prvi put Renesansni festival uvodi i jednu zabranu, a to je – korištenje plastičnog pribora za jelo i piće kako bi se u pet dana održavanja što autentičnije prikazao život toga vremena u Podravini, uključujući tradicionalni zanat izrade raznih drvenih suvenira (drčaljke i propeleri) te jedinstvenu izradu šešira od lišća.

Četverodnevnu manifestaciju prošle je godine posjetilo 50-ak tisuća posjetitelja, a ove godine bit će ih još i više, nadaju se. S obzirom na to da je središnja tema viteštvo, stižu majstori od koplja iz čak desetak europskih zemalja, a posebna su atrakcija slovački vitezovi i već tradicionalni gosti, vukovi iz Monselice, vitezovi družine Compania di Lupo Pasante. Održat će se i turnir, nadmetanje pojedinaca i timova s natjecateljskom pozadinom koja se rangira i omogućava profesionalni status igre i njezinih sudionika. Više no dovoljno da krenete put Koprivnice.

SAVJET PLUS: jednodnevni izlet, polasci iz Zagreba uz posjet Đurđevcu (Autoturist 140 kuna)

OBVEZNO KUŠAJTE... toplo pivo od koprive. Izrađeno je nekoliko tisuća keramičkih krigli koje možete kupiti za simboličnu cijenu

POSJETITE GATARU... kako bi vam iz dlana prorekla sudbinu, a platite je novčićem s grbom festivala iskovanim kod susjeda kovača

NAUČITE MAČEVATI... s vitezovima koji dolaze iz cijele Europe, posjetite gusara koji stiže sa svoijim jatom i pedeset praščića iz Francuske     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije